Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Fluorescence landscapes and chemometrics as a potential tool for total antioxidant capacity evaluation

2011/03/N/ST4/00713

Keywords:

antioxidant capacity fluorescence chemometrics

Descriptors:

  • ST4_6: Instrumental methods in chemistry
  • ST6_9: Human computer interaction, speech recognition and synthesis, natural language processing

Panel:

ST4 - Chemistry: physical chemistry/chemical physics, theoretical chemistry, analytical chemistry, inorganic chemistry, organic chemistry, method development

Host institution :

Uniwersytet Śląski w Katowicach, Wydział Matematyki, Fizyki i Chemii

woj. śląskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

Joanna Orzeł 

Number of co-investigators in the project: 2

Call: PRELUDIUM 2 - announced on 2011-09-15

Amount awarded: 188 738 PLN

Project start date (Y-m-d): 2012-09-18

Project end date (Y-m-d): 2014-09-17

Project duration:: 24 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Łaźnia ultradźwiękowa z termostatem (3 500 PLN)
  2. Fluorescencyjna sonda światłowodowa (40 000 PLN)
  3. Wielokanałowy detektor do spektrofluorymetru Cary Eclipse Varian wraz z mikropłytkami (50 000 PLN)
  4. Komputer z niezbędnym oprogramowaniem (4 777 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (3)
  • Articles in post-conference publications (6)
  1. Prediction of hydrophilic antioxidant capacity of tomato pastes from the IR and fluorescence excitation-emission spectra of extracts and intact samples
    Authors:
    J. Orzel, I. Stanimirova, B. Czarnik-Matusewicz, M. Daszykowski
    Academic press:
    Talanta (rok: 2015, tom: 138, strony: 64-70), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.talanta.2015.01.026 - link to the publication
  2. A rapid validation of the antioxidant capacity of food commodities based on their fluorescence excitation emission spectra as applicable to coffee and peppermint extracts
    Authors:
    Joanna Orzeł, Michał Daszykowski
    Academic press:
    Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems (rok: 2014, tom: 137, strony: 74-81), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.chemolab.2014.06.014 - link to the publication
  3. Modeling of the total antioxidant capacity of rooibos (Aspalathus linearis) tea infusions from chromatographic fingerprints and identification of potential antioxidant markers
    Authors:
    Joanna Orzeł, Michał Daszykowski, Malgorzata Kazura, Dalene de Beer, Elizabeth Joubert, Alexandra E. Schulze, Theresa Beelders, André de Villiers, Christiaan J. Malherbe2, Beata Walczak
    Academic press:
    Journal of Chromatography A (rok: 2014, tom: 1366, strony: 101-109), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.chroma.2014.09.030 - link to the publication
  1. Fluorescence spectroscopy imaging as a method for total antioxidant capacity evaluation
    Authors:
    Joanna Orzeł, Michał daszykowski
    Conference:
    RAFA 2013 (rok: 2013, ), Wydawca: Institute of Chemical Technology
    Data:
    konferencja 5-8. 11. 2013
    Status:
    Published
  2. Modelowanie sygnałów spektroskopowych w kontekście oceny zdolności antyoksydacyjnej past pomidorowych
    Authors:
    Joanna Orzeł, Ivana Stanimirova, Michał Daszykowski
    Conference:
    57. Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego (rok: 2014, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Chemiczne
    Data:
    konferencja 14-18 września 2014
    Status:
    Published
  3. Ocena zdolności antyoksydacyjnej przecierów pomidorowych
    Authors:
    Joanna Orzeł, Ivana Stanimirova, Michał Daszykowski
    Conference:
    Aktualne problem chemii analitycznej (rok: 2014, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 16 maja 2014
    Status:
    Published
  4. Prosta i szybka metoda analizy antyoksydantów w żywności
    Authors:
    Joanna Orzeł, Michał Daszykowski
    Conference:
    Wiosenny Zjazd Studenckiej Sekcji PTChem (rok: 2014, ), Wydawca: Politechnika Łódzka Wydawnictwo Uczelniane
    Data:
    konferencja 9-13 kwietnia 2014
    Status:
    Published
  5. Studium właściwości spektralnych fluoresceiny w zależności od otoczenia chemicznego
    Authors:
    Joanna Orzeł, Michał Daszykowski
    Conference:
    Pomiędzy Naukami 2013 (rok: 2013, ), Wydawca: Drukarnia Archdiecezjalna w Katowicach
    Data:
    konferencja 27.09.2013
    Status:
    Published
  6. PLS and n-PLS for modelling the total antioxidant capacity of food extracts using excitation emission fluorescence spectroscopy
    Authors:
    Joanna Orzeł, Michał Daszykowski
    Conference:
    PLS 2014 - Partial Least Squares and Related Methods Conference (rok: 2014, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 26-28 maja 2014
    Status:
    Published