Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Charakterystyka przemian białek nasion bobu podczas biokonwersji z zastosowaniem Rhizopus oligosporus, zwiększającej zawartość prekursora neuroprzekaźnika L-3,4-dihydroksyfenyloalaniny

2016/23/N/NZ9/00057

Słowa kluczowe:

L-DOPA Rhizopus oligosporus bób

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Katarzyna Polanowska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 147 600 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-08-04

Zakończenie projektu: 2021-08-03

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Development of a Sustainable, Simple, and Robust Method for Efficient l-DOPA Extraction
    Autorzy:
    Katarzyna Polanowska, Rafal M. Łukasik, Maciej Kuligowski, Jacek Nowak
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 12, strony: 2325), Wydawca: mdpi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24122325 - link do publikacji
  2. Effect of tempe fermentation by three different strains of Rhizopus oligosporus on nutritional characteristics of faba beans
    Autorzy:
    Katarzyna Polanowska, Anna Grygier, Maciej Kuligowski, Magdalena Rudzińska, Jacek Nowak
    Czasopismo:
    LWT-Food Science and Technology (rok: 2020, tom: 122, strony: 109024), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2020.109024 - link do publikacji
  3. Degradation of pyrimidine glycosides and L-DOPA in the faba bean by Rhizopus oligosporus
    Autorzy:
    Katarzyna Polanowska, Artur Szwengiel, Maciej Kuligowski, Jacek Nowak
    Czasopismo:
    LWT-Food Science and Technology (rok: 2020, tom: 127, strony: 109353), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2020.109353 - link do publikacji