Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Isolation and identyfication triterpenoid saponins of red beet (Beta vulgaris L.). Relationship between the chemical structure of saponins and their bitter taste activity.

2012/07/B/NZ9/00047

Keywords:

red beet saponins bitter taste

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Wydział Towaroznawstwa

woj. wielkopolskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr hab. Alfred Błaszczyk 

Number of co-investigators in the project: 6

Call: OPUS 4 - announced on 2012-09-15

Amount awarded: 755 530 PLN

Project start date (Y-m-d): 2013-06-13

Project end date (Y-m-d): 2017-06-12

Project duration:: 48 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Koncentrator próżniowy typ RVC 2-25 plus niemieckiej firmy Martin Christ, za pośrednictwem przedstawiciela w Polsce - firmy DONSERV, z pompą próżniową membranową MZ 2C oraz pułapką wymrażającą CT 02-50 z agregatem chłodniczym, na rozpuszczalniki organiczne i nieorganiczne. (54 000 PLN)
  2. Laptop.
  3. System chromatografii preparatywnej SEPACORE X50, firmy BÜCHI Labortechnik AG, za pośrednictwem przedstawiciela w Polsce - firmy DONSERV, wyposażony w detektor skanujący UV-VIS C-640 z matrycą diodową (DAD) umożliwiający jednoczesny monitoring dla 4 wybranych długości fal w zakresie UV-VIS, kolektor frakcji C-660, oprogramowanie SepacoreControl Software, 2 x moduł pompy C-605 (przepływ 2,5- 250ml/min, ciśnienie do 50 bar),dozownik (zawór 6-cio drożny do dozowania próbek ze strzykawki lub pętli dozującej), pętlę dozująca 20ml i zestaw prepakowanych kolumn PP napełnionych krzemionką (12, 25 i 40g). (168 000 PLN)
  4. Wytrząsarka laboratoryjna niemieckiej firmy GFL, model 3006, z platformą na kolby i rozdzielacze. (9 500 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (4)
  • Articles in post-conference publications (13)
  • Book publications / chapters in book publications (1)
  1. Triterpene saponins as bitter components of red beetroot
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Dariusz Kikut-Ligaj
    Academic press:
    Food. Science. Technology. Quality (rok: 2016, tom: 1, strony: 128-141), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
    Status:
    Published
    DOI:
    10.15193/zntj/2016/104/107 - link to the publication
  2. Triterpene saponins of red beet (Beta vulgaris L.) as a source of compounds with antioxidant capacity. Saponiny triterpenowe buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o działaniu antyoksydacyjnym
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Mariusz Czyżniejewski
    Academic press:
    Przemysł Chemiczny (rok: 2016, tom: 95(11), strony: 2195-2199), Wydawca: Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT Spółka z o.o. ul. Ratuszowa 11, 00-950 Warszawa, skr. poczt. 1004 KRS: 0000069968, Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy NIP: 524 030 35 01
    Status:
    Published
    DOI:
    10.15199/62.2016.11.9 - link to the publication
  3. Saponins of different red beetroot cultivars: composition, content and sensory analyses
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Alfred Błaszczyk, Mariusz Czyżniejewski, Piotr Kachlicki, Anna Stochmal
    Academic press:
    Polish Journal of Food and Nutrition Sciences , Wydawca: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
    Status:
    Submitted
  4. Characterization and identification of triterpene saponins in the roots of red beets (Beta vulgaris L.) using two HPLC-MS systems.
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Alfred Błaszczyk, Mariusz Czyżniejewski, Piotr Kachlicki
    Academic press:
    Food Chemistry (rok: 2016, tom: 192, strony: 979-990), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    FOODCHEM-D-15-00459 - link to the publication
  1. Rola wybranych metabolitów wtórnych buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) w kształtowaniu jakości surowca
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Conference:
    III Krajowa Konferencja Naturalne substancje roślinne - aspekty strukturalne i aplikacyjne (rok: 2013, ), Wydawca: Puławy, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
    Data:
    konferencja lipiec
    Status:
    Published
  2. The reasons of the bitter taste of some cultivars of red beet roots
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Dariusz Kikut-Ligaj
    Conference:
    12th International Commodity Science Conference CURRENT TRENDS IN COMMODITY SCIENCE (rok: 2013, ), Wydawca: Wydawnictwo UEP
    Data:
    konferencja 16 -19 września
    Status:
    Published
  3. Zawartość barwników betalainowych, zdolność antyoksydacyjna oraz cechy sensoryczne świeżych, pasteryzowanych i przechowywanych soków buraka ćwikłowego
    Authors:
    Katarzyna Mikołąjczyk-Bator
    Conference:
    II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej" (rok: 2016, ), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Data:
    konferencja 5 luty 2016
    Status:
    Published
  4. Optymalizacja metod izolacji i warunków rozdzielania saponin tri terpenowych buraka cukrowego i ćwikłowego
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Conference:
    VIII Ogólnopolska Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Data:
    konferencja 28-29.05
    Status:
    Published
  5. The effect of storage and processing on the contents of triterpenoid saponins in the peel and pulp of beetroot
    Authors:
    Anna Stochmal, Mariusz Kowalczyk, Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Conference:
    Second International Young Scientists Symposium "Plants in Pharmacy & Nutrition" (rok: 2016, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 15-17 września
    Status:
    Published
  6. Triterpene saponins as bitter components of red beetroot
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Conference:
    Konferencja Naukowo-Dydaktyczna "Environment & Technology in Business" (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
    Data:
    konferencja 1-2.10
    Status:
    Published
  7. Antioxidant activity of triterpene saponins from red beet
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Conference:
    Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Związki Biologicznie Aktywne w Żywności" (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności w Łodzi oraz Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
    Data:
    konferencja 15-16.10
    Status:
    Published
  8. Ocena zdolności antyoksydacyjnej barwników buraka ćwikłowego w czasie ogrzewania
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Conference:
    58 Ogólnopolski Zjazd Naukowy PTCHem (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwersytet Gdański
    Data:
    konferencja 21-25.09
    Status:
    Published
  9. Charakterystyka jakościowa frakcji saponin z buraka ćwikłowego
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Alfred Błaszczyk, Mariusz Czyżniejewski, Piotr Kachlicki
    Conference:
    58 Ogólnopolski Zjazd Naukowy PTCHem (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwersytet Gdański
    Data:
    konferencja 21-25.09
    Status:
    Published
  10. Comparison of the qualitative composition of triterpene saponins in different parts of red beet roots. Antioxidant activity of betalains from red beet.
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Alfred Błaszczyk, Mariusz Czyżniejewski, Piotr Kachlicki
    Conference:
    Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Związki Biologicznie Aktywne w Żywności" (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności w Łodzi oraz Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
    Data:
    konferencja 15-16.10
    Status:
    Published
  11. The content of triterpenoid saponins in the juice and pomace of fresh roots of red beet varieties
    Authors:
    Anna Stochmal, Mariusz Kowalczyk, Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Conference:
    Plants in Pharmcy & Nutrition (rok: 2016, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 15-17 września
    Status:
    Published
  12. Optymalizacja warunków rozdzielania saponin buraka ćwikłowego w skali preparatywnej
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Conference:
    57 Zjazd PTCHem i SITPChem (rok: 2014, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Chemiczne ul. Freta 16, 00-227 Warszawa
    Data:
    konferencja wrzesień
    Status:
    Published
  13. Saponiny triterpenowe przyczyną smaku i posmaku gorzkiego buraka ćwikłowego
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Conference:
    VIII Ogólnopolska Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Data:
    konferencja 28-29.05
    Status:
    Published
  1. ZAWARTOŚĆ BARWNIKÓW BETALAINOWYCH, ZDOLNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORAZ CECHY SENSORYCZNE ŚWIEŻYCH, PASTERYZOWANYCH I PRZECHOWYWANYCH SOKÓW Z BURAKA ĆWIKŁOWEGO
    Authors:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Book:
    Bioprodukty-pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności. (rok: 2016, tom: 1, strony: 21-29), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul. Wojska Polskiiego 28, 60-637 Poznań
    Status:
    Published