Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

I and Se biofortyfication of selected vegetables, including the influence of these microelements on yield quality as well as evaluation of iodine absorption and selected biochemical parameters in rats fed with vegetables biofortified with iodine.

2011/03/D/NZ9/05560

Keywords:

Iodine selenium plant biofortification mineral nutrition functional food rats gene expression cell lines

Descriptors:

  • NZ9_4: Horticulture

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa

woj. małopolskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr hab. Sylwester Smoleń 

Number of co-investigators in the project: 14

Call: SONATA 2 - announced on 2011-09-15

Amount awarded: 794 999 PLN

Project start date (Y-m-d): 2012-08-16

Project end date (Y-m-d): 2016-08-15

Project duration:: 48 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Analizator Elektroforezy Kapilarnej (120 000 PLN)
  2. Suszarka laboratoryjna.
  3. Spektrofotometr z możliwością czytania płytek wielodołkowych (55 000 PLN)
  4. Łaźnia wodna.
  5. Szafa chłodnicza.

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (11)
  • Articles in post-conference publications (19)
  1. The effect of preliminary processing and different method of cooking on iodine content and selected antioxidative properties of carrot (Daucus Carota L.) biofortified with (potassium) iodine
    Authors:
    Kapusta-Duch J., Bieżanowska-Kopeć R., Smoleń S., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Rakoczy R., Koronowicz A., Skoczylas Ł., Leszczyńska T.
    Academic press:
    Folia Horticulturae (rok: 2017, tom: 29(1), strony: 45620), Wydawca: Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1515/fhort-2017-0002 - link to the publication
  2. The quality of carrot (Daucus carota L.) cultivated in the field depending on iodine and selenium fertilization
    Authors:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Liszka-Skoczylas M., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Academic press:
    Folia Horticulturae (rok: 2016, tom: 28 (2), strony: 151-164), Wydawca: Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1515/fhort-2016-0018 - link to the publication
  3. . Selected aspects of nitrogen metabolism and quality of field-grown lettuce (Lactuca sativa L.) depending on the diversified fertilization with iodine and selenium compounds.
    Authors:
    2.Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Ledwożyw-Smoleń I., Liszka-Skoczylas M., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Academic press:
    Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus (rok: 2015, tom: 14, strony: 159-175), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Status:
    Published
  4. Effect of lettuce biofortified with iodine by soil fertilization on iodine concentration in various tissues and selected biochemical parameters in serum of Wistar rats
    Authors:
    Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Leszczyńska T., Ledwożyw-Smoleń I.
    Academic press:
    Journal of Functional Foods (rok: 2015, tom: 14, strony: 479-486), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.jff.2015.02.027 - link to the publication
  5. Iodine and selenium biofortification of lettuce (Lactuca sativa L.) by soil fertilization with various compounds of these elements.
    Authors:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Tomasz P.
    Academic press:
    Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus (rok: 2016, tom: 15 (5), strony: 69-91), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Status:
    Published
  6. Transcriptome profiling of Caco-2 cancer cell line following treatment with extracts from iodine-biofortified lettuce (Lactuca sativa L.).
    Authors:
    4.Koronowicz A.., Kopeć A., Master A., Smoleń S., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Ledwożyw-Smoleń I., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Leszczyńska T., Kapusta-Duch J., Pysz M.
    Academic press:
    PLoS ONE (rok: 2016, tom: 11, strony: e0147336.), Wydawca: PLOS
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1371/journal.pone.0147336 - link to the publication
  7. Biofortification of carrot (Daucus carota L.) with iodine and selenium in a field experiment.
    Authors:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Academic press:
    Frontiers in Plant Science (rok: 2016, tom: 7, strony: 0,798611111111111), Wydawca: Frontiers
    Status:
    Published
    DOI:
    10.3389/fpls.2016.00730 - link to the publication
  8. Effects of peeling and cooking on the antioxidant properties and mineral nutrient content in carrot enriched with potassium iodate and/or selenite (SeIV) and selenite (SeVI).
    Authors:
    Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Kapusta-Duch J., Kopeć A., Smoleń S., Koronowicz A., Piątkowska E., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Leszczyńska T.
    Academic press:
    Journal of Food Sciences and Nutrition (rok: 2016, tom: on line first, strony: on line first), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1080/09637486.2016.1205550 - link to the publication
  9. Mineral composition of field-grown lettuce (Lactuca sativa L.) depending on the diversified fertilization with iodine and selenium compounds.
    Authors:
    3.Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Ledwożyw-Smoleń I., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Academic press:
    Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus (rok: 2015, tom: 14, strony: 97-114.), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Status:
    Published
  10. The impact of iodine enriched by soil fertilization carrot on iodine concentration and selected biochemical parameters in Wistar rats.
    Authors:
    Piątkowska E., Kopeć A, Bieżanowska-Kopeć R., Pysz P., Kapusta-Duch J., Koronowicz A., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-SmoleńI., Rakoczy R., Maślak E.
    Academic press:
    PLOS One (rok: 2016, tom: 11 (4), strony: e0152680), Wydawca: PLOS
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1371/journal.pone.0152680 - link to the publication
  11. Wstępna ocena wpływu doglebowej aplikacji związków jodu i selenu na plonowanie i skład mineralny roślin sałaty.
    Authors:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Ledwożyw-Smoleń I.
    Academic press:
    Episteme (rok: 2013, tom: I, strony: 579-589), Wydawca: Stowarzyszenie Twórców nauki i Kultury "Episteme"
    Status:
    Published
  1. Badania nad biofortyfikacją roślin w jod i selen w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie - analiza osiągnięć i cele na przyszłość.
    Authors:
    Smoleń S., Halka M.
    Conference:
    Konferencja Naukowa, Sekcja Żywienia Roślin, Komitetu Nauk Ogrodniczych, Polskiej Akademii Nauk - "Postęp w żywieniu roślin ogrodniczych." (rok: 2015, ), Wydawca: PAN
    Data:
    konferencja 20-11-2015r.
    Status:
    Published
  2. Efficiency of biofortification of lettuce and carrot with iodine and selenium depending on the fertilization with various compounds of these element
    Authors:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Sady W., Wierzbińska J.
    Conference:
    COST Action Project FA 0905-"Mineral Improved Crop Production for Healthy Food and Feed" (rok: 2014, ), Wydawca: Sabanci University, Istanbul, Turkey.
    Data:
    konferencja 17-19 March 2014
    Status:
    Published
  3. Global changes in gene expression in Caco-2 cell line treated with extracts from iodine-biofortified carrot.
    Authors:
    Piątkowska E., Koronowicz A., Uczkiewicz M., Kopeć A., Rakoczy R., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Pysz M., Smoleń S., Skoczylas Ł.
    Conference:
    12th European Nutrition Conference FENS Berlin (rok: 2015, ), Wydawca: Annals Nutrition and Metabolism, Karger
    Data:
    konferencja October 20–23, 2015
    Status:
    Published
  4. Zawartość wybranych kwasów organicznych w sałacie i marchwi biofortyfikowanej w jod i selen, a oznaczanych przy zastosowaniu techniki elektroforezy kapilarnej.
    Authors:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Wierzbińska J., Sady W., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Conference:
    Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w uprawie i żywieniu roślin ogrodniczych" (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Data:
    konferencja 12-13 czerwca 2014
    Status:
    Published
  5. Profil lipidowy surowicy krwi szczurów żywionych dietą z dodatkiem sałaty biofortyfikowanej jodem.
    Authors:
    Piątkowska E., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Leszczyńska T.
    Conference:
    XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku. (rok: 2014, ), Wydawca: ZHŻiŻKNoZCz PAN, UJ Kraków
    Data:
    konferencja 10-12 września 2014r.
    Status:
    Published
  6. The effect of carrots biofortified with iodine on thyroid hormons level in rats' serum.
    Authors:
    Piątkowska E., Koronowicz A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., KopećA., Leszczyńska T., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
    Conference:
    12th European Nutrition Conference FENS Berlin 2015 (rok: 2015, ), Wydawca: Annals Nutrition and Metabolism, Karger
    Data:
    konferencja October 20–23, 2015
    Status:
    Published
  7. Wpływ obierania i gotowania na właściwości antyoksydacyjne, zawartość polifenoli oraz karotenoidów w marchwi wzbogaconej podczas uprawy w jodan potasu i/lub selenian(SeIV) i selenin (SeVI).
    Authors:
    Bieżanowska-Kopeć R., Kapusta-Duch J., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Koronowicz A., Skoczek A., Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł, Ledwożyw-Smoleń I.
    Conference:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie
    Data:
    konferencja 05-12-2015r
    Status:
    Published
  8. Wpływ obróbki wstępnej i wybranych metod obróbki termicznej na zmiany aktywności antyoksydacyjnej marchwi (Daucus carota L.) Biofortyfikowanej jodem.
    Authors:
    Kapusta-Duch J., Bieżanowska-Kopeć R., Smoleń S., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Rakoczy R., Koronowicz A., Skoczylas Ł.
    Conference:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
    Data:
    konferencja 05-12-2015r.
    Status:
    Published
  9. Wstępna ocena wpływu doglebowej aplikacji związków jodu i selenu na plonowanie i skład mineralny roślin sałaty.
    Authors:
    3.Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Ledwożyw-Smoleń I.
    Conference:
    Ziemia, Roślina Człowiek– Ogólnopolska Ogrodnicza Konferencja Naukowa (rok: 2013, ), Wydawca: UR Kraków
    Data:
    konferencja 11-12 września
    Status:
    Published
  10. Zawartość glukozy i poziom enzymów wątrobowych w organizmie szczurów laboratoryjnych żywionych dietą z dodatkiem marchwi biofortyfikowanej w jod.
    Authors:
    Piątkowska E., Kopeć A., Koronowicz A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R.
    Conference:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
    Data:
    konferencja 05-12-2015r.
    Status:
    Published
  11. Efektywność biofortyfikacji sałaty (Lactuca sativa L.) w jod i selen z zastosowaniem różnorodnych związków tych pierwiastków.
    Authors:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R. Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Conference:
    XVI Międzynarodowa Konferencja Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza "Jawny i Utajony Niedobór Magnezu" oraz XIII Sympozjum z cyklu Pierwiastki Śladowe w Środowisku – Problemy Ekologiczne i Analityczne (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Magnezologiczne, Komitet Chemii Analitycznej Polskiej Akademii Nauk,
    Data:
    konferencja 4-6 września 2016 r.
    Status:
    Published
  12. Ocena in vitro cytotoksyczności ekstraktu z marchwi biofortyfikowanej w jod.
    Authors:
    Koronowicz A., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
    Conference:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
    Data:
    konferencja 05-12-2015r.
    Status:
    Published
  13. Wpływ aplikacji jodu i selenu na zawartość azotanów i chlorków oznaczanych dwoma metodami w sałacie i marchwi.
    Authors:
    Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Sady W., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Conference:
    Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w uprawie i żywieniu roślin ogrodniczych" (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Data:
    konferencja 12-13 czerwca 2014
    Status:
    Published
  14. Wpływ ekstraktu z sałaty biofortyfikowanej w jod na proliferację komórek jelita grubego.
    Authors:
    Koronowicz A., Rakoczy R., Piątkowska E., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Kapusta-Duch J., Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Wierzbińska J., Leszczyńska T.
    Conference:
    XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku. (rok: 2014, ), Wydawca: ZHŻiŻKNoZCz PAN, UJ Kraków
    Data:
    konferencja 10-12 września 2014r
    Status:
    Published
  15. Biofortyfikacja marchwi (Daucus carota L.) w jod i selen z zastosowaniem różnorodnych związków tych pierwiastków.
    Authors:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Conference:
    Ogólnopolska Jubileuszowa Konferencja Naukowa "WSPÓŁCZESNE TRENDY W UPRAWIE I ŻYWIENIU ROŚLIN OGRODNICZYCH" XVI Zjazd Katedr Uprawy Roli i Nawożenia Roślin Ogrodniczych. (rok: 2016, ), Wydawca: SGGW Warszawa
    Data:
    konferencja 15-16 września
    Status:
    Published
  16. Cooking process decreases iodine content but not phenolic compounds in iodine supplemented carrots.
    Authors:
    Kapusta-Duch R., Bieżanowska-Kopeć, Smoleń S., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Rakoczy R., Koronowicz A., Skoczylas Ł.
    Conference:
    20th International Congress of Nutrition (rok: 2013, ), Wydawca: Karger
    Data:
    konferencja September 15-20
    Status:
    Published
  17. Skład podstawowy i właściwości antyoksydacyjne marchwi wzbogaconej w jod i selen.
    Authors:
    Bieżanowska-Kopeć R., Kapusta-Duch J., Piątkowska E., Pysz M., Kopeć A., Koronowicz A., Skoczek A, Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
    Conference:
    XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność a Bezpieczeństwo Zdrowotne" (rok: 2014, ), Wydawca: PTTŻ; UR Kraków; KNŻ PAN
    Data:
    konferencja 18-19 września 2014
    Status:
    Published
  18. Zawartość cukrów w surowcach roślinnych wzbogacanych jodem i selenem.
    Authors:
    Skoczylas Ł., Smoleń S., Liszka-Skoczylas M., Rakoczy R., Ledwożyw-Smoleń I., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Wierzbińska J.
    Conference:
    VII Ogólnopolska Konferencja naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw. "Przetwórstwo owoców, warzyw i grzybów – Nauka i Przemysł." (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
    Data:
    konferencja 9-10 czerwca 2014r
    Status:
    Published
  19. Double biofortification with iodine and selenium of lettuce cultivated in field – preliminary analysis of the problem.
    Authors:
    Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Wierzbińska J., Sady W., Ledwożyw-Smoleń I.
    Conference:
    XVII. International Plant Nutrition Colloquium and Boron Satellite Meeting (rok: 2013, ), Wydawca: Sabanci University Orhanli, Tuzla, 34956 Istanbul, Turkey
    Data:
    konferencja 19-22 August 2013
    Status:
    Published