Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Mikroflora wybranych produktów regionalnych Wielkopolski jako czynnik determinujący pochodzenie oraz źródło metabolitów o potencjalnych właściwościach funkcjonalnych

2011/01/N/NZ9/04558

Słowa kluczowe:

mikroflora ser smażony pumpernickel identyfikowalność pochodzenie pcr-dgge

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Tomasz Rychlik 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 133 100 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-12

Zakończenie projektu: 2014-06-11

Planowany czas trwania projektu: 30 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. DGGEK -2001 Denaturing Gradient Gel System 2-place 220V (Zestaw do elektoforezy DGGE). Za kwotę 20 000 PLN
  2. GCSGE-014-0 Sub/Horz. System Bundle. 14cmx20cm. CE (Zetaw do elektroforezy horyzontalnej - element zestawu elektroforezy DGGE). Za kwotę 9 800 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Application of the PCR-DGGE technique to the fungal community of traditional Wielkopolska fried ripened curd cheese to determine its PGI authenticity
    Autorzy:
    Tomasz Rychlik, Artur Szwengiel, Marta Bednarek, Edna Arcuri, Didier Montet, Baltasar Mayo, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
    Czasopismo:
    Food Control , Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  1. Determination of cheese origin by using 26S rRNA gene fingerprinting of yeast communities by PCR DGGE: an application on Fried Cheese from Wielkopolska region
    Autorzy:
    T. Rychlik , A.Szwengiel, E. Arcuri, D. Montet, B. Mayo, J. Nowak, B. Stachowiak, Z. Czarnecki
    Konferencja:
    Bio-based Technologies in the Context of European Food Innovation Systems (rok: 2013, ), Wydawca: EFFoST/Elsevier
    Data:
    konferencja 12-15 listopad
    Status:
    Opublikowana