Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Influence of double modification of starch with different amylose content on starch granule structure, physico-chemical properties of starch and generation of free radicals

2013/09/B/NZ9/01781

Keywords:

modified starch structure of starch granules physico-chemical properties free radicals

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr hab. Sławomir Pietrzyk 

Number of co-investigators in the project: 6

Call: OPUS 5 - announced on 2013-03-15

Amount awarded: 280 460 PLN

Project start date (Y-m-d): 2014-02-10

Project end date (Y-m-d): 2016-12-09

Project duration:: 34 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Reaktor chemiczny wraz z wyposażeniem (40 000 PLN)
  2. Elektroda- część wyposażenia do reaktora chemicznego (807 PLN)
  3. Komputer z drukarką (5 000 PLN)
  4. Wirówka laboratoryjna (20 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (7)
  • Articles in post-conference publications (14)
  1. Wybrane właściwości fizykochemiczne skrobi ziemniaczanej o różnym stopniu utlenienia
    Authors:
    Juszczak L., Pietrzyk S., Fortuna T., Gałkowska D., Witczak T
    Academic press:
    Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin (rok: 2014, tom: 272, strony: 39-48), Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
    Status:
    Published
  2. Właściwości sorpcyjne modyfikowanej skrobi ziemniaczanej
    Authors:
    Witczak T., Stępień A, Witczak M., Pietrzyk S., Bednarz A.,Florkiewicz A.
    Academic press:
    Nauka Przyroda Technologie (rok: 2016, tom: 10, strony: 45302), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Published
    DOI:
    10.17306/J.NPT.2016.4.48 - link to the publication
  3. Właściwości termiczne i reologiczne skrobi ziemniaczanej acetylowanej utlenionej na różnych poziomach
    Authors:
    Pietrzyk S., Juszczak L., Fortuna T., Bączkowicz M
    Academic press:
    Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin (rok: 2014, tom: 272, strony: 17-26), Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
    Status:
    Published
  4. Effect of oxidation of acetylated high-amylose corn starch on physicochemical properties and radicals' formation
    Authors:
    Pietrzyk S., Fortuna T., Łabanowska M., Kurdziel M., Juszczak L.
    Academic press:
    Starch/Starke (tom: -, strony: -), Wydawca: Wiley
    Status:
    Submitted
  5. Influence of amylose content and oxidation level of potato starch onacetylation, granule structure and radicals' formation
    Authors:
    Pietrzyk S., Fortuna T., Juszczak L., Dorota G., Bączkowicz M., Łabanowska M., Kurdziel M.
    Academic press:
    International Journal of Biological Macromolecules (rok: 2018, tom: 106, strony: 57-67), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.ijbiomac.2017.07.177 - link to the publication
  6. Temperatura przejścia szklistego i krytyczne parametry przechowywania skrobi ziemniaczanej i jej pochodnych
    Authors:
    Witczak T.
    Academic press:
    Żywnośc Nauka Technologia Jakość (rok: 2017, tom: 24, 2 (111), strony: 51-66), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
    Status:
    Published
    DOI:
    10.15193/zntj/2017/111/185 - link to the publication
  7. The effect of amylose content and level of oxidation on the structural changes of acetylated corn starch and generation of free radicals
    Authors:
    Pietrzyk S., Fortuna T., Łabanowska M., Juszczak L., Gałkowska D., Bączkowicz M., Kurdziel M.
    Academic press:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 240, strony: 259-267), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.foodchem.2017.07.125 - link to the publication
  1. Wpływ utleniania i acetylacji na właściwości termiczne i reologiczne skrobi kukurydzianej
    Authors:
    Gałkowska D., Pietrzk S., Juszczak L., Fortuna T.
    Conference:
    V Sympozjum inżynierii żywności (rok: 2016, ), Wydawca: KIŻiOP SGGW, KNoŻ PAN, Oddział Warszawski PTTŻ, Oddział Warszawski PTA
    Data:
    konferencja 21-23.06
    Status:
    Published
  2. Właściwości termiczne i reologiczne skrobi ziemniaczanej acetylowanej utlenionej na różnych poziomach
    Authors:
    Pietrzyk S., Juszczak L., Fortuna T., Bączkowicz M
    Conference:
    Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie (rok: 2014, ), Wydawca: Wrocławski oddział PTTŻ; KNoŻ PAN, Wydział Nauk o Żywności UP Wrcław
    Data:
    konferencja 12-14. 05
    Status:
    Published
  3. Alpha-amylase degradation of double modified potato starch
    Authors:
    Bączkowicz M., Fortuna T., Pietrzyk S., Gałkowska T., Juszczak L., Witczak M., Augustyńska A.
    Conference:
    12th International Conference on Polisaccharides-Glycoscience (rok: 2016, ), Wydawca: Czech Chemical Society
    Data:
    konferencja 19-21.10
    Status:
    Published
  4. Rheological properties of acetylated oxidized potato starch
    Authors:
    Juszczak L., Pietrzyk S., Gałkowska D., Witczak T., Bączkowicz M., Fortuna T.
    Conference:
    42nd International Conference of SSCHE (rok: 2015, ), Wydawca: Slovak Society of Chemical Engineering, Inst. of Chem. and Enviroment. Engineering
    Data:
    konferencja 25-29.05
    Status:
    Published
  5. Wpływ procesów utlenianina i acetylacji na własciwości lepkospręzyste żeli skrobi ziemniaczanej
    Authors:
    Juszczak L., Pietrzyk S., Gałkowska D., Witczak T., Bączkowicz M., Fortuna T.
    Conference:
    Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie (rok: 2016, ), Wydawca: Wrocałwski oddział PTTŻ, KNoŻ PAN, KTRiP UP Wrocław
    Data:
    konferencja 9-11.05.
    Status:
    Published
  6. Wybrane właściwości fizykochemiczne skrobi ziemniaczanej o różnym stopniu utlenienia
    Authors:
    Juszczak L., Pietrzyk S., Fortuna T., Gałkowska D., Witczak T
    Conference:
    Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie (rok: 2014, ), Wydawca: Wrocławski oddział PTTŻ, KNoŻ PAN, Wydział Nauk o Żywności UP Wrocław
    Data:
    konferencja 12-14 05.
    Status:
    Published
  7. Effect of oxidation and acetylation on pasting and steady flow properties of mazie starch
    Authors:
    Gałkowska D., Pietrzyk S., Juszczak L., Wojdak Beata
    Conference:
    11th Internationa Conference on Polysaccharides-Glycoscience (rok: 2015, ), Wydawca: Czech Chemical Society
    Data:
    konferencja 7-9.10
    Status:
    Published
  8. Effect oxidation and acetylation on viscoelastic behaviour of maize starches studied by creep and recovery test
    Authors:
    Juszczak L., Gałkowska D., Pietrzyk S., Witczak T., Witczak M.
    Conference:
    11th International Conference on Polisaccharides-Glycoscience (rok: 2015, ), Wydawca: Czech Chemical Society
    Data:
    konferencja 7-9.10
    Status:
    Published
  9. The glass transition temperature of potato starch subjected to acetylation and oxidation
    Authors:
    WitczakT., Witczak M., StępieńA., Florkiewicz A., Bednarz A., Grzesik M., Pietrzyk S.
    Conference:
    44th International Conference of the Slovak Society of Chemical Engineering (rok: 2017, ), Wydawca: Slovak Society of Chemical Engineering, Institute of Chemical and Environmental Engineering, Slovak University of Technology in Bratislava
    Data:
    konferencja 22-26 05.
    Status:
    Published
  10. The influence of acetylation and oxidation on critical water activity and critical water content of potato starch
    Authors:
    Witczak T., Witczak M., Pietrzyk S., Stępień A., Bednarz A., Florkiewicz A.
    Conference:
    44th International Conference of the Slovak Society of Chemical Engineering (rok: 2017, ), Wydawca: Slovak Society of Chemical Engineering, Institute of Chemical and Environmental Engineering Slovak University of Technology in Bratislava
    Data:
    konferencja 22-26.05
    Status:
    Published
  11. Właściwości fizyczno-chemiczne skrobi ziemniaczanej podwójnie modyfikowanej
    Authors:
    Pietrzyk S., Juszczak L., Gałkowska D., Bączkowicz M., Fortuna T., Witczak T.
    Conference:
    Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie (rok: 2016, ), Wydawca: Wrocławski oddział PTTŻ, KNoŻ PAN, KTRiP, UP Wrocław
    Data:
    konferencja 9-11.05
    Status:
    Published
  12. Właściwości sorpcyjne skrobi ziemniaczanej utlenionej, acetylowanej poddanej podwojnej modyfikacji
    Authors:
    Witczak T., Stępień A., Witczak M., Pietrzyk S., Juszczak L., Bednarz A.
    Conference:
    Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie (rok: 2016, ), Wydawca: Wrocławski oddział PTTŻ, KNoŻ PAN, KTRiP UP Wrocław
    Data:
    konferencja 9-11.05
    Status:
    Published
  13. Effect of dual chemical modification on gelatinization and retrogradation of potato starch
    Authors:
    Pietrzyk S., Juszczak L., Gałkowska D., Witczak T., Bączkowicz M., Fortuna T.
    Conference:
    42nd International Conference of SSCHE (rok: 2015, ), Wydawca: Slovak Society of Chemical Engineering, Inst. of Chem. and Enviroment. Engineering
    Data:
    konferencja 25-29. 05.
    Status:
    Published
  14. Wpływ procesu acetylacji na zmianę właściwości funkcjonalnych skrobi utlenionych
    Authors:
    Pietrzyk S., Juszczak L., Gałkowska D., Bączkowicz M., Fortuna T., Witczak T., Sarota K.
    Conference:
    Żywnośc XXI wieku (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski PTTŻ, WTŻ UR Kraków
    Data:
    konferencja 22-23.09
    Status:
    Published