Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Interakcje białka oraz hydrolizatów białkowych z kwasami hydroksycynamonowymi o właściwościach przeciwutleniających w badaniach modelowych i prozdrowotnych produktach żywnościowych

2011/03/B/NZ9/00745

Słowa kluczowe:

kwasy hydroxycynamonowe hydrolizaty białkowe mikrokapsułkowanie strawność białek aktywność przeciwutleniająca żywność prozdrowotna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Grażyna Budryn 

Liczba wykonawców projektu: 8

Konkurs: OPUS 2 - ogłoszony 2011-09-15

Przyznana kwota: 275 212 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-08-01

Zakończenie projektu: 2015-08-29

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Zestaw do zagęszczania próżniowego z wyposażeniem (koncentrator prózniowy typu mikro). Za kwotę 77 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (6)
  1. Inclusion complexes of β-cyclodextrin with chlorogenic acids (CHAs) from crude and purified aqueous extracts of green Robusta coffee beans (Coffea canephora L.)
    Autorzy:
    Budryn Grażyna, Nebesny Ewa, Pałecz Bartłomiej, Rachwał-Rosiak Danuta, Hodurek Paweł, Miśkiewicz Karolina, Oracz Joanna, Żyżelewicz Dorota
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2014, tom: 61, strony: 203-212), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  2. Changes of free and nanoencapsulated phenolic acids from green coffee added to different food products during processing and in vitro enzymatic digestion
    Autorzy:
    Grażyna Budryn, Donata Zaczyńska, Danuta Rachwał-Rosiak
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2016, tom: 89, strony: 1004-1014), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodres.2015.12.011 - link do publikacji
  3. Interactions of free and encapsulated hydroxycinnamic acids from green coffee with egg ovalbumin, whey and soy protein hydrolysates
    Autorzy:
    Grażyna Budryn, Donata Zaczyńska, Bartłomiej Pałecz, Danuta Rachwał-Rosiak, Sylwia Belica, Helena den-Haan, Jorge Peña-García, Horacio Pérez-Sánchez
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2016, tom: 65, strony: 823-831), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2015.09.001 - link do publikacji
  4. Effect of green coffee polyphenols on properties of protein hydrolysates in model systems
    Autorzy:
    Grażyna Budryn, Donata Zaczyńska, Danuta Rachwał-Rosiak
    Czasopismo:
    Journal of Food Processing and Preservation (rok: 2017, tom: brak, strony: 45301), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jfpp.12908 - link do publikacji
  5. Changes of properties of food proteins after interaction with free and β-cyclodextrin encapsulated hydroxycinnamic acids
    Autorzy:
    Grażyna Budryn, Donata Zaczyńska, Danuta Rachwał-Rosiak, Joanna Oracz
    Czasopismo:
    European Food Research and Technology (rok: 2015, tom: 240, strony: 1157-1166), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00217-015-2419-9 - link do publikacji
  6. Effect of addition of green coffee extract and nanoencapsulated chlorogenic acids on aroma of different food products
    Autorzy:
    G.Budryn, D. Zaczyńska, J. Oracz
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2016, tom: 73, strony: 197-204), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2016.06.019 - link do publikacji
  7. Effect of inclusion of chlorogenic acids from green coffee bean in β-cyclodextrin on their interactions with whey, egg white and soy proteins
    Autorzy:
    Grażyna Budryn, Bartłomiej Pałecz, Danuta Rachwał-Rosiak, Joanna Oracz, Donata Zaczyńska Sylwia Belica, Inmaculada Navarro-González, Josefina María Vegara Meseguer, Horacio Pérez-Sánchez
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2015, tom: 168, strony: 276-287), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2014.07.056 - link do publikacji
  1. Availability of hydroxycinnamic acids from coffee after their supplementation to different kinds of food
    Autorzy:
    Grażyna Budryn, Donata Zaczyńska, Danuta Rachwał-Rosiak
    Konferencja:
    Biologically Active Compounds in Food, International Conference (rok: 2015, ), Wydawca: Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej
    Data:
    konferencja 15-16 pażdziernika
    Status:
    Opublikowana
  2. Biodostępnośc suplementu polifenoli zielonej kawy modyfikowana oddziaływaniem z żywnością
    Autorzy:
    G. Budryn, D. Zaczyńska, A.Budryn
    Konferencja:
    VI Ogólnopolska Konferencja Dietetyki Congressus Dietetica 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
    Data:
    konferencja 1-2 kwietna
    Status:
    Opublikowana
  3. Beta-cyclodextrin complexes with chlorogenic acids from green coffee extract
    Autorzy:
    Budryn G., Żyżelewicz D., Nebesny E., Rachwał-Rosiak D., Pałecz B.
    Konferencja:
    CoCoTea 2013, Second International Congress on Cocoa, Coffee and Tea, Neapol (rok: 2013, ), Wydawca: Komitet Organizacyjny
    Data:
    konferencja 9-11 październik 2013
    Status:
    Opublikowana
  4. Evaluation of interactions of food protein hydrolysates with hydroxycinnamic acids from coffee bean in free form or included in β-cyclodextrin
    Autorzy:
    Grażyna Budryn, Donata Zaczyńska, Bartłomiej Pałecz, Danuta Rachwał-Rosiak, Joanna Oracz, Sylwia Belica, Helena den-Haan, Jorge Peña-García, Horacio Pérez-Sánchez
    Konferencja:
    CoCoTea 2015, Third Internaional Congress on Cocoa, Cofee and Tea, Aveiro (rok: 2015, ), Wydawca: Komitet Organizacyjny
    Data:
    konferencja 22-24 czerwiec 2015
    Status:
    Opublikowana
  5. Benefits of food phenolic compounds cyclodextrine inclusion
    Autorzy:
    Donata Zaczyńska
    Konferencja:
    XVI National Academic seminar of Biotechnology Students & VI International Conference of Biotechnology Students (rok: 2014, ), Wydawca: OSDWAzymut Sp. z o.o.
    Data:
    konferencja 21-23 listopad 2014
    Status:
    Opublikowana
  6. Effect of microencapsulation of coffee bean polyphenols on their bioavailability in the presence of protein formulations
    Autorzy:
    Grażyna Budryn, Donata Zaczyńska, Bartłomiej Pałecz, Sylwia Beliza, Horacio Perez-Sanchez
    Konferencja:
    IV Ogólnopolska Konferencja Dietetyki Congressus Dietetica (rok: 2014, ), Wydawca: Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
    Data:
    konferencja 4-5 kwietna 2014
    Status:
    Opublikowana