Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

The influence of chemical and microbiota composition of various white cabbage varieties (Brassica oleracea var. capitata f. alba L.) on the biogenic amines formation during sauerkraut production

2014/15/B/NZ9/04527

Keywords:

sauerkraut biogenic amines lactic fermentation LAB

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences
  • NZ9_8: Environmental microbiology

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr hab. Paweł Satora 

Number of co-investigators in the project: 3

Call: OPUS 8 - announced on 2014-09-15

Amount awarded: 320 000 PLN

Project start date (Y-m-d): 2015-07-17

Project end date (Y-m-d): 2019-01-16

Project duration:: 42 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Licznik kolonii bakterii (3 000 PLN)
  2. Cieplarka z chłodziarką (22 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (4)
  • Articles in post-conference publications (4)
  1. Yeast Microbiota during Sauerkraut Fermentation and Its Characteristics
    Authors:
    Paweł Satora, Magdalena Skotniczny, Szymon Strnad and Katarína Ženišová
    Academic press:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2020, tom: 21, strony: 9699), Wydawca: mdpi
    Status:
    Published
    DOI:
    10.3390/ijms21249699 - link to the publication
  2. Chemical composition and sensory quality of sauerkraut produced of different cabbage varieties
    Authors:
    Paweł Satora, Magdalena Skotniczny, Szymon Strnad, Weronika Piechowicz
    Academic press:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2021, tom: 136, strony: 110325), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.lwt.2020.110325 - link to the publication
  3. Characterization of yeast microbiota during sauerkraut fermentation of different varieties
    Authors:
    Paweł Satora, Magdalena Skotniczny, Szymon Strnad, Katarína Ženišová
    Academic press:
    Applied Microbiology and Biotechnology (rok: 2020, tom: brak, strony: brak), Wydawca: Springer
    Status:
    Submitted
  4. IDENTYFIKACJA DROŻDŻY OBECNYCH W KISZONEJ KAPUŚCIE KOMERCYJNEJ I OTRZYMYWANEJ W GOSPODARSTWACH ROLNYCH
    Authors:
    PAWEŁ SATORA, DAGMARA CELEJ, MAGDALENA SKOTNICZNY, NINA TROJAN
    Academic press:
    ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość (rok: 2017, tom: 24, strony: 27-36), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Status:
    Published
    DOI:
    10.15193/zntj/2017/113/208 - link to the publication
  1. Analiza ilościowa mikroflory w trakcie kiszenia kapusty głowiastej różnych odmian
    Authors:
    Skotniczny M., Satora P., Strnad S.
    Conference:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu Żywność XXI wieku "Żywność a inowacje", Kraków (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 22-23 września
    Status:
    Published
  2. QUALITATIVE AND QUANTITATIVE CHARACTERISTIC OF YEASTS DURING SAUERKRAUT FERMENTATION OF DIFFERENT VARIETIES
    Authors:
    Paweł Satora, Magdalena Skotniczny, Szymon Strnad, Monika Cioch
    Conference:
    FEMS 2017 - 7th Congress of European Microbiologists (rok: 2017, ), Wydawca: Federation of European Microbiological Societies
    Data:
    konferencja 9-13 lipiec
    Status:
    Published
  3. Utilisation of tryptamine by yeast strains isolated from fermenting sauerkraut
    Authors:
    Satora P., Strnad S., Skotniczny M., Piechowicz W.
    Conference:
    6th Conference on Physiology of Yeasts and Filamentous Fungi, Lizbona, Portugalia (rok: 2016, ), Wydawca: ITS Lisbon
    Data:
    konferencja 11-14 lipca
    Status:
    Published
  4. Charakterystyka mikrobiologiczna procesu kiszenia różnych odmian kapusty, uprawianych w południowej Polsce.
    Authors:
    Satora P., Strnad S., Skotniczny M.
    Conference:
    IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce, Warzywa, Grzyby – Żywność i Technologia", Lublin (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Oddział Lubelski
    Data:
    konferencja 19-20 maja
    Status:
    Published