Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Research on the bioavailability for selected minerals under in vitro and in vivo condition from gluten-free bread enriched with natural additives of the different origin

2011/01/B/NZ9/00130

Keywords:

bioavailability gluten-free bread mineral elements in vitro in vivo rats

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences
  • NZ5_9: Other related subjects

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr hab. Julita Reguła 

Number of co-investigators in the project: 7

Call: OPUS 1 - announced on 2011-03-15

Amount awarded: 360 000 PLN

Project start date (Y-m-d): 2011-12-12

Project end date (Y-m-d): 2014-12-11

Project duration:: 36 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (6)
  • Articles in post-conference publications (5)
  1. Evaluation of the content and the potential bioavailability of minerals from gluten-free products
    Authors:
    Suliburska J., Krejpcio Z., Reguła J., Grochowicz A.
    Academic press:
    Acta Sci.Pol., Technol. Aliment. (rok: 2013, tom: 12 (1), strony: 75-80), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Published
  2. Share of dietary supplements in nutrition of coeliac disease patients
    Authors:
    Julita Reguła, Angelika Śmidowicz
    Academic press:
    Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. (rok: 2014, tom: 13(3), strony: 301-307), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Published
  3. Wartość odżywcza oraz indeks glikemiczny produktów zbożowych z dodatkiem suszu boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus)
    Authors:
    Julita Reguła, Anna Gramza-Michałowska
    Academic press:
    ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość (rok: 2013, tom: 5 (90), strony: 119 – 128), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków
    Status:
    Published
  4. Effects of gluten free-breads on antioxidant status of rat serum
    Authors:
    Michał Świeca, Julita Reguła, Joanna Suliburska, Urszula Złotek, Urszula Gawlik-Dziki
    Academic press:
    Food Chemistry (rok: 2014, tom: -, strony: -), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Submitted
  5. Częstość spożycia produktów spożywczych przez osoby chore na celiakię stosujące dietę bezglutenową
    Authors:
    Julita Reguła, Angelika Śmidowicz
    Academic press:
    Nauka Przyr. Technol (rok: 2014, tom: 8(2), strony: #22), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Published
  6. Iron bioavailability from cereal products enriched with Pleurotus ostreatus mushrooms in rats with induced anaemia
    Authors:
    Reguła Julita, Krejpcio Zbigniew, Staniek Halina
    Academic press:
    Annals of Agricultural and Environmental Medicine (rok: 2014, tom: -, strony: -), Wydawca: Instytut Medycyny Wsi
    Status:
    Submitted
  1. INTAKE OF VITAMIN AND MINERAL SUPPLEMENTS IN PEOPLE WITH CELIAC DISEASE
    Authors:
    Julita Regula, Joanna Suliburska, Anna Gramza- Michałowska
    Conference:
    8th Asia Pacific Conference on Clinical Nutrition (rok: 2013, ), Wydawca: APCCN2013
    Data:
    konferencja 9-12 czerwiec
    Status:
    Published
  2. EVALUATION OF THE CONTENT AND THE POTENTIAL BIOAVAILABILITY OF MINERALS FROM GLUTEN-FREE BREADS
    Authors:
    Joanna Suliburska, Julita Regula, Anna Gramza- Michałowska, Zenon Kędzior
    Conference:
    8th Asia Pacific Conference on Clinical Nutrition (rok: 2013, ), Wydawca: APCCN2013
    Data:
    konferencja 9-12 czerwiec
    Status:
    Published
  3. Ocena zwyczajów żywieniowych i częstotliwości spożycia produktów spożywczych przez kobiety chore na celiakię stosujące dietę bezglutenową
    Authors:
    Julita Reguła, Angelika Śmidowicz
    Conference:
    XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne - Bromatologia dla społeczeństwa XXI (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Jagielloński
    Data:
    konferencja Kraków 10-12 września
    Status:
    Published
  4. The potential bioavailability of calcium from gluten-free breads with additive powdered milk
    Authors:
    Julita Regula, Joanna Suliburska, Zenon Kedzior, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    7th International Congress "Flour-Bread '13" and the 9th Croatian Congress of Cereal Technologists "Brašno-Kruh '13 (rok: 2013, ), Wydawca: University of Osijek
    Data:
    konferencja October 16-18
    Status:
    Published
  5. Diet-induced iron deficiency anemia in rats – in vivo model
    Authors:
    J. Reguła, J. Suliburska, E. Król and Z. Krejpcio
    Conference:
    9th World Congress on Alternatives and Animal Use in the Life Sciences (rok: 2014, ), Wydawca: Springer
    Data:
    konferencja 24-28 August
    Status:
    Published