Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ selenu dodanego podczas kiełkowania nasion wybranych roślin kapustowatych (Brassiceae) na zawartość bioaktywnych związków w kiełkach

2011/01/N/NZ9/07086

Słowa kluczowe:

selen suplementacja kapustowate

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Anna Piekarska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 99 125 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-13

Zakończenie projektu: 2013-08-12

Planowany czas trwania projektu: 20 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. aspirator próżniowy. Za kwotę 6 790 PLN
  2. komputery (2 szt.). Za kwotę 8 387 PLN
  3. system podgrzewający. Za kwotę 12 943 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. The innovative exploitation of Brassica vegetables in the health quality food production chain,
    Autorzy:
    Piekarska A., Kusznierewicz B., Kołodziejski D., Pilipczuk T., Szczygłowska M., Bodnar M., Bączek-Kwinta R., Konieczka P., Namieśnik J., Bartoszek A.,
    Czasopismo:
    Acta Hort. (rok: 2013, tom: 1005, strony: 71-85), Wydawca: International Society for Horticultural Science
    Status:
    Opublikowana
  2. The influence of selenium addition during germination of Brassica seeds on health-promoting potential of sprouts
    Autorzy:
    Piekarska A., Kołodziejski D., Pilipczuk T., Bodnar M., Konieczka P., Kusznierewicz B., Hanschen F., Schreiner M., Cyprys J., Groszewska M., Namieśnik J., Bartoszek A.
    Czasopismo:
    International Journal of Food Sciences and Nutrition (rok: 2014, tom: nie dotyczy, strony: 45302), Wydawca: informa healthcare
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3109/09637486.2014.917148 - link do publikacji