Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Hydrolizaty białek serwatkowych mleka jako potencjalne modulatory ekostystemu jelitowego w aspekcie otyłości

2011/01/M/NZ9/06836

Słowa kluczowe:

mikrobiota enterocyty otyłość model jelitowy model zwirzęcy kultury tkankowe (Caco-2 HT-29)

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Dominika Świątecka 

Liczba wykonawców projektu: 15

Konkurs: HARMONIA 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 930 863 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-04-10

Zakończenie projektu: 2015-09-09

Planowany czas trwania projektu: 41 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Chłodziarko-zamrażarka. Za kwotę 3 000 PLN
  2. Piec hybrydyzacyjny. Za kwotę 15 000 PLN
  3. Stanowisko do analizy danych numerycznych i graficznych.
  4. Model jelitowy (GUT model). Za kwotę 40 000 PLN
  5. Kamera do mikroskopu epifluorescencyjnego. Za kwotę 20 000 PLN
  6. Zamrażarka. Za kwotę 3 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Impact of whey proteins on the systemic and local intestinal level of mice with diet induced obesity
    Autorzy:
    Dominika Świątecka, Złotkowska D., Markiewicz L.H. , Szyc A.M. , Wróblewska B.
    Czasopismo:
    Food and Function (rok: 2017, tom: 1, strony: 23), Wydawca: Royal Society of Chemistry
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/C6FO01311B - link do publikacji
  2. Impact of hydrolysates from whey proteins on the model of small intestinal barrier of lean and obese people– an in vitro study
    Autorzy:
    Dominika Świątecka-Majewska, Markiewicz L.H., Wróblewska B.
    Czasopismo:
    International Dairy Journal (), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona