Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zjadliwość, enterotoksyczność i antybiotykooporność szczepów gronkowców koaguloazo-ujemnych izolowanych z żywności z uwzględnieniem możliwości horyzontalnego transferu genów

2016/23/D/NZ9/01404

Słowa kluczowe:

gronkowce koagulazo-ujemne czynniki wirulencji enterotoksyny gronkowcowe antybiotykooporność

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_11: Zagrożenia i bezpieczeństwo biologiczne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Wioleta Chajęcka-Wierzchowska 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: SONATA 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 500 890 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-07-10

Zakończenie projektu: 2021-07-09

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Oprogramowanie BioNumerics.
  2. Komputer do analizy danych wraz ze specjalistycznym oprogramowaniem. Za kwotę 7 000 PLN
  3. Zasilacz do elektroforezy z conajmniej 4 oddzielnymi zaciskami, umożliwiający prowadzenie jednocześnie kilku rozdziałów. Za kwotę 7 000 PLN
  4. Komora do PCR z UV i recylkuracją powietrza. Za kwotę 15 000 PLN
  5. Spektrofotometryczny czytnik mikropłytek i kuwet z możliwością pomiaru DNA/RNA. Za kwotę 75 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  1. Enterotoxigenic Potential of Coagulase-Negative Staphylococci from Ready-to-Eat Food
    Autorzy:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Joanna Gajewska,Patryk Wiśniewski, Anna Zadernowska
    Czasopismo:
    Pathogens (rok: 2020, tom: 9(9), 734, strony: 45303), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/pathogens9090734 - link do publikacji
  2. S. epidermidis strains from artisanal cheese made from unpasteurized milk in Poland - Genetic characterization of antimicrobial resistance and virulence determinants.
    Autorzy:
    Chajęcka-Wierzchowska Wioleta, Zadernowska Anna, Gajewska Joanna
    Czasopismo:
    International Journal of Food Microbiology (rok: 2019, tom: 294, strony: 55-59), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijfoodmicro.2019.02.004 - link do publikacji
  1. Pathogenicity of coagulase-negative staphylococci isolated from ready-to-eat food in Poland.
    Autorzy:
    Zadernowska A., Chajęcka-Wierzchowska W., Zakrzewski A.
    Konferencja:
    BioMicroWorld 2018, VIII International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology (rok: 2018, ), Wydawca: Formatex
    Data:
    konferencja 24-25.05.2018
    Status:
    Opublikowana
  2. Characterization of the ability of coagulase-negative staphylococci isolated from ready-to-eat food to form biofilms
    Autorzy:
    Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A., Gajewska j., Buta M
    Konferencja:
    The II Food Factor Conference" Established, emerging and exploratory Food Science and Technology (rok: 2018, ), Wydawca: Formatex
    Data:
    konferencja 8th-9th November 2018;
    Status:
    Opublikowana
  3. Coagulase-negative staphylococci from ready-to-eat food as a reservoir of antibiotic resistance genes,
    Autorzy:
    Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A.
    Konferencja:
    Challenges and new concepts in antibiotics research, (rok: 2018, ), Wydawca: Institut Pasteur
    Data:
    konferencja March 19-21, 2018
    Status:
    Opublikowana
  4. Phenotypic and genotypic antibiotic resistance of coagulase-negative staphylococci from ready-to-eat food in Poland.
    Autorzy:
    Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A., Zarzecka U., Gajewska J., Montowski G.
    Konferencja:
    BioMicroWorld 2018, VIII International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology, (rok: 2018, ), Wydawca: Formatex
    Data:
    konferencja 24-25.05.2018
    Status:
    Opublikowana