Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Charakterystyka produktów utlenienia fosfolipidów oraz określenie toksyczności i zdolności utlenionych fosfolipidów i produktów ich trawienia do indukcji komórkowego stresu oksydacyjnego w modelowych liniach komórek przewodu pokarmowego

2016/23/N/NZ9/02224

Słowa kluczowe:

fosfolipidy utlenienie żółtko jaja kurzego trawienie jelitowe w warunkach in vitro hodowla komórkowa

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Karol Parchem 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 100 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-09-08

Zakończenie projektu: 2020-09-07

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Profiling and qualitative assessment of enzymatically and thermally oxidized egg yolk phospholipids using a two-step HPLC protocol
    Autorzy:
    Karol Parchem, Barbara Kusznierewicz, Tomasz Chmiel, Paulina Maciołek, Agnieszka Bartoszek
    Czasopismo:
    Journal of the American Oil Chemists' Society (rok: 2019, tom: 96(6), strony: 693-706), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/aocs.12218 - link do publikacji
  2. Qualitative analysis of phospholipids and their oxidised derivatives – used techniques and examples of their applications related to lipidomic research and food analysis
    Autorzy:
    Karol Parchem, Shlomo Sasson, Carla Ferreri, Agnieszka Bartoszek
    Czasopismo:
    Free Radical Research (rok: 2019, tom: 53(sup1), strony: 1068-1100), Wydawca: Taylor & Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10715762.2019.1657573 - link do publikacji