Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Nowe procedury oznaczania amin biogennych i ich prekursorów w mięsie surowym i zabezpieczonym jadalnym filmem na bazie hydrokolidów

2020/39/B/NZ9/01694

Słowa kluczowe:

aminy biogenne aminokwasy synteza nowych pochodnych mięso jadalne filmy

Deskryptory:

  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Chemii

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Edward Szłyk 

Liczba wykonawców projektu: 8

Konkurs: OPUS 20 - ogłoszony 2020-09-15

Przyznana kwota: 1 003 354 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2021-07-01

Zakończenie projektu: 2024-07-06

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  1. The Selection of the Best Derivatization Reagents for the Determination of Polyamines in Home-Made Wine Samples
    Autorzy:
    A. Kmieciak, A. Jastrzębska, K. Szymańska, M.P. Krzemiński, T. M. Muzioł, M. Kurzawa, E. Szłyk
    Czasopismo:
    Materials (rok: 2023, tom: 16(4), strony: 1474), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ma16041474 - link do publikacji
  2. The Selection of the Best Derivatization Reagents for the Determination of Polyamines in Home-Made Wine Samples
    Autorzy:
    A. Kmieciak, A. Jastrzębska, K. Szymańska, M.P. Krzemiński, T. M. Muzioł, M. Kurzawa, E. Szłyk
    Czasopismo:
    Materials (rok: 2023, tom: 16(4), strony: 1474), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ma16041474 - link do publikacji
  3. A new approach for analysing biogenic amines in meat samples: Microwave-assisted derivatisation using 2-chloro-3-nitropyridine
    Autorzy:
    Aneta Jastrzębska, Anna Kmieciak, Zuzanna Gralak, Kamil Brzuzy, Marek Krzemiński, Damian Gorczyca, Edward Szłyk
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 24, tom: 436, strony: 137686), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2023.137686 - link do publikacji
  4. Simple and effective derivatization of amino acids with 1-fluoro-2-nitro-4-(trifluoromethyl)benzene in a microwave reactor for determination of free amino acids in kombucha beverages
    Autorzy:
    A. Jastrzębska, Z. Gralak, K. Brzuzy, A. Kmieicak, M.P. Krzemiński, R. Burdzińska, M. Kurzawa, E. Szłyk
    Czasopismo:
    Materials (rok: 2022, tom: 15(20), strony: 7365), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ma15207365 - link do publikacji
  5. Simple and effective derivatization of amino acids with 1-fluoro-2-nitro-4-(trifluoromethyl)benzene in a microwave reactor for determination of free amino acids in kombucha beverages
    Autorzy:
    A. Jastrzębska, Z. Gralak, K. Brzuzy, A. Kmieicak, M.P. Krzemiński, R. Burdzińska, M. Kurzawa, E. Szłyk
    Czasopismo:
    Materials (rok: 2022, tom: 15(20), strony: 7365), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ma15207365 - link do publikacji
  1. Opracowanie warunków syntezy pochodnych wybranych aminokwasów do ich analizy w żywności
    Autorzy:
    Izabela Lisicka, Zuzanna Gralak, Kamil Brzuzy, Anna Kmieciak, Aneta Jastrzębska
    Konferencja:
    Na pograniczu chemii, biologii i fizyki – rozwój nauk (rok: 2023, tom: Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, strony: 45930), Wydawca: UMK
    Data:
    konferencja 20-22.06.2022
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.12775/978-83-231-5029-9 - link do publikacji
  2. Opracowanie warunków syntezy pochodnych wybranych aminokwasów do ich analizy w żywności
    Autorzy:
    Izabela Lisicka, Zuzanna Gralak, Kamil Brzuzy, Anna Kmieciak, Aneta Jastrzębska
    Konferencja:
    Na pograniczu chemii, biologii i fizyki – rozwój nauk (rok: 2023, tom: Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, strony: 45930), Wydawca: UMK
    Data:
    konferencja 20-22.06.2022
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.12775/978-83-231-5029-9 - link do publikacji