Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wykorzystanie technik proteomicznych do oceny wpływu diety z różnym udziałem fruktanów typu inulinowego na zmiany profili białkowych wybranych tkanek rosnących prosiąt.

2012/05/D/NZ9/01604

Słowa kluczowe:

prosięta fruktany typu inulinowego proteomika

Deskryptory:

  • NZ9_2: Naukowe podstawy zootechniki
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt

woj. zachodniopomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Agnieszka Herosimczyk 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: SONATA 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 498 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-02-04

Zakończenie projektu: 2018-02-03

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. PROTEAN IEF i12. Za kwotę 65 000 PLN
  2. Protean Dodeca Cell Large z systemem chłodzącym oraz pompą recyrkulacyjną. Za kwotę 65 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (13)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (9)
  1. Dietary chicory root and chicory inulin trigger changes in energetic metabolism, stress prevention and cytoskeletal proteins in the liver of growing pigs – a proteomic study.
    Autorzy:
    Lepczyński A., Herosimczyk A., Ożgo M., Marynowska M., Pawlikowska M., Barszcz M., Taciak M., Skomiał J.
    Czasopismo:
    J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl) (rok: 2017, tom: 101, strony: e225-e236), Wydawca: J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl)
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jpn.12595 - link do publikacji
  2. Hepatic proteome changes induced by dietary supplementation with two levels of native chicory inulin in young pigs.
    Autorzy:
    Herosimczyk A., Lepczyński A., Ożgo M., Barszcz M., Jaszczuk-Kubiak E., Pierzchała M., Tuśnio A., Skomiał J.
    Czasopismo:
    Livest. Sci. (rok: 2017, tom: 203, strony: 54-62), Wydawca: Livest. Sci.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.livsci.2017.07.004 - link do publikacji
  3. Impact of the depletion of high-abundance proteins in blood plasma/serum on the proteome of these media in growing farm animals.
    Autorzy:
    Lepczyński A., Dratwa-Chałupnik A., Herosimczyk A., Staszak K., Majewska A., Ożgo M.
    Czasopismo:
    Turk. J. Vet. Anim. Sci. (rok: 2014, tom: 38, strony: 490-495), Wydawca: Turk. J. Vet. Anim. Sci.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3906/vet-1404-80 - link do publikacji
  4. Two-dimensional gel-based serum protein profile of growing piglets.
    Autorzy:
    Ożgo M., Lepczyński A., Herosimczyk A.
    Czasopismo:
    Turk. J. Biol. (rok: 2015, tom: 39, strony: 320-327), Wydawca: Turk. J. Biol.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3906/biy-1408-45 - link do publikacji
  5. Dietary supplementation with dried chicory root triggers changes in the blood serum proteins engaged in the clotting process and the innate immune response in growing pigs.
    Autorzy:
    Lepczyński A., Herosimczyk A., Ożgo M., Skomiał J., Taciak M., Barszcz M., Bereżecka N.
    Czasopismo:
    J. Physiol. Pharmacol. (rok: 2015, tom: 66, strony: 47-55), Wydawca: J. Physiol. Pharmacol.
    Status:
    Opublikowana
  6. Effect of dietary supplementation with differnt levels of inulin type fructans on renal expression of aquaporin 2 (AQP2) of growing piglets.
    Autorzy:
    Michałek K., Grabowska M., Skowroński M., Lepczyński A., Herosimczyk A., Laszczyńska M.
    Czasopismo:
    Turk. J. Vet. Anim. Sci. (rok: 2016, tom: 40, strony: 714-721), Wydawca: Turk. J. Vet. Anim. Sci.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3906/vet-1507-16 - link do publikacji
  7. Proteome changes in renal cortex and medulla induced by dietary supplementation with inulin‐type fructans in growing pigs.
    Autorzy:
    Robak P., Ożgo M., Lepczyński A., Herosimczyk A., Barszcz M., Taciak M., Skomiał J.
    Czasopismo:
    J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl) (rok: 2019, tom: 103, strony: 1837-1847), Wydawca: J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl)
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jpn.13170 - link do publikacji
  8. The current proteomic landscape of the porcine liver.
    Autorzy:
    Ożgo M., Lepczyński A., Robak P., Herosimczyk A., Marynowska M.
    Czasopismo:
    J. Physiol. Pharmacol. (rok: 2019, tom: 70, strony: 369-387), Wydawca: J. Physiol. Pharmacol.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.26402/jpp.2019.3.04 - link do publikacji
  9. Differentially expressed proteins in the blood serum of piglets in response to a diet supplemented with inulin.
    Autorzy:
    Herosimczyk A., Lepczyński A., Ożgo M., Skomiał J., Dratwa-Chałupnik A., Tuśnio A., Taciak M., Barszcz M.
    Czasopismo:
    Pol. J. Vet. Sci. (rok: 2015, tom: 18, strony: 541-548), Wydawca: Pol. J. Vet. Sci.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/pjvs-2015-0070 - link do publikacji
  10. Inulin-type fructans trigger changes in iron concentration and activity of bone metabolism biomarkers in blood plasma of growing pigs.
    Autorzy:
    Lepczyński A., Herosimczyk A., Barszcz M., Ożgo M., Taciak M., Skomiał J.
    Czasopismo:
    J. Anim. Feed Sci. (rok: 2016, tom: 25, strony: 343-347), Wydawca: J. Anim. Feed Sci.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.22358/jafs/67471/2016 - link do publikacji
  11. Proteome changes in ileal mucosa of young pigs resulting from different levels of native chicory inulin in the diet
    Autorzy:
    Herosimczyk A., Lepczyński A., Ożgo M., Barszcz M., Marynowska M., Taciak M., Skomiał J., Markulen A.
    Czasopismo:
    J. Anim. Feed Sci. (rok: 2018, tom: 27, strony: 229-237), Wydawca: J. Anim. Feed Sci.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.22358/jafs/93737/2018 - link do publikacji
  12. Effect of dietary inclusion of 1% or 3% of native chicory inulin on the large intestinal mucosa proteome of growing pigs.
    Autorzy:
    Herosimczyk A., Lepczyński A., Ożgo M., Tuśnio A., Taciak M., Barszcz M.
    Czasopismo:
    Animal (rok: 2019, tom: -, strony: -), Wydawca: Animal
    Status:
    Złożona
  13. Modification of ileal proteome in growing pigs by dietary supplementation with inulin or dried chicory root.
    Autorzy:
    Lepczyński A., Herosimczyk A., Ożgo M., Barszcz M., Taciak M., Skomiał J.
    Czasopismo:
    J. Anim. Feed Sci. (rok: 2019, tom: 28, strony: 177-186), Wydawca: J. Anim. Feed Sci.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.22358/jafs/109518/2019 - link do publikacji
  1. Diet supplemented with inulin-type fructans modifies expression of renal proteins involved in energetic metabolism, stress protection and cytoskeletal proteins.
    Autorzy:
    Robak P., Ożgo M., Herosimczyk A., Lepczyński A., Skomiał J., Barszcz M., Taciak M.
    Konferencja:
    "Physiology and Biochemistry in Animal Nutrition" (rok: 2017, ), Wydawca: The Kielanowski Institute of Animal Physiology and Nutrition, Polish Academy of Sciencęs
    Data:
    konferencja 14-15 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  2. Influence of feeding the diet supplemented with dried chicory root on the blood serum proteome of piglets.
    Autorzy:
    Lepczyński A., Herosimczyk A., Ożgo M., Skomiał J., Taciak M., Ciechanowicz A., Barszcz M.
    Konferencja:
    "Physiology and Biochemistry in Animal Nutrition" (rok: 2013, ), Wydawca: Warszawska Drukarnia Naukowa PAN, ISBN-978-83-933604-8-2
    Data:
    konferencja 13-14 czerwiec
    Status:
    Opublikowana
  3. Diet supplemented with 2% of water extract of inulin-type fructans modifies hepatic proteins involved in oxidative stress response and energetic metabolism in growing piglets.
    Autorzy:
    Pyć A., Lepczyński A., Herosimczyk A., Ożgo M., Skomiał J., Taciak M., Barszcz M.
    Konferencja:
    "Physiology and Biochemistry in Animal Nutrition" (rok: 2015, ), Wydawca: Polska Akademia Nauk, Drukarnia Śniadeckich, ISBN: 978-83-933604-6-8
    Data:
    konferencja 23-24 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  4. Analiza proteomu wątroby prosiąt żywionych dietą z dodatkiem suszu z korzenia cykorii - wyniki wstępne.
    Autorzy:
    Lepczyński A., Herosimczyk A., Ożgo M., Skomiał J., Taciak M., Barszcz M., Pawlikowska M.
    Konferencja:
    VIII Szkoła Zimowa "Nauka i praktyka w chowie i hodowli świń na tle uwarunkowań gospodarczych w Polsce i Unii Europejskiej" (rok: 2015, ), Wydawca: Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersystetu Technologicznego w Szczecinie, ISBN: 978-83-7663-187-5
    Data:
    konferencja 17-20 luty
    Status:
    Opublikowana
  5. Analiza wpływu żywienia prosiąt dietą z dodatkiem inuliny lub suszu z korzenia cykorii na wybrane wskaźniki biochemiczne osocza krwi rosnących prosiąt.
    Autorzy:
    Lepczyński A., Herosimczyk A., Ożgo M., Barszcz M., Taciak M., Skomiał J.
    Konferencja:
    IX Szkoła Zimowa "Od hodowli świń do przetwórstwa – wczoraj i dziś" (rok: 2016, ), Wydawca: Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie
    Data:
    konferencja 16-19 luty
    Status:
    Opublikowana
  6. Analiza proteomu surowicy krwi prosiąt żywionych dietą suplementowaną 2% wodnym wyciągiem fruktanów typu inulinowego lub suszem z cykorii.
    Autorzy:
    Herosimczyk A., Lepczyński A., Ożgo M., Skomiał J., Taciak M., Barszcz M.
    Konferencja:
    VII Szkoła Zimowa "Jakość wieprzowiny w aspekcie uwarunkowań organizacyjno-produkcyjnych i hodowlanych" (rok: 2014, ), Wydawca: Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
    Data:
    konferencja 18-21 luty
    Status:
    Opublikowana
  7. Diet supplemented with 4% of dried chicory roots modifies hepatic proteins involved in oxidative stress response, antigen processing and presentation, and cholesterol biosynthetic process in growing piglets.
    Autorzy:
    Robak P., Lepczyński A., Herosimczyk A., Ożgo M., Skomiał J., Taciak M., Barszcz M.
    Konferencja:
    "Physiology and Biochemistry in Animal Nutrition" (rok: 2015, ), Wydawca: Polska Akademia Nauk, Drukarnia Śniadeckich, ISBN: 978-83-933604-6-8
    Data:
    konferencja 23-24 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  8. Hepatic proteome changes induced by dietary supplementation with two levels of native chicory inulin in young pigs.
    Autorzy:
    Herosimczyk A., Lepczyński A., Ożgo M., Barszcz M., Jaszczuk-Kubiak E., Pierzchała M., Tuśnio A., Skomiał J.
    Konferencja:
    27th Congress of the Polish Physiological Society (rok: 2017, ), Wydawca: Polish Physiological Society
    Data:
    konferencja 21-22 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  9. Proteomic analysis of serum of piglets fed diet supplemented with 2% of water extract of inulin-type fructans.
    Autorzy:
    Herosimczyk A., Lepczyński A., Ożgo M., Skomiał J., Taciak M., Ciechanowicz A., Barszcz M.
    Konferencja:
    "Physiology and Biochemistry in Animal Nutrition" (rok: 2013, ), Wydawca: Warszawska Drukarnia Naukowa PAN, ISBN-978-83-933604-8-2
    Data:
    konferencja 13-14 czerwiec
    Status:
    Opublikowana