Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 62 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Mikroflora wybranych produktów regionalnych Wielkopolski jako czynnik determinujący pochodzenie oraz źródło metabolitów ...

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: NZ9

    Kierownik: Tomasz Rychlik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  2. Ocena profilu związków lotnych zapachowych aromatu chleba bezglutenowego i badania nad jego poprawą na podstawie różnic ...

    Konkurs: PRELUDIUM 4 , panel: NZ9

    Kierownik: Mariusz Pacyński

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  3. Analiza potencjału biologicznego ekstraktów z owoców jagodowych w prewencji otyłości i zaburzeń zespołu metabolicznego...

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Anna Olejnik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  4. Liposomy z fitosterolami jako innowacyjne źródło steroli roślinnych o zwiększonej stabilności termiczno-oksydacyjnej i b...

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Magdalena Rudzińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  5. Inżynieria szlaku sekrecyjnego u Yarrowia lipolytica projektowana na podstawie wyników badań omicznych dla usprawnienia ...

    Konkurs: PRELUDIUM 21 , panel: NZ9

    Kierownik: Paulina Korpys-Woźniak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  6. Redefiniowana analiza związków zapachowych i lotnych żywności. Co kryje się za volatilomiką żywności?

    Konkurs: OPUS 18 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Jeleń

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  7. Czynniki transkrypcyjne jako narzędzia masowego działania w ulepszaniu cech przemysłowych u drożdży

    Konkurs: OPUS 21 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Ewelina Celińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  8. "DOBRY - [D]aidzein and pr[OB]iotic fo[R] health[Y]" Połączenie daidzeiny i Lactobacillus acidophilus w celu poprawy gos...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Iskandar Harahap

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  9. Produkty termiczno-oksydacyjnej degradacji stigmasterolu i jego estrów - izolacja, frakcjonowanie i oraz ocena cytotoksy...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Magdalena Rudzińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  10. Badania nad biodostępnością wybranych składników mineralnych w warunkach in vitro i in vivo z chleba bezglutenowego wzbo...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Julita Reguła

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  11. Ocena możliwości występowania grzybów mikroskopowych oraz mikotoksyn w jajach pozyskiwanych z różnych systemów utrzymani...

    Konkurs: SONATA 4 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Szablewski

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  12. Ocena możliwości analizy ilościowej białek mięśni szkieletowych poddanych obróbce termicznej w oparciu o wybrane stabiln...

    Konkurs: SONATA 6 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Montowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  13. Żywieniowe źródła salicylanów a zaburzenia angiogenezy łożyska w preeklampsji.

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Joanna Suliburska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  14. Charakterystyka przemian białek nasion bobu podczas biokonwersji z zastosowaniem Rhizopus oligosporus, zwiększającej zaw...

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: NZ9

    Kierownik: Katarzyna Polanowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  15. Identyfikacja produktów termiczno-oksydacyjnej degradacji estrów stigmasterolu

    Konkurs: ETIUDA 4 , panel: NZ9

    Kierownik: Marianna Raczyk

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  16. Badania nad wpływem fitoestrogenów sojowych na regulację endogennej syntezy choliny i gromadzenia lipidów w wątrobie...

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: NZ9

    Kierownik: Ewelina Żuk

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  17. Właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne ekstraktów roślinnych i ich zastosowanie do ochrony jakości mięsa w t...

    Konkurs: SONATA 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Małgorzata Muzolf-Panek

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  18. Nowe podejścia analityczne w chemii żywności – cienkowarstwowa mikroekstrakcja do fazy stałej (TF-SPME) do analizy subst...

    Konkurs: SONATA 18 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Martyna Wieczorek

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  19. Biodostępność przeciwutleniaczy i wapnia z liofilizowanych jabłek impregnowanych sokiem z rokitnika i mleczanem wapnia: ...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Marcellus Arnold

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  20. Związki aktywne zapachowo kształtujące aromat polskich miodów pitnych. Wpływ mikroflory i zabiegów technologicznych na i...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  21. Związek pomiędzy wrażliwością na zawartość tłuszczu w pokarmie, częstością spożycia produktów wysokotłuszczowych i polim...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agata Chmurzyńska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  22. Metabolizm grup jednowęglowych u osób z nadwagą i otyłością.

    Konkurs: PRELUDIUM 11 , panel: NZ9

    Kierownik: Monika Młodzik-Czyżewska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  23. Molekularna charakterystyka sposobu hamowania procesu quorum sensing przez wybrane olejki eteryczne u Pseudomonas spp. w...

    Konkurs: SONATA 12 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Kamila Myszka

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  24. Wpływ mikrobiomu jelitowego na indukcję przeciwnowotworowej odpowiedzi immunologicznej

    Konkurs: OPUS 13 , panel: NZ5

    Kierownik: dr hab. Marcin Schmidt

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  25. Porównawcza peptydomiczna i genetyczna analiza autentyczności żywności pochodzenia zwierzęcego

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Montowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  26. Ocena wpływu equolu na gospodarkę wapnia u szczurów owariektomizowanych.

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Natalia Wawrzyniak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  27. Badania nad możliwością wykorzystania matrycy roślinnej wzbogaconej w wapń w prewencji i terapii osteoporozy.

    Konkurs: OPUS 15 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Anna Gramza-Michałowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  28. Badanie właściwości fizykochemicznych i biologicznych glicerydów sterolowych oraz ich produktów powstajacych podczas ter...

    Konkurs: OPUS 16 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Magdalena Rudzińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  29. Identyfikacja lipidomicznych biomarkerów rozpoznawania autentyczności olejów jadalnych wsparta profilowaniem DSC i chemo...

    Konkurs: OPUS 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Jolanta Tomaszewska-Gras

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  30. Ocena możliwości biosyntezy polienowych kwasów tłuszczowych n-3 przez grzyby pleśniowe Galactomyces geotrichum.

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Anna Grygier

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  31. Badania nad mechanizmami przeciwcukrzycowych właściwości glikozydów stewiolowych (indywidualnie i w połączeniu z L-argin...

    Konkurs: OPUS 14 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Zbigniew Krejpcio

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  32. Związek pomiędzy wzorcami podjadania i wyborem pożywienia a zdrowiem metabolicznym kobiet po menopauzie

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: Aleksandra Skoczek-Rubińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  33. Badania kinetyki tworzenia produktów reakcji Maillarda w modelowych produktach zbożowych wzbogaconych w wytłoki owocowe...

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Sylwia Mildner-Szkudlarz

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  34. Analiza metagenomowa konsorcjów mikrobiologicznych o wysokim potencjale biodegradacyjnym

    Konkurs: OPUS 6 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agnieszka Piotrowska-Cyplik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  35. Badanie roli niedoboru choliny w diecie w brązowieniu tkanki tłuszczowej.

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Anna Radziejewska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  36. Metabolizm grup jednowęglowych u kobiet w wieku postmenopauzalnym z zespołem metabolicznym

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Agata Muzsik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  37. Badanie wpływu jelitowych i komórkowych transporterów żelaza i folianów na biodostępność tych mikroskładników w organizm...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ7

    Kierownik: dr hab. Joanna Suliburska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  38. Regulacja poziomu neuroaktywnych beta-karbolin w diecie w oparciu o substytuty kawy

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Renata Zawirska-Wojtasiak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  39. Wpływ koloidów asocjacyjnych na aktywność antyoksydacyjną natywnych zwiazków fenolowych i stabilność oksydatywną oleju r...

    Konkurs: OPUS 12 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Krzysztof Dwiecki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  40. Identyfikacja produktów termicznej i oksydacyjnej degradacji estrów fitosteroli.

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Rudzińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  41. Analiza mechanizmów wpływu betainy na metabolizm lipidów i skład ciała.

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agata Chmurzyńska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  42. Możliwość wykorzystania dyni, kalafiora, brokułów i marchwi jako nośników jodu do wzbogacania żywności - badanie oraz ws...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Agata Jankowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  43. Autentyczność olejów z nasion owoców jagodowych: badania wpływu metody ekstrakcji na profil termiczny za pomocą różnicow...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Yolanda Rajagukguk

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  44. Badanie tradycyjnych i nowych surowców kawy zbożowej pod kątem składników aromatycznych i neuroaktywnych

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Renata Zawirska-Wojtasiak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  45. Drogi powstawania związków zapachowych w polskich regionalnych produktach mleczarskich wytwarzanych według tradycyjnej t...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Małgorzata Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  46. Oddziaływania kropek kwantowych z naturalnymi polifenolami roślinnymi i ich wykorzystanie do oznaczania flawonoidów i kw...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Małgorzata Nogala-Kałucka

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  47. Wpływ skażenia gleby wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi na zmiany populacyjne mikroorganizmów glebowych or...

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Roman Marecik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  48. Heterologiczna ekspresja genu alfa-amylazy w rekombinowanych komórkach drożdży Yarrowia lipolytica.

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ1

    Kierownik: dr Ewelina Celińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  49. Wykorzystanie kompleksowego profilowania związków lotnych (flavoromiki) do identyfikacji związków odpowiedzialnych za za...

    Konkurs: OPUS 4 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Jeleń

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  50. Zbilansowana dieta środkowo-europejska w terapii zespołu metabolicznego - nowoczesne podejście żywieniowe (CED-MED)

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Joanna Bajerska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu