Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Antyoksydacyjne i immunostymulujące oddziaływanie zróżnicowanych poziomów i wzajemnego stosunku lizyny,argininy i metioniny w mieszankach dla indyków rzeźnych

2017/27/B/NZ9/01007

Słowa kluczowe:

indyki żywienie aminokwasy funkcjonalne potencjał antoksydacyjny i immunostymulacyjny

Deskryptory:

  • NZ9_2: Naukowe podstawy zootechniki
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Bioinżynierii Zwierząt

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Jan Jankowski 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: OPUS 14 - ogłoszony 2017-09-15

Przyznana kwota: 1 485 318 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-07-26

Zakończenie projektu: 2021-07-25

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Spektrofotometr Nanodrop. Za kwotę 40 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (10)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (8)
  1. Increased Dietary Inclusion Levels of Lysine Are More Effective than Arginine in Supporting the Functional Status of the Gut in Growing Turkeys
    Autorzy:
    Paweł Konieczka, Dariusz Mikulski, Katarzyna Ognik , Jerzy Juśkiewicz, Zenon Zduńczyk, Jan Jankowski
    Czasopismo:
    Animals (rok: 2021, tom: 11, strony: 2351), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ani11082351 - link do publikacji
  2. The effect of different dietary ratios of lysine, arginine and methionine on protein nitration and oxidation reactions in turkey tissues and DNA
    Autorzy:
    Jan Jankowski, Katarzyna Ognik, Zuzanna Całyniuk, Anna Stępniowska, Paweł Konieczka, Dariusz Mikulski
    Czasopismo:
    Animal (rok: 2021, tom: b.d, strony: b.d), Wydawca: Elservier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.animal.2021.100183 - link do publikacji
  3. Selected metabolic, epigenetic, nitration and redox parameters in turkeys fed diets with different levels of arginine and methionine
    Autorzy:
    Zuzanna Całyniuk, Dariusz Mikulski, Magdalena Krauze, Katarzyna Ognik, Jan Jankowski
    Czasopismo:
    Annals of Animal Science (rok: 2021, tom: b.d, strony: b.d), Wydawca: Sciendo
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.2478/aoas-2021-0069 - link do publikacji
  4. The effect of the application of diets with varied proportions of arginine and lysine on biochemical and antioxidant status in turkeys
    Autorzy:
    Zuzanna Całyniuk, Ewelina Cholewińska, Paweł Konieczka, Katarzyna Ognik, Dariusz Mikulski, Jan Jankowski
    Czasopismo:
    Annals of Animal Science (rok: 2021, ), Wydawca: Sciendo
    Status:
    Złożona
    Doi:
    10.2478/aoas-2021-0081 - link do publikacji
  5. The effect of different dietary ratios of lysine and arginine in diets with high or low methionine levels on oxidative and epigenetic DNA damage, the gene expression of tight junction proteins and selected metabolic parameters in Clostridium perfringens-challenged turkeys
    Autorzy:
    Katarzyna Ognik, Paweł Konieczka, Dariusz Mikulski, Jan Jankowski
    Czasopismo:
    Veterinary Research (rok: 2020, tom: 51, strony: 50), Wydawca: BMC Springer Nature
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s13567-020-00776-y - link do publikacji
  6. Effect of different level of arginine and methionine in a high-lysine diet on the immune status, performance and carcass traits of turkeys
    Autorzy:
    Jan Jankowski, Katarzyna Ognik, Paweł Konieczka , Dariusz Mikulski
    Czasopismo:
    Poultry Science (rok: 2020, tom: 99, strony: 4730–4740), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.psj.2020.06.039 - link do publikacji
  7. The effect of different dietary ratios of lysine, arginine, and methionine on biochemical parameters and hormone secretion in turkeys
    Autorzy:
    Katarzyna Ognik, Zuzanna Całyniuk, Dariusz Mikulski, Anna Stępniowska, Paweł Konieczka, Jan Jankowski
    Czasopismo:
    Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition (rok: 2021, tom: 105, strony: 108-118), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jpn.13433 - link do publikacji
  8. Different dietary ratios of arginine, methionine and lysine in turkeys: effects on whole-body composition and nutrient utilization efficiency in the early growth stage
    Autorzy:
    Dariusz Mikulski, Katarzyna Ognik, Marzena Mikulska, Jan Jankowski
    Czasopismo:
    Annals of Animal Science (rok: 2022, tom: b.d., strony: b.d), Wydawca: Sciendo
    Status:
    Złożona
  9. The immune status, oxidative and epigenetic changes in tissues of turkeys fed diets with diferent ratios of arginine and lysine
    Autorzy:
    Katarzyna Ognik, Dariusz Mikulski , Paweł Konieczka , BartłomiejTykałowski , Magdalena Krauze , Anna Stępniowska , Anna Nynca, Jan Jankowski
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2021, tom: 11, strony: 15975), Wydawca: Spriger Nature Limited
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/s41598-021-95529-y - link do publikacji
  10. The effect of different dietary ratios of arginine, methionine, and lysine on the performance, carcass traits, and immune status of turkeys
    Autorzy:
    Jan Jankowski, Dariusz Mikulski, Marzena Mikulska, Katarzyna Ognik, Zuzanna Całyniuk, Emilia Mróz, Zenon Zduńczyk
    Czasopismo:
    Poultry Science (rok: 2020, tom: 99, strony: 1028-1037), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  1. The effect of different dietary ratios of arginine, methionine and lysine on the immune and antioxidant status of turkeys
    Autorzy:
    Jan Jankowski, Dariusz Mikulski, Katarzyna Ognik, Paweł Konieczka, Magdalena Krauze, Zenon Zduńczyk
    Konferencja:
    22nd European Symposium on Poultry Nutrition (rok: 2019, ), Wydawca: WPSA
    Data:
    konferencja 2019-06-10-13
    Status:
    Opublikowana
  2. The effect of different dietary ratios of lysine and arginine in diet of high or low methionine level on oxidative and epigenetic DNA damage, gene expression of tight junction proteins and selected indices of metamolism in clostridium perfingens challeng.
    Autorzy:
    Jan Jankowski, Paweł Konieczka, Zuzanna Całyniuk, Katarzyna Ognik, Dariusz Mikulski
    Konferencja:
    26th World's Poultry Congress (rok: 2022, ), Wydawca: Franch Branch of the 26th World's Poultry Congress
    Data:
    konferencja 07-11 August
    Status:
    Opublikowana
  3. Wpływ różnych proporcji argininy, metioniny i lizyny w diecie indyków na wyniki odchowu oraz wybrane wskaźniki metabolizmu
    Autorzy:
    Zuzanna Całyniuk, Katarzyna Ognik, Dariusz Mikulski, Jan Jankowski
    Konferencja:
    XXXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce – praktyka nauce" (rok: 2019, ), Wydawca: WPSA
    Data:
    konferencja 04-06 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  4. Stosunek argininy, metioniny oraz lizyny w diecie indyków reguluje ekspresję genów warunkujących integralność jelit.
    Autorzy:
    Paweł Konieczka Dariusz Mikulski, Katarzyna Ognik, Jan Jankowski
    Konferencja:
    XXXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce – praktyka nauce" (rok: 2019, ), Wydawca: WPSA
    Data:
    konferencja 04-06 września
    Status:
    Opublikowana
  5. The effect of different dietary ratios of arginine and methionine to lysine on proteins nitration, redox status of turkeys blood and DNA oxidation.
    Autorzy:
    Zuzanna Całyniuk, Paweł Konieczka, Dariusz Mikulski, Katarzyna Ognik, Jan Jankowski
    Konferencja:
    Franch Branch of the 26th World's Poultry Congress (rok: 2022, ), Wydawca: Franch Branch of the 26th World's Poultry Congress
    Data:
    konferencja 07-11 August
    Status:
    Opublikowana
  6. The effect of different dietary ratios of arginine and methionine to lysine on the performance and immune status of turkeys
    Autorzy:
    Katarzyna Ognik, Paweł Konieczka, Zuzanna Całyniuk, Dariusz Mikulski, Jan Jankowski
    Konferencja:
    International Scientific conference: Impact of Livestock nutrition on productivity and quality of production (rok: 2019, ), Wydawca: LSMU Leidybos namai
    Data:
    konferencja 28 listopad
    Status:
    Opublikowana
  7. The response of lipids redox defense system in turkeys fed diets differed in arginine, methionine and lysine levels under C. Perfringens challenge
    Autorzy:
    Paweł Konieczka, Dariusz Mikulski, Katarzyna Ognik, Zuzanna Całyniuk, Jan Jankowski
    Konferencja:
    XLVIII Scientific Session of Group of Animal Nutrition (rok: 2019, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Data:
    konferencja 13-14 czerwiec
    Status:
    Opublikowana
  8. Different dietary ratios of arginine, methionine and lysine affect DNA integrity in the gut tissue of turkeys challenged with C. Perfringens.
    Autorzy:
    Paweł Konieczka, Dariusz Mikulski, Katarzyna Ognik, Anna Stępniowska, Jan Jankowski
    Konferencja:
    XLVIII Scientific Session of Group of Animal Nutrition (rok: 2019, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Data:
    konferencja 13-14 czerwiec
    Status:
    Opublikowana