Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie oporności szczepów Salmonella wyizolowanych z żywności na wybrane antybiotyki i chemioterapeutyki

2011/01/N/NZ9/00197

Słowa kluczowe:

Salmonella oporność oporność na antybiotyki żywność z obrotu bezpieczeństwo żywności PCR geny oporności ruchome elementy genetyczne,

Deskryptory:

  • NZ9_8: Mikrobiologia środowiskowa
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_11: Zagrożenia i bezpieczeństwo biologiczne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (NIZP - PZH)

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Łukasz Mąka 

Liczba wykonawców projektu: 1

Konkurs: PRELUDIUM 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 237 200 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-09

Zakończenie projektu: 2015-06-08

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. laptop. Za kwotę 3 000 PLN
  2. Zamrażarka niskotemperaturowa -86oC. Za kwotę 60 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Occurrence and antimicrobial resistance of Salmonella spp. isolated in Poland from food other than meat.
    Autorzy:
    Łukasz Mąka, Elżbieta Maćkiw, Halina Ścieżyńska, Magdalena Popowska
    Czasopismo:
    Annals of Agricultural and Environmental Medicine (rok: 2015, tom: 22 (3), strony: 403-408), Wydawca: Annals of Agricultural and Environmental Medicine
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.5604/12321966.1167701 - link do publikacji
  2. Resistance to sulfonamides and dissemination of sul genes among Salmonella spp. isolated from food in Poland
    Autorzy:
    Łukasz Mąka, Elżbieta Maćkiw, Halina Ścieżyńska, Magdalena Modzelewska, Magdalena Popowska
    Czasopismo:
    Foodborne Pathogens and Disease (rok: 2015, tom: 12 (5), strony: 383-389), Wydawca: Mary Ann Liebert, Inc.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1089/fpd.2014.1825 - link do publikacji
  3. Antimicrobial susceptibility of Salmonella strains isolated from retail meat products in Poland between 2008 and 2012
    Autorzy:
    Łukasz Mąka; Elżbieta Maćkiw; Halina Ścieżyńska; Kamila Pawłowska; Magdalena Popowska
    Czasopismo:
    Food Control (rok: 2014, tom: 36, strony: 199-204), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodcont.2013.08.025 - link do publikacji