Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Odpowiedź komórkowa biofilmu pałeczek fermentacji mlekowej wyizolowanych z żywności na stresy środowiskowe

2014/13/D/NZ9/04803

Słowa kluczowe:

pałeczki fermentacji mlekowej biofilm stresy środowiskowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne
  • NZ1_10: Biologia drobnoustrojów

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Magdalena Olszewska 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: SONATA 7 - ogłoszony 2014-03-17

Przyznana kwota: 375 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-01-27

Zakończenie projektu: 2018-07-26

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Myjka ultradźwiękowa. Za kwotę 10 000 PLN
  2. Licznik kolonii bakterii. Za kwotę 5 000 PLN
  3. Mikroskop biologiczny.
  4. Reaktor do hodowli biofilmów z akcesoriami. Za kwotę 25 000 PLN
  5. Waga analityczna. Za kwotę 10 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (5)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Assessment of the bacterial viability of chlorine- and quaternary ammonium compounds-treated Lactobacillus cells via a multi-method approach
    Autorzy:
    Magdalena A. Olszewska, Anna Nynca, Ireneusz Białobrzewski, Aleksandra M. Kocot, Joanna Łaguna
    Czasopismo:
    JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY (rok: 2019, tom: 126, strony: 1070-1080), Wydawca: WILEY
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jam.14208 - link do publikacji
  2. Biofilm formation by lactobacilli and resistance to stress treatments
    Autorzy:
    Magdalena A. Olszewska, Anna Nynca, Ireneusz Białobrzewski
    Czasopismo:
    INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY (rok: 2019, tom: 54, strony: 3058-3065), Wydawca: WILEY
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/ijfs.14219 - link do publikacji
  3. Effects of eugenol, trans-cinnamaldehyde, citronellol and terpineol on Escherichia coli biofilm control as assessed by culture-dependent and -independent methods
    Autorzy:
    Magdalena A. Olszewska, Astrid Gędas, Manuel Simões
    Czasopismo:
    Food Control (rok: 2020, tom: -, strony: -), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Złożona
    Doi:
  4. Fluorescencyjna hybrydyzacja in situ w identyfikacji i ocenie aktywności fizjologicznej Lactobacillus spp. w soku z jagód goji
    Autorzy:
    Aleksandra M. Kocot, Monika S. Mruk, Magdalena A. Olszewska
    Czasopismo:
    Żywność-Nauka Technologia Jakość (rok: 2017, tom: 111(2), strony: 106-119), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15193/zntj/2017/111/189 - link do publikacji
  5. Mixed species biofilms of Lactobacillus plantarum and Listeria innocua show facilitated entrance to the VBNC state during chlorine-induced stress
    Autorzy:
    Magdalena A. Olszewska, Ireneusz Białobrzewski
    Czasopismo:
    JOURNAL OF FOOD SAFETY (rok: 2019, tom: 39, strony: e12651), Wydawca: WILEY
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jfs.12651 - link do publikacji
  1. Physiological functions of Lactobacillus sp. biofilm cells growing on glass surface
    Autorzy:
    Magdalena Olszewska, Aleksandra Kocot
    Konferencja:
    10th Baltic Conference on Food Science and Technology Future Food: Innovations, Science and Technology" FoodBalt – 2015 (rok: 2015, ), Wydawca: Department of Food Science and Technology, Kaunas University of Technology Competence Center of Food Science and Technology, Kaunas University of Technology
    Data:
    konferencja 21-22.05.2015
    Status:
    Opublikowana
  2. Wpływ obniżonego pH na przeżywalność pałeczek z rodzaju Lactobacillus występujących w formie planktonu i biofilmu
    Autorzy:
    Aleksandra Kocot, Magdalena Olszewska, Izabela Nosek
    Konferencja:
    XXVIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów: Mikrobiologia - nowe wyzwania, nowe możliwości (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Mikrobiologów
    Data:
    konferencja 25-27.09.2016
    Status:
    Opublikowana
  3. Cytometryczna ocena fizjologii pałeczek fermentacji mlekowej wyizolowanych z żywności i występujących w biofilmie
    Autorzy:
    Magdalena Olszewska, Anna Nynca, Aleksandra Kocot
    Konferencja:
    XXVIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów: Mikrobiologia - nowe wyzwania, nawe możliwości (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Mikrobiologów
    Data:
    konferencja 25-27.09.2016
    Status:
    Opublikowana
  4. Stress resistance of biofilm and planktonic cells of Lactobacillus spp.
    Autorzy:
    Magdalena A. Olszewska, Aleksandra A. Kocot, Anna Nynca
    Konferencja:
    FEMS 2017-7th Congress of European Microbiologists (rok: 2017, ), Wydawca: FEMS 2017-7th Congress of European Microbiologists
    Data:
    konferencja 9-13.07.2017
    Status:
    Opublikowana
  5. Biofilm cell functions of Lactobacilli under nutrient-limited conditions
    Autorzy:
    Aleksandra Kocot, Magdalena Olszewska
    Konferencja:
    10th Baltic Conference on Food Science and Technology Future Food: Innovations, Science and Technology" FoodBalt – 2015 (rok: 2015, ), Wydawca: Department of Food Science and Technology, Kaunas University of Technology Competence Center of Food Science and Technology, Kaunas University of Technology
    Data:
    konferencja 21-22.05.2015
    Status:
    Opublikowana
  1. BIOFILM FORMATION AND RESISTANCE
    Autorzy:
    Astrid Gędas, Magdalena A. Olszewska
    Książka:
    Simoes - Recent Trends in Biofilm Science and Technology (rok: 2020, tom: -, strony: -), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Przyjęta do publikacji