Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Interakcje międzygatunkowe i inaktywacja komórek w biofilmach z pałeczkami Listeria

2016/21/N/NZ9/01327

Słowa kluczowe:

biofilm Listeria spp. techniki fluorescencyjne żywotność inaktywacja oporność

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Aleksandra Kocot 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 126 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-02-22

Zakończenie projektu: 2020-02-21

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. CZYTNIK MIKROPŁYTEK. Za kwotę 30 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Interaction of Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus with Listeria innocua in dual species biofilms and inactivation following disinfectant treatments
    Autorzy:
    Aleksandra M. Kocot, Magdalena A. Olszewska
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2020, tom: 118, strony: 108736), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2019.108736 - link do publikacji
  2. Biofilm formation and microscopic analysis of biofilms formed by Listeria monocytogenes in a food processing context
    Autorzy:
    Aleksandra M. Kocot, Magdalena A. Olszewska
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2017, tom: 84, strony: 47-57), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2017.05.042 - link do publikacji
  3. Interaction and inactivation of Listeria and Lactobacillus cells in single and mixed species biofilms exposed to different disinfectants
    Autorzy:
    Aleksandra M. Kocot, Magdalena A. Olszewska
    Czasopismo:
    Journal of Food Safety (rok: 2019, tom: 39, strony: e12713), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jfs.12713 - link do publikacji
  1. Biofilm formation by Listeria spp., Lactobacillus spp., and Pseudomonas spp. and inactivation of cells in single-species biofilms.
    Autorzy:
    Kocot A., Olszewska M., Łaniewska-Trokenheim Ł.
    Konferencja:
    FEMS 2017 7th Congress of European Microbiologists (rok: 2017, ), Wydawca: FEMS (Federation of European Microbiological Societies)
    Data:
    konferencja 09-13 lipca
    Status:
    Opublikowana