Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zastosowanie elicytorów w biofortyfikacji lubczyku (Levisticum officinale Koch.)

2016/23/D/NZ9/00553

Słowa kluczowe:

biofortyficacja elicytacja zioła związki bioaktywne potencjał antyoksydacyjny aktywność przeciwmikroiologiczna potenciał przeciwnowotworowy

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Urszula Złotek 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: SONATA 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 719 586 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-12-06

Zakończenie projektu: 2021-12-05

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Zestaw do wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detektorem UV-VIS z matrycą diod (DAD). Za kwotę 200 000 PLN
  2. Laboratoryjna kuchenka mikrofalowa. Za kwotę 90 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Antioxidative and potentially anti-inflammatory activity of phenolics from lovage leaves Levisticum officinale Koch elicited with jasmonic acid and yeast extract
    Autorzy:
    Urszula Złotek, Urszula Szymanowska, Łukasz Pecio, Solomiia Kozachok, Anna Jakubczyk
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24, strony: 1441), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24071441 - link do publikacji
  2. Effect of Jasmonic Acid, Yeast Extract Elicitation, and Drying Methods on the Main Bioactive Compounds and Consumer Quality of Lovage (Levisticum officinale Koch).
    Autorzy:
    Urszula Złotek, Urszula Szymanowska, Kamila Rybczyńska-Tkaczyk, Anna Jakubczyk
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2020, tom: 9, strony: 323), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods9030323 - link do publikacji
  3. Effects of drying methods on antioxidant, anti-inflammatory, and anticancer potentials of phenolic acids in lovage elicitedby jasmonic acid and yeast extract
    Autorzy:
    Urszula Złotek, Sławomir Lewicki, Anna Markiewicz, Urszula Szymanowska, Anna Jakubczyk
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2021, tom: 10, strony: 622), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox10050662 - link do publikacji
  4. Influence of elicitation and drying methods on anti-metabolic syndrome, and antimicrobial properties of extracts and hydrolysates obtained from elicited lovage (Levisticum officinale Koch).
    Autorzy:
    Anna Jakubczyk, Urszula Złotek, Kamila Rybczyńska-Tkaczyk,
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13, strony: 4365), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu13124365 - link do publikacji
  5. In vitro antioxidant, anti-inflammatory, anti-metabolic \syndrome, antimicrobial, and anticancer effect of phenolic acids isolated from fresh lovage leaves [Levisticum officinale Koch] elicited with jasmonic acid and yeast extract.
    Autorzy:
    Anna Jakubczyk, Urszula Złotek, Urszula Szymanowska, Kamila Rybczyńska-Tkaczyk, Krystyna Jęderka, Sławomir Lewicki
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2020, tom: 9, strony: 554), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox9060554 - link do publikacji