Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 27 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Ocena wybranych funkcjonalnych właściwości produktu wzbogaconego we fruktany różnego pochodzenia w aspekcie profilaktyki...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Kinga Topolska

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  2. Ocena wpływu warunków fermentacji etanolowej na stężenie i profil związków lotnych

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Tomasz Tarko

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  3. Wpływ kwasów tłuszczowych żółtka jaja wzbogaconego w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) na apoprozę - badanie proapo...

    Konkurs: PRELUDIUM 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Dominik Domagała

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  4. Zależna od sprzężonego kwasu linolowego (CLA) aktywacja transkrypcyjna PPAR-badanie molekularnych mechanizmów potencjaln...

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Teresa Leszczyńska

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  5. Sardynki i szproty jako źródło składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego ...

    Konkurs: OPUS 20 (LAP) , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Aneta Kopeć

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  6. Wpływ biofortyfikacji jodochinolinami na biodostępność jodu oraz odpowiedź zapalną - badania na modelu szczurzym

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Agnieszka Dyląg

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  7. Badanie wpływu białka i błonnika na strawność lipidów w emulsjach typu olej-woda za pomocą modelu in vitro

    Konkurs: OPUS 24 (LAP) , panel: NZ9

    Kierownik: dr Mirosław Kasprzak

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  8. Opracowanie podstaw teoretycznych analizy in situ reologicznych właściwości strukturalnych płynów spożywczych

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Narcyz Grzesik

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  9. Wpływ bakterii probiotycznych oraz ligandów receptorów Toll-podobnych na wzrost i różnicowanie komórek nabłonkowych jeli...

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Pierzchalska

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  10. Możliwości kontroli procesu retrogradacji skrobi

    Konkurs: OPUS 6 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Marek Sikora

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  11. Biodostępność i bioprzyswajalność związków polifenolowych w symulowanym układzie pokarmowym człowieka

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Tarko

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  12. Opracowanie trzech modelowych jedno- lub wielowarstwowych systemów powłokotwórczych ekstrakt/polisacharyd/białko/olej or...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: ST5

    Kierownik: Wiktoria Grzebieniarz

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  13. Właściwości reologiczne wodnych układów hydrokoloidów podczas przepływu rozciągającego

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Kacper Kaczmarczyk

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  14. Wpływ składu chemicznego oraz mikroflory różnych odmian kapusty głowiastej białej (Brassica oleracea var. capitata f. al...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paweł Satora

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  15. Wpływ owoców i liści czereśni na wybrane wskaźniki biochemiczne oraz metabolizm tłuszczów w organizmie szczura doświadcz...

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Kinga Dziadek

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  16. Interakcje pomiędzy akrylamidem a wybranymi przedstawicielami mikroorganizmów występujących w żywności

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  17. Niestabilne w czasie kleiki skrobi ziemniaczanej oraz możliwości ich stabilizacji

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Marek Sikora

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  18. Zastosowanie jodochinolin do biostymulacji i biofortyfikacji wybranych warzyw w jod oraz ocena ich przeciwnowotworowego ...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Aneta Koronowicz

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  19. Potencjał przeciwzapalny produktów będących źródłem witaminy K2 w progresji miażdżycy

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Franczyk-Żarów

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  20. Badanie molekularnych mechanizmów wpływu młodych pędów buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) na indukcję apoptozy w komór...

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: NZ9

    Kierownik: Ewelina Piasna-Słupecka

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  21. Przeciwnowotworowe działanie młodych pędów kapusty głowiastej czerwonej (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) wzglę...

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: NZ9

    Kierownik: Mariola Drozdowska

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  22. Nowe strategie zastępowania konwencjonalnego azotynu sodu w produktach mięsnych przy użyciu różnych donorów tlenku azotu...

    Konkurs: OPUS 23 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Marzena Zając

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  23. Maltooligosacharydy na bazie skrobi modyfikowanych chemicznie - otrzymywanie, struktura, właściwości oraz możliwości apl...

    Konkurs: PRELUDIUM 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Karolina Pycia

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  24. Wpływ podwójnej modyfikacji skrobi o różnej zawartości amylozy na strukturę ziarna skrobiowego, właściwości fizykochemic...

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Sławomir Pietrzyk

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  25. Składniki bioaktywne w owocach wybranych krzewów dziko rosnących i ich wpływ na organizm szczura laboratoryjnego

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Elżbieta Sikora

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  26. Analiza skali występowania związków perfluorowanych w żywności w oparciu o piramidę prawidłowego żywienia

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Surma

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  27. Interakcje pomiędzy mikroflorą przewodu pokarmowego człowieka a składnikami żywności funkcjonalnej o właściwościach anty...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Aleksandra Duda-Chodak

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności