Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Biofortyfikacja wybranych warzyw w I i Se, z uwzględnieniem oddziaływania tych mikroelementów na wielkość i jakość plonu oraz ocena przyswajalności jodu i wybranych parametrów biochemicznych szczurów żywionych warzywami wzbogacanymi w jod

2011/03/D/NZ9/05560

Słowa kluczowe:

Jod selen biofortyfikacja roślin żywność funkcjonalna szczury przyswajalność ekspresja genów linie komórkowe

Deskryptory:

  • NZ9_4: Naukowe podstawy ogrodnictwa

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Sylwester Smoleń 

Liczba wykonawców projektu: 14

Konkurs: SONATA 2 - ogłoszony 2011-09-15

Przyznana kwota: 794 999 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-08-16

Zakończenie projektu: 2016-08-15

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Analizator Elektroforezy Kapilarnej. Za kwotę 120 000 PLN
  2. Suszarka laboratoryjna.
  3. Spektrofotometr z możliwością czytania płytek wielodołkowych. Za kwotę 55 000 PLN
  4. Łaźnia wodna.
  5. Szafa chłodnicza.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (11)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (19)
  1. The effect of preliminary processing and different method of cooking on iodine content and selected antioxidative properties of carrot (Daucus Carota L.) biofortified with (potassium) iodine
    Autorzy:
    Kapusta-Duch J., Bieżanowska-Kopeć R., Smoleń S., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Rakoczy R., Koronowicz A., Skoczylas Ł., Leszczyńska T.
    Czasopismo:
    Folia Horticulturae (rok: 2017, tom: 29(1), strony: 45620), Wydawca: Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/fhort-2017-0002 - link do publikacji
  2. The quality of carrot (Daucus carota L.) cultivated in the field depending on iodine and selenium fertilization
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Liszka-Skoczylas M., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Czasopismo:
    Folia Horticulturae (rok: 2016, tom: 28 (2), strony: 151-164), Wydawca: Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/fhort-2016-0018 - link do publikacji
  3. . Selected aspects of nitrogen metabolism and quality of field-grown lettuce (Lactuca sativa L.) depending on the diversified fertilization with iodine and selenium compounds.
    Autorzy:
    2.Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Ledwożyw-Smoleń I., Liszka-Skoczylas M., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Czasopismo:
    Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus (rok: 2015, tom: 14, strony: 159-175), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Status:
    Opublikowana
  4. Effect of lettuce biofortified with iodine by soil fertilization on iodine concentration in various tissues and selected biochemical parameters in serum of Wistar rats
    Autorzy:
    Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Leszczyńska T., Ledwożyw-Smoleń I.
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2015, tom: 14, strony: 479-486), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2015.02.027 - link do publikacji
  5. Iodine and selenium biofortification of lettuce (Lactuca sativa L.) by soil fertilization with various compounds of these elements.
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Tomasz P.
    Czasopismo:
    Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus (rok: 2016, tom: 15 (5), strony: 69-91), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Status:
    Opublikowana
  6. Transcriptome profiling of Caco-2 cancer cell line following treatment with extracts from iodine-biofortified lettuce (Lactuca sativa L.).
    Autorzy:
    4.Koronowicz A.., Kopeć A., Master A., Smoleń S., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Ledwożyw-Smoleń I., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Leszczyńska T., Kapusta-Duch J., Pysz M.
    Czasopismo:
    PLoS ONE (rok: 2016, tom: 11, strony: e0147336.), Wydawca: PLOS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1371/journal.pone.0147336 - link do publikacji
  7. Biofortification of carrot (Daucus carota L.) with iodine and selenium in a field experiment.
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Czasopismo:
    Frontiers in Plant Science (rok: 2016, tom: 7, strony: 0,798611111111111), Wydawca: Frontiers
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3389/fpls.2016.00730 - link do publikacji
  8. Effects of peeling and cooking on the antioxidant properties and mineral nutrient content in carrot enriched with potassium iodate and/or selenite (SeIV) and selenite (SeVI).
    Autorzy:
    Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Kapusta-Duch J., Kopeć A., Smoleń S., Koronowicz A., Piątkowska E., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Leszczyńska T.
    Czasopismo:
    Journal of Food Sciences and Nutrition (rok: 2016, tom: on line first, strony: on line first), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/09637486.2016.1205550 - link do publikacji
  9. Mineral composition of field-grown lettuce (Lactuca sativa L.) depending on the diversified fertilization with iodine and selenium compounds.
    Autorzy:
    3.Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Ledwożyw-Smoleń I., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Czasopismo:
    Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus (rok: 2015, tom: 14, strony: 97-114.), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Status:
    Opublikowana
  10. The impact of iodine enriched by soil fertilization carrot on iodine concentration and selected biochemical parameters in Wistar rats.
    Autorzy:
    Piątkowska E., Kopeć A, Bieżanowska-Kopeć R., Pysz P., Kapusta-Duch J., Koronowicz A., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-SmoleńI., Rakoczy R., Maślak E.
    Czasopismo:
    PLOS One (rok: 2016, tom: 11 (4), strony: e0152680), Wydawca: PLOS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1371/journal.pone.0152680 - link do publikacji
  11. Wstępna ocena wpływu doglebowej aplikacji związków jodu i selenu na plonowanie i skład mineralny roślin sałaty.
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Ledwożyw-Smoleń I.
    Czasopismo:
    Episteme (rok: 2013, tom: I, strony: 579-589), Wydawca: Stowarzyszenie Twórców nauki i Kultury "Episteme"
    Status:
    Opublikowana
  1. Badania nad biofortyfikacją roślin w jod i selen w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie - analiza osiągnięć i cele na przyszłość.
    Autorzy:
    Smoleń S., Halka M.
    Konferencja:
    Konferencja Naukowa, Sekcja Żywienia Roślin, Komitetu Nauk Ogrodniczych, Polskiej Akademii Nauk - "Postęp w żywieniu roślin ogrodniczych." (rok: 2015, ), Wydawca: PAN
    Data:
    konferencja 20-11-2015r.
    Status:
    Opublikowana
  2. Efficiency of biofortification of lettuce and carrot with iodine and selenium depending on the fertilization with various compounds of these element
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Sady W., Wierzbińska J.
    Konferencja:
    COST Action Project FA 0905-"Mineral Improved Crop Production for Healthy Food and Feed" (rok: 2014, ), Wydawca: Sabanci University, Istanbul, Turkey.
    Data:
    konferencja 17-19 March 2014
    Status:
    Opublikowana
  3. Global changes in gene expression in Caco-2 cell line treated with extracts from iodine-biofortified carrot.
    Autorzy:
    Piątkowska E., Koronowicz A., Uczkiewicz M., Kopeć A., Rakoczy R., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Pysz M., Smoleń S., Skoczylas Ł.
    Konferencja:
    12th European Nutrition Conference FENS Berlin (rok: 2015, ), Wydawca: Annals Nutrition and Metabolism, Karger
    Data:
    konferencja October 20–23, 2015
    Status:
    Opublikowana
  4. Zawartość wybranych kwasów organicznych w sałacie i marchwi biofortyfikowanej w jod i selen, a oznaczanych przy zastosowaniu techniki elektroforezy kapilarnej.
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Wierzbińska J., Sady W., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Konferencja:
    Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w uprawie i żywieniu roślin ogrodniczych" (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Data:
    konferencja 12-13 czerwca 2014
    Status:
    Opublikowana
  5. Profil lipidowy surowicy krwi szczurów żywionych dietą z dodatkiem sałaty biofortyfikowanej jodem.
    Autorzy:
    Piątkowska E., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Leszczyńska T.
    Konferencja:
    XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku. (rok: 2014, ), Wydawca: ZHŻiŻKNoZCz PAN, UJ Kraków
    Data:
    konferencja 10-12 września 2014r.
    Status:
    Opublikowana
  6. The effect of carrots biofortified with iodine on thyroid hormons level in rats' serum.
    Autorzy:
    Piątkowska E., Koronowicz A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., KopećA., Leszczyńska T., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    12th European Nutrition Conference FENS Berlin 2015 (rok: 2015, ), Wydawca: Annals Nutrition and Metabolism, Karger
    Data:
    konferencja October 20–23, 2015
    Status:
    Opublikowana
  7. Wpływ obierania i gotowania na właściwości antyoksydacyjne, zawartość polifenoli oraz karotenoidów w marchwi wzbogaconej podczas uprawy w jodan potasu i/lub selenian(SeIV) i selenin (SeVI).
    Autorzy:
    Bieżanowska-Kopeć R., Kapusta-Duch J., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Koronowicz A., Skoczek A., Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł, Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie
    Data:
    konferencja 05-12-2015r
    Status:
    Opublikowana
  8. Wpływ obróbki wstępnej i wybranych metod obróbki termicznej na zmiany aktywności antyoksydacyjnej marchwi (Daucus carota L.) Biofortyfikowanej jodem.
    Autorzy:
    Kapusta-Duch J., Bieżanowska-Kopeć R., Smoleń S., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Rakoczy R., Koronowicz A., Skoczylas Ł.
    Konferencja:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
    Data:
    konferencja 05-12-2015r.
    Status:
    Opublikowana
  9. Wstępna ocena wpływu doglebowej aplikacji związków jodu i selenu na plonowanie i skład mineralny roślin sałaty.
    Autorzy:
    3.Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    Ziemia, Roślina Człowiek– Ogólnopolska Ogrodnicza Konferencja Naukowa (rok: 2013, ), Wydawca: UR Kraków
    Data:
    konferencja 11-12 września
    Status:
    Opublikowana
  10. Zawartość glukozy i poziom enzymów wątrobowych w organizmie szczurów laboratoryjnych żywionych dietą z dodatkiem marchwi biofortyfikowanej w jod.
    Autorzy:
    Piątkowska E., Kopeć A., Koronowicz A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R.
    Konferencja:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
    Data:
    konferencja 05-12-2015r.
    Status:
    Opublikowana
  11. Efektywność biofortyfikacji sałaty (Lactuca sativa L.) w jod i selen z zastosowaniem różnorodnych związków tych pierwiastków.
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R. Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Konferencja:
    XVI Międzynarodowa Konferencja Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza "Jawny i Utajony Niedobór Magnezu" oraz XIII Sympozjum z cyklu Pierwiastki Śladowe w Środowisku – Problemy Ekologiczne i Analityczne (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Magnezologiczne, Komitet Chemii Analitycznej Polskiej Akademii Nauk,
    Data:
    konferencja 4-6 września 2016 r.
    Status:
    Opublikowana
  12. Ocena in vitro cytotoksyczności ekstraktu z marchwi biofortyfikowanej w jod.
    Autorzy:
    Koronowicz A., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
    Data:
    konferencja 05-12-2015r.
    Status:
    Opublikowana
  13. Wpływ aplikacji jodu i selenu na zawartość azotanów i chlorków oznaczanych dwoma metodami w sałacie i marchwi.
    Autorzy:
    Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Sady W., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Konferencja:
    Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w uprawie i żywieniu roślin ogrodniczych" (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Data:
    konferencja 12-13 czerwca 2014
    Status:
    Opublikowana
  14. Wpływ ekstraktu z sałaty biofortyfikowanej w jod na proliferację komórek jelita grubego.
    Autorzy:
    Koronowicz A., Rakoczy R., Piątkowska E., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Kapusta-Duch J., Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Wierzbińska J., Leszczyńska T.
    Konferencja:
    XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku. (rok: 2014, ), Wydawca: ZHŻiŻKNoZCz PAN, UJ Kraków
    Data:
    konferencja 10-12 września 2014r
    Status:
    Opublikowana
  15. Biofortyfikacja marchwi (Daucus carota L.) w jod i selen z zastosowaniem różnorodnych związków tych pierwiastków.
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Konferencja:
    Ogólnopolska Jubileuszowa Konferencja Naukowa "WSPÓŁCZESNE TRENDY W UPRAWIE I ŻYWIENIU ROŚLIN OGRODNICZYCH" XVI Zjazd Katedr Uprawy Roli i Nawożenia Roślin Ogrodniczych. (rok: 2016, ), Wydawca: SGGW Warszawa
    Data:
    konferencja 15-16 września
    Status:
    Opublikowana
  16. Cooking process decreases iodine content but not phenolic compounds in iodine supplemented carrots.
    Autorzy:
    Kapusta-Duch R., Bieżanowska-Kopeć, Smoleń S., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Rakoczy R., Koronowicz A., Skoczylas Ł.
    Konferencja:
    20th International Congress of Nutrition (rok: 2013, ), Wydawca: Karger
    Data:
    konferencja September 15-20
    Status:
    Opublikowana
  17. Skład podstawowy i właściwości antyoksydacyjne marchwi wzbogaconej w jod i selen.
    Autorzy:
    Bieżanowska-Kopeć R., Kapusta-Duch J., Piątkowska E., Pysz M., Kopeć A., Koronowicz A., Skoczek A, Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność a Bezpieczeństwo Zdrowotne" (rok: 2014, ), Wydawca: PTTŻ; UR Kraków; KNŻ PAN
    Data:
    konferencja 18-19 września 2014
    Status:
    Opublikowana
  18. Zawartość cukrów w surowcach roślinnych wzbogacanych jodem i selenem.
    Autorzy:
    Skoczylas Ł., Smoleń S., Liszka-Skoczylas M., Rakoczy R., Ledwożyw-Smoleń I., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Wierzbińska J.
    Konferencja:
    VII Ogólnopolska Konferencja naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw. "Przetwórstwo owoców, warzyw i grzybów – Nauka i Przemysł." (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
    Data:
    konferencja 9-10 czerwca 2014r
    Status:
    Opublikowana
  19. Double biofortification with iodine and selenium of lettuce cultivated in field – preliminary analysis of the problem.
    Autorzy:
    Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Wierzbińska J., Sady W., Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    XVII. International Plant Nutrition Colloquium and Boron Satellite Meeting (rok: 2013, ), Wydawca: Sabanci University Orhanli, Tuzla, 34956 Istanbul, Turkey
    Data:
    konferencja 19-22 August 2013
    Status:
    Opublikowana