Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

New methods of utilisation of spent hops enhancing their market value

2011/01/B/NZ9/02890

Keywords:

spent hops xanthohumol 8-prenylnaringenin hop flavonoids waste utilisation biotransformations biologically active substances

Descriptors:

  • NZ1_9: Biotechnology
  • NZ4_16:
  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr hab. Mirosław Anioł 

Number of co-investigators in the project: 5

Call: OPUS 1 - announced on 2011-03-15

Amount awarded: 690 000 PLN

Project start date (Y-m-d): 2011-12-12

Project end date (Y-m-d): 2014-12-11

Project duration:: 36 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Kolektor frakcji (38 000 PLN)
  2. Wytrząsarka (4 szt.) (40 000 PLN)
  3. Wago-suszarka z pompą (20 000 PLN)
  4. Zestaw do syntezy równoległej.
  5. Homogenizator (6 500 PLN)
  6. Wyparka obrotowa z pompą (27 000 PLN)
  7. Zestaw do SPE (7 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (9)
  • Book publications / chapters in book publications (3)
  1. Plant-Mediated Stereoselective Biotransformation of Phenylglyoxylic Acid Esters
    Authors:
    W.K. Mączka, M. Grabarczyk, K. Wińska, M. Anioł
    Academic press:
    Zeitschrift für Naturforschung C (rok: 2014, tom: 69c, strony: 309-316), Wydawca: Verlag der Zeitschrift fur Naturforschung
    Status:
    Published
    DOI:
    10.5560/ZNC.2013-0192 - link to the publication
  2. Antiproliferative and antioxidant activity of xanthohumol acyl derivatives
    Authors:
    A. Zolnierczyk, D. Baczyńska, M. Żyromski, M. Grabarczyk, E. Woźniak, M. Stompor, M. Anioł
    Academic press:
    Food Chemistry (rok: 2015, ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Submitted
  3. Isoxanthohumol - biologically active hop flavonoid
    Authors:
    A. K. Żołnierczyk, W. K. Mączka, M. Grabarczyk, K. Wińska, E. Woźniak, M. Anioł
    Academic press:
    Fitoterapia (rok: 2015, ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Submitted
  4. Xanthohumol content in Polish beers
    Authors:
    D. Toboła, J. Błażewicz, M. Anioł
    Academic press:
    Przemysł Chemiczny (rok: 2014, tom: 93, strony: 1447-1450), Wydawca: Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT Sp. z o. o.
    Status:
    Published
  5. Antioxidant activity and spectroscopic data of isoxanthohomol oxime and related compounds
    Authors:
    B. Potaniec, M. Grabarczyk, M. Stompor, A. Szumny, P. Zieliński, A.K. Żołnierczyk, M. Anioł
    Academic press:
    Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy (rok: 2014, tom: 118, strony: 716-723), Wydawca: PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD
    Status:
    Published
  6. Microbial synthesis of dihydrochalcones using Rhodococcus and Gordonia species
    Authors:
    M. Stompor, B. Potaniec, A. Szumny, P. Zieliński, A.K. Żołnierczyk, M. Anioł
    Academic press:
    Journal of Molecular Catalysis. B, Enzymatic (rok: 2013, tom: 97, strony: 283– 288), Wydawca: ELSEVIER SCIENCE BV
    Status:
    Published
  7. Microbiological reduction of xanthohumol and 4-methoxychalcone; Mikrobiologiczna redukcja ksantohumolu i 4-metoksyksantohumolu
    Authors:
    M. Stompor, B. Potaniec, A. Szumny, P. Zieliński, A.K. Żołnierczyk, M. Anioł
    Academic press:
    Przemysł Chemiczny (rok: 2013, tom: 92, strony: 574-578), Wydawca: Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT Sp. z o. o.
    Status:
    Published
  8. Insect antifeedant potential of xanthohumol and isoxanthohumol and their derivatives
    Authors:
    M. Stompor, K. Dancewicz, B. Gabryś, M. Anioł
    Academic press:
    Journal of Natural Products (rok: 2015, ), Wydawca: ACS Publications
    Status:
    Submitted
  9. Effect of naringenin and flavanone on thermotropic phase behavior of phosphatidylcholine/cholesterol bilayers
    Authors:
    E. Woźniak, M. Żyromski, A. K. Żołnierczyk, M. Anioł
    Academic press:
    Termochimoca Acta (rok: 2015, ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Submitted
  1. Reduktywna aminacja przy użyciu kompleksów boranów z pochodnymi pirydyny
    Authors:
    B. Potaniec, M. Stompor, P. Zieliński, M. Anioł
    Book:
    Na pograniczu chemii i biologii (rok: 2012, tom: 28, strony: 353-362), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza
    Status:
    Published
  2. Transformacje flawonoidów i ich analogów strukturalnych za pomocą korzeni włośnikowatych
    Authors:
    P. Zieliński, B. Potaniec, M. Stompor, M. Anioł
    Book:
    Na pograniczu chemii i biologii (rok: 2012, tom: 28, strony: 97-106), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza
    Status:
    Published
  3. Wpływ struktury flawonoidów na ich właściwości antyoksydacyjne
    Authors:
    B. Potaniec, M. Anioł
    Book:
    Na pograniczu chemii i biologii (rok: 2013, tom: 29, strony: 53-61), Wydawca: Wyd. Naukowe UAM
    Status:
    Published