Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Study of the mechanism of ultrasound and water steam blanching as pretreatments before microwave-convective drying of selected herbs

2012/07/N/NZ9/02076

Keywords:

herbs ultrasounds steam blanching microwave-convective drying biospeckle chlorophylls polyphenols SEM

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywności

woj. mazowieckie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr Magdalena Dadan 

Number of co-investigators in the project: 3

Call: PRELUDIUM 4 - announced on 2012-09-15

Amount awarded: 100 000 PLN

Project start date (Y-m-d): 2013-07-09

Project end date (Y-m-d): 2017-01-08

Project duration:: 42 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Komputer z wyposażeniem (5 000 PLN)
  2. Łaźnia ultradźwiękowa (6 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (5)
  • Articles in post-conference publications (12)
  1. Selected emerging technologies to enhance the drying process. A review
    Authors:
    Dorota Witrowa-Rajchert, Artur Wiktor, Magdalena Śledź, Małgorzata Nowacka
    Academic press:
    Drying Techology (rok: 2014, tom: 32(11), strony: 1386-1396), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1080/07373937.2014.903412 - link to the publication
  2. Drying of parsley leaves pre-treated by ultrasound
    Authors:
    Magdalena Śledź, Paulina Nowak, Dorota Witrowa-Rajchert
    Academic press:
    Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych (rok: 2014, tom: 579, strony: 91-99), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    Status:
    Published
  3. Optymalizacja metodą płaszczyzn odpowiedzi suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego liści pietruszki poddanych działaniu ultradźwięków oraz obróbce parą wodną
    Authors:
    Magdalena Dadan, Katarzyna Rybak, Małgorzata Nowacka, Artur Wiktor, Dorota Witrowa-Rajchert
    Academic press:
    Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych (rok: 2017, tom: 589, strony: 15-25), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    Status:
    Published
    DOI:
    10.22630/ZPPNR.2017.589.17 - link to the publication
  4. Selected chemical composition changes in microwave-convective dried parsley leaves affected by ultrasound and steaming pre-treatments - An optimization approach
    Authors:
    Magdalena Dadan, Katarzyna Rybak, Artur Wiktor, Malgorzata Nowacka, Joanna Zubernik, Dorota Witrowa-Rajchert
    Academic press:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 239, strony: 242-251), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.foodchem.2017.06.061 - link to the publication
  5. The impact of ultrasound and water steam blanching pre-treatments on the drying kinetics, energy consumption and selected properties of parsley leaves
    Authors:
    Magdalena Śledź; Artur Wiktor; Katarzyna Rybak; Małgorzata Nowacka; Dorota Witrowa-Rajchert
    Academic press:
    Applied Acoustics (rok: 2016, tom: 103, Part B, strony: 148-156), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.apacoust.2015.05.006 - link to the publication
  1. Chemical composition changes in parsley leaves affected by ultrasound pre-treatment and microwave drying
    Authors:
    Śledź M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Conference:
    10th Baltic Conference on Food Science and Technology Future Food: Innovations, Science and Technology" (rok: 2015, ), Wydawca: Kaunas University of Technology, Department of Food Science and Technology
    Data:
    konferencja 21-22.05.2015 r.
    Status:
    Published
  2. Wpływ ultradźwięków oraz blanszowania parą wodną na wybrane właściwości rukoli suszonej metodą mikrofalowo-konwekcyjną
    Authors:
    Dadan M., Rybak K., Wiktor A., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.
    Conference:
    XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN "Żywność dla przyszłości" (rok: 2017, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 4-5.07.2017 r.
    Status:
    Published
  3. Total phenolic content and antioxidant activity changes in microwave-convective dried parsley leaves affected by ultrasound and water steam blanching pre-treatments
    Authors:
    Sledz M., Wiktor A., Rybak K., Witrowa-Rajchert D.
    Conference:
    1st International Conference on ultrasonic-based applications: from analysis to synthesis (Ultrasonics 2014) (rok: 2014, ), Wydawca: Proteomass Scientific Society (Portugal)
    Data:
    konferencja 15-17.09.2014 r.
    Status:
    Published
  4. Wpływ ultradźwięków i blanszowania parą wodną na barwę suszonych liści pietruszki
    Authors:
    Śledź M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Conference:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydawnicto Naukowe PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26.06.2015 r., Lublin
    Status:
    Published
  5. Quality changes during microwave-convective drying of ultrasound and water steam blanching pretreated parsley leaves
    Authors:
    Magdalena Śledź, Artur Wiktor, Katarzyna Rybak, Dorota Witrowa-Rajchert
    Conference:
    19th International Drying Symposium (rok: 2014, ), Wydawca: EDP Sciences
    Data:
    konferencja 24-27.08.2014
    Status:
    Published
  6. Analiza możliwości zastosowania obróbki wstępnej za pomocą ultradźwięków oraz blanszowania parą w aspekcie zmian zawartości chlorofilu i barwy suszonych liści pietruszki
    Authors:
    Śledź M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Conference:
    IV Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2014, ), Wydawca: SGGW
    Data:
    konferencja 1-2.07.2014 r.
    Status:
    Published
  7. Antioxidative potential of ultrasound and steam blanched microwave-convective dried parsley leaves
    Authors:
    Śledź M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Conference:
    XX Conference of Young Researches. IVth International Session Food-Quality and perspectives" (rok: 2015, ), Wydawca: Podkarpacki Branch of the Polish Society of Food Technologists, Young Scientific Staff Section of Polish Society of Food Technologists, Food Chemistry Section of the Polish Chemical Society, Faculty of Biology and Agriculture University of Rzeszow
    Data:
    konferencja 14-15.05.2015 r.
    Status:
    Published
  8. Ocena efektywności wspomagania suszenia liści pietruszki za pomocą ultradźwięków oraz blanszowania parą wodną
    Authors:
    Dadan M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Conference:
    V Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2016, ), Wydawca: SGGW
    Data:
    konferencja 21-23.06.2016 r.
    Status:
    Published
  9. The impact of ultrasound and steaming pre-treatments on selected properties of microwave-convective dried basil leaves
    Authors:
    Dadan M., Zubernik J., Rybak K., Wiktor A., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.
    Conference:
    12th Baltic Conference on Food Science and Technology Food R&D in the Baltics and Beyond (rok: 2018, ), Wydawca: Kaunas University of Technology, Department of Food Science and Technology
    Data:
    konferencja 17-18.05.2018
    Status:
    Published
  10. Ultrasound as an innovative pre-treatment method to enhance drying of parsley leaves
    Authors:
    Dadan M., Wiktor A., Rybak K., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.
    Conference:
    International Conference on Food Innovation - Food Innova 2017 (rok: 2017, ), Wydawca: Knowledge Management for Food Innovation - KM4FI
    Data:
    konferencja 31.01-3.04.2017 r., Cesena, Italy
    Status:
    Published
  11. The influence of ultrasound and water steam blanching pre-treatments on the chlorophyll and lutein changes and the colour of parsley leaves dried at variable microwave power
    Authors:
    Sledz M., Rybak K., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Conference:
    1st International Conference on ultrasonic-based applications: from analysis to synthesis (Ultrasonics 2014) (rok: 2014, ), Wydawca: Proteomass Scientific Society (Portugal)
    Data:
    konferencja 15-17.09.2014 r.
    Status:
    Published
  12. The influence of ultrasound pretreatment and water steam blanching on the microwave-convective drying of parsley leaves – kinetics and energy approach
    Authors:
    Magdalena Śledź, Artur Wiktor, Katarzyna Rybak, Dorota Witrowa-Rajchert
    Conference:
    19th International Drying Symposium (rok: 2014, ), Wydawca: EDP Sciences
    Data:
    konferencja 24-27.08.2014
    Status:
    Published