Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

The influence of phytinian complexes hydrolysis with microbiological phytase use on technological indicators of alcoholic fermentation process with Saccharomyces cereviae yeast.

2012/05/N/NZ9/02436

Keywords:

alcoholic fermentation phytase bioethanol alcoholic fermentation volatile by-products

Descriptors:

  • NZ1_9: Biotechnology
  • NZ9_13: Other related subjects

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Wydział Nauk Przyrodniczych

woj. kujawsko-pomorskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

Dawid Mikulski 

Number of co-investigators in the project: 2

Call: PRELUDIUM 3 - announced on 2012-03-15

Amount awarded: 65 875 PLN

Project start date (Y-m-d): 2013-02-01

Project end date (Y-m-d): 2014-07-31

Project duration:: 18 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Łaźnia wodna z wytrząsaniem.
  2. Komputer przenośny z podstawowym oprogramowaniem i wyposażeniem (3 500 PLN)
  3. Wytrząsarka laboratoryjna.
  4. Spektrofotometr (15 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (3)
  • Articles in post-conference publications (4)
  1. Effect of phytase application during high gravity (HG) maise mashes preparation on the availability of starch and yield of the ethanol fermentation process
    Authors:
    Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A.
    Academic press:
    Applied Biochemistry and Biotechnology (rok: 2014, tom: 174(4), strony: 1455-1470), Wydawca: Springer
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1007/s12010-014-1139-0 - link to the publication
  2. Influence of phytase and supportive enzymes applied during high gravity mash preparation on the improvement of technological indicators of the alcoholic fermentation process
    Authors:
    Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A.
    Academic press:
    Biomass & Bioenergy (rok: 2015, tom: 80, strony: 191-202), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.biombioe.2015.05.009 - link to the publication
  3. Phytic acid concentration in selected raw materials and analysis of its hydrolysis ratewith the use of microbial phytases during the mashing process
    Authors:
    Mikulski D., Kłosowski G.
    Academic press:
    Journal of the Institute of Brewing (rok: 2015, tom: 121 (2), strony: 213-218), Wydawca: Wiley
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1002/jib.221 - link to the publication
  1. Ocena przydatności surowców skrobiowych wykorzystywanych do przygotowywania podłoży fermentacyjnych z użyciem enzymów z grupy fosfohydrolaz.
    Authors:
    Mikulski D., Kłosowski G.
    Conference:
    VII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie (rok: 2013, ), Wydawca: Wydawnictwo UMK
    Data:
    konferencja 19-21.06.2013
    Status:
    Published
  2. Ocena tempa hydrolizy kwasu fitynowego w trakcie przygotowywania podłoży fermentacyjnych typu HG z wykorzystaniem różnych preparatów fitaz.
    Authors:
    Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A.,
    Conference:
    58. Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Chemiczne
    Data:
    konferencja 21-25.09.
    Status:
    Published
  3. The influence of phytase addition during the enzymatic starch hydrolysis process with the use of basic amylolytic enzymes on yield and the course of alcoholic fermentation process.
    Authors:
    Mikulski D., Kłosowski G.
    Conference:
    5th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH (rok: 2013, ), Wydawca: Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej
    Data:
    konferencja 8-11.10.2013
    Status:
    Published
  4. Wpływ hydrolizy kwasu fitynowego w trakcie przygotowywania podłoża hodowlanego o podwyższonym ekstrakcie (typu HG) na aktywność fermentacyjną drożdży S. cerevisiae.
    Authors:
    Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A.
    Conference:
    VIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie (rok: 2014, ), Wydawca: Wydawnictwo UMK
    Data:
    konferencja 25-27.06.
    Status:
    Published