Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Kulturowe i społeczne aspekty konsumpcji i produkcji żywności w społecznościach lokalnych w świetle najnowszych zmian geopolitycznych. Monografia etnograficzna okolic Dąbrowy Białostockiej.

2011/03/N/HS3/03799

Słowa kluczowe:

pożywienie społeczność lokalna Podlasie zmiana społeczna płeć kulturowa

Deskryptory:

  • HS3_11: Etnografia i antropologia kulturowa (w tym: opis kultur tradycyjnych, antropologia magii, kultu i religii, zmiana kulturowa i procesy globalistyczne, antropologia zjawisk społeczno-kulturowych, etnicznych i tożsamościowych)

Panel:

HS3 - Wiedza o przeszłości: historia, archeologia, etnologia, antropologia kulturowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warszawski, Wydział Historyczny, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Joanna Mroczkowska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 2 - ogłoszony 2011-09-15

Przyznana kwota: 50 130 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-09-20

Zakończenie projektu: 2015-02-19

Planowany czas trwania projektu: 29 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Transformacja życia w śmierć, a śmierci w pokarm. Społeczny wymiar świniobicia w podlaskiej wsi
    Autorzy:
    Joanna Mroczkowska
    Czasopismo:
    Maska. Magazyn antropologiczno-społeczno-kulturowy (rok: 2014, tom: Zwierzę, strony: 204-213), Wydawca: Katedra Porównawczych Studiów Cywilizacji Uniwersytetu Jagiellońskiego
    Status:
    Opublikowana
  2. "Our food": Foodways and Identity of Polish Temporary Migrants Returning from the United States
    Autorzy:
    Joanna Mroczkowska
    Czasopismo:
    The Americanist (rok: 2016, ), Wydawca: The American Studies Center, Warsaw University
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  1. Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskich [w:] "W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej"
    Autorzy:
    Joanna Mroczkowska
    Konferencja:
    (Po)wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku (rok: 2014, ), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Katedra
    Data:
    konferencja 13.05.2013
    Status:
    Opublikowana
  1. Gospodyni, matka, uzdrowicielka. Rola kuchni w kształtowaniu tożsamości współczesnych kobiet wiejskich
    Autorzy:
    Urszula Jarecka, Anna Wieczorkiewicz
    Książka:
    Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia (rok: 2014, tom: 1, strony: 73-88), Wydawca: IEiAK UW, IFiS PAN
    Status:
    Opublikowana