Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 18 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Opracowanie metody otrzymywania napowietrzonych żeli białek serwatkowych jako matryc do wydzielania substancji aktywnych...

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Marta Tomczyńska-Mleko

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  2. Sekwencjonowanie i charakterystyka faga BH1 pochodzącego z probiotycznego szczepu Lactobacillus rhamnosus Pen.

    Konkurs: PRELUDIUM 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Marcin Podleśny

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  3. Synbiotyki otrzymane na bazie kiełków roślin strączkowych - badania bezpieczeństwa, jakości odżywczej i prozdrowotnej w ...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Michał Świeca

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  4. Charakterystyka fizjologiczna i molekularna nowych szczepów bakterii z rodziny Enterobacteriaceae jako wydajnych produce...

    Konkurs: ETIUDA 7 , panel: NZ9

    Kierownik: Hubert Szczerba

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  5. Molekularna i fizjologiczna charakterystyka cech prozdrowotnych nowo wyizolowanych szczepów bakterii z rodzaju Bifidobac...

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Elwira Komoń-Janczara

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  6. Białka polędwicy wieprzowej surowo dojrzewającej z dodatkiem szczepu bakterii probiotycznych jako potencjalne źródło pep...

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Paulina Kęska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  7. Polifenole obecne w żywności jako modulatory peroksydazy tarczycowej (TPO) o wielokierunkowej aktywności biologicznej - ...

    Konkurs: OPUS 17 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Urszula Gawlik-Dziki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  8. Zastosowanie elicytorów w biofortyfikacji lubczyku (Levisticum officinale Koch.)

    Konkurs: SONATA 12 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Urszula Złotek

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  9. Nowe spojrzenie na fizjologiczną rolę hydrolazy soli żółciowych u bakterii jelitowych z rodzaju Bifidobacterium.

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: NZ9

    Kierownik: Piotr Jarocki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  10. Interakcje i biodostępność kwasu chlorogenowego i ferulowego jako kluczowe czynniki warunkujące aktywność biologiczną wy...

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Urszula Gawlik-Dziki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  11. Zdolność szczepów Lactobacillus helveticus do produkcji peptydów biologicznie aktywnych - właściwości antyoksydacyjne wy...

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: Katarzyna Skrzypczak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  12. Analiza obecności, bioróżnorodności oraz fizjologicznego znaczenia sekwencji bakteriofagowych występujących w genomach b...

    Konkurs: SONATA 12 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Piotr Jarocki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  13. Genetyczne i transkryptomiczne podłoże fruktofilności bakterii kwasu mlekowego zasiedlających środowiska bogate w frukto...

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: Klaudia Gustaw

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  14. Poszukiwania związków o działaniu przeciwnowotworowym w grupie polifenolobenzotiazynonów oraz ich pochodnych

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ4

    Kierownik: prof. Joanna Matysiak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  15. Interakcje kwasów hydroksycynamonowych jako czynnik determinujący aktywność fizjologiczną wybranych surowców roślinnych...

    Konkurs: PRELUDIUM 6 , panel: NZ9

    Kierownik: Agata Durak-Dados

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  16. Identyfikacja peptydów o właściwościach przeciwutleniających otrzymanych z białek wybranych gatunków owadów jadalnych....

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: Ewelina Zielińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  17. Interakcje wybranych związków fenolowych z komponentami matrycy żywności jako czynnik warunkujący potencjalną biodostępn...

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Łukasz Sęczyk

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  18. Sekwencjonowanie genomowe oraz charakterystyka biochemiczna i fizjologiczna nowego szczepu Enterobacter sp. LU1

    Konkurs: PRELUDIUM 13 , panel: NZ9

    Kierownik: Hubert Szczerba

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii