Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 66 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Genetyczne podstawy odporności i mikroflora jelitowa u ptaka synurbijnego

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: NZ8

    Kierownik: dr Maciej Kamiński

    Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

  2. Skład mikrobiomu modelowego pająka Parasteatoda tepidariorum (Theridiidae, Araneae) w zależności od stadium rozwojowego ...

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: NZ8

    Kierownik: dr Agnieszka Czerwonka

    Uniwersytet Śląski w Katowicach, Wydział Nauk Przyrodniczych

  3. Zmienność mikrobiomu owadów w czasie i przestrzeni

    Konkurs: OPUS 16 , panel: NZ8

    Kierownik: dr hab. Piotr Łukasik

    Uniwersytet Jagielloński, Wydział Biologii

  4. Wpływ mikrobiomu jelitowego skrajnie otyłych ludzi na progresję zespołu metabolicznego w mysich modelach

    Konkurs: OPUS 15 , panel: NZ7

    Kierownik: prof. Jerzy Ostrowski

    Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego

  5. Wpływ indukowanego wysiłkiem fizycznym uszkodzenia mięśni, stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego na mikroflorę jelitową...

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ7

    Kierownik: dr Kinga Humińska-Lisowska

    Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu im. Jędrzeja Śniadeckiego w Gdańsku, Wydział Kultury Fizycznej

  6. Czy mały znaczy wiele? Endosymbiotyczny mikrobiom bakteryjny mszyc jako czynnik warunkujący relacje mutualistyczne z mró...

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ8

    Kierownik: Natalia Kaszyca-Taszakowska

    Uniwersytet Śląski w Katowicach, Wydział Nauk Przyrodniczych

  7. Dieta i ludzki mikrobiom jelitowy jako źródła N-acylowanych amin będących ligandami receptorów GPCR.

    Konkurs: SONATINA 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Drzazga

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  8. Lekooporność drobnoustrojów środowiskowych w perspektywie podejścia holistycznego "Jedno Zdrowie"

    Konkurs: OPUS 14 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Ewa Korzeniewska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Geoinżynierii

  9. HIDEA - Ukryta różnorodność planktonu w Arktyce Europejskiej

    Konkurs: OPUS 14 , panel: NZ8

    Kierownik: dr hab. Agata Weydmann-Zwolicka

    Uniwersytet Gdański, Wydział Oceanografii i Geografii

  10. Wytwarzane przez mikrobiom jelitowy metabolity polifenoli z owoców granatu i zielonej herbaty - wpływ na nowotwory prost...

    Konkurs: PRELUDIUM 14 , panel: NZ7

    Kierownik: Iwona Stanisławska

    Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny

  11. Ograniczenie transferu oporności na antybiotyki do łańcucha pokarmowego

    Konkurs: UNISONO , panel: NZ7

    Kierownik: dr hab. Magdalena Popowska

    Uniwersytet Warszawski, Wydział Biologii

  12. Mikrobiomika przewodu pokarmowego lina (Tinca tinca L.)

    Konkurs: PRELUDIUM 13 , panel: NZ9

    Kierownik: Tomasz Dulski

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Geoinżynierii

  13. Zmienność mikrobiomu porostów antarktycznych w gradiencie troficznym i czasowo przestrzennym (King George Island, South ...

    Konkurs: OPUS 13 , panel: NZ8

    Kierownik: dr Jakub Grzesiak

    Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk

  14. Czy mikrobioty ryzosfer antarktycznych roślin kwiatowych zwiększają ich odporność?

    Konkurs: PRELUDIUM 11 , panel: NZ9

    Kierownik: Anna Znój

    Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk

  15. BETAMIKRO - mikrobiom buraka zwyczajnego (Beta vulgaris) i jego oddziaływanie z rośliną

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Marcin Gołębiewski

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii

  16. Wpływ ochrony katodowej na mikrobiom i stopień korozji mikrobiologicznej sieci gazu ziemnego.

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Agnieszka Staniszewska

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności