Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania modelowe dotyczące zastosowania pochodnych kwasów hydroksycynamonowych do stabilizacji olejów farmaceutycznych (biooleje) o różnej zawartości wody.

2018/31/N/NZ9/01273

Słowa kluczowe:

pochodne kwasów hydroksycynamonowych woda biooleje stabilność lecytyna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Natalia Mikołajczak 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 16 - ogłoszony 2018-09-14

Przyznana kwota: 139 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-08-01

Zakończenie projektu: 2021-07-31

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Zestaw do analizy zawartości wody w olejach metodą Karla Fischer'a. Za kwotę 31 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (3)
  1. Efficacy of canolol and guaiacol in the protection of cold-pressed oils being a dietary source linoleic acid against oxidative deterioration
    Autorzy:
    Mikołajczak N., Tańska M., Ogrodowska D., Czaplicki S.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 393, strony: 133390), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.133390 - link do publikacji
  2. Phenolic compounds in plant oils: A review of composition, analytical methods, and effect on oxidative stability
    Autorzy:
    Mikołajczak N., Tańska M., Ogrodowska D.
    Czasopismo:
    Trends in Food Science & Technology (rok: 2021, tom: 113, strony: 110-138), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.tifs.2021.04.046 - link do publikacji
  3. Effect of initial quality and bioactive compounds content in cold-pressed flaxseed oils on oxidative stability and oxidation products formation during one-month storage with light exposure
    Autorzy:
    Mikołajczak N., Tańska M.
    Czasopismo:
    NFS Journal (rok: 2022, tom: 26, strony: 45586), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.nfs.2022.02.001 - link do publikacji
  1. Changes of quality and water content in cold-pressed flaxseed oils during storage
    Autorzy:
    Mikołajczak N., Tańska M., Ogrodowska D.
    Konferencja:
    National Scientific e-Conference "e-Factory of Science" – V edition (rok: 2021, ), Wydawca: Fundacja Promovendi
    Data:
    konferencja 10 kwiecień 2021
    Status:
    Opublikowana
  2. Impact of ferulic acid derivatives addition on the quality of stored cold pressed flaxseed oil with different water content
    Autorzy:
    Mikołajczak N., Tańska M., Ogrodowska D.
    Konferencja:
    XXV Jubileuszowa Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ "Przyszłość w żywności – żywność w przyszłości" (rok: 2021, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 20-21 maj 2021
    Status:
    Opublikowana
  3. Wpływ wilgotności nasion lnu na zawartość wody w oleju i wydajność procesu tłoczenia
    Autorzy:
    Mikołajczak N., Tańska M., Ogrodowska D.
    Konferencja:
    III Ogólnopolska Konferencja Naukowa Nutricib "Żywność i żywienie – przegląd i badania" (rok: 2021, ), Wydawca: Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL
    Data:
    konferencja 27 maj 2021
    Status:
    Opublikowana