Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Biofortyfikacja wybranych warzyw w I i Se, z uwzględnieniem oddziaływania tych mikroelementów na wielkość i jakość plonu oraz ocena przyswajalności jodu i wybranych parametrów biochemicznych szczurów żywionych warzywami wzbogacanymi w jod

2011/03/D/NZ9/05560

Słowa kluczowe:

Jod selen biofortyfikacja roślin żywność funkcjonalna szczury przyswajalność ekspresja genów linie komórkowe

Deskryptory:

  • NZ9_4: Naukowe podstawy ogrodnictwa

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa, m.in.:

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Sylwester Smoleń 

Liczba wykonawców projektu: 14

Konkurs: SONATA 2 - ogłoszony 2011-09-15

Przyznana kwota: 794 999 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-08-16

Czas trwania projektu: 36 miesięcy

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Szafa chłodnicza. Za kwotę 0 PLN
  2. Łaźnia wodna. Za kwotę 0 PLN
  3. Suszarka laboratoryjna. Za kwotę 0 PLN
  4. Spektrofotometr z możliwością czytania płytek wielodołkowych. Za kwotę 55 000 PLN
  5. Analizator Elektroforezy Kapilarnej. Za kwotę 120 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (11)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (19)
  1. Iodine and selenium biofortification of lettuce (Lactuca sativa L.) by soil fertilization with various compounds of these elements. IF: ,552
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Tomasz P.
    Czasopismo:
    Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus (rok: 2016, tom: 15 (5), strony: 69-91), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Status:
    Opublikowane
  2. Effect of lettuce biofortified with iodine by soil fertilization on iodine concentration in various tissues and selected biochemical parameters in serum of Wistar rats IF: 4,48
    Autorzy:
    Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Leszczyńska T., Ledwożyw-Smoleń I.
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2015, tom: 14, strony: 479-486), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.jff.2015.02.027 - link do publikacji
  3. Wstępna ocena wpływu doglebowej aplikacji związków jodu i selenu na plonowanie i skład mineralny roślin sałaty.
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Ledwożyw-Smoleń I.
    Czasopismo:
    Episteme (rok: 2013, tom: I, strony: 579-589), Wydawca: Stowarzyszenie Twórców nauki i Kultury "Episteme"
    Status:
    Opublikowane
  4. . Selected aspects of nitrogen metabolism and quality of field-grown lettuce (Lactuca sativa L.) depending on the diversified fertilization with iodine and selenium compounds. IF: ,552
    Autorzy:
    2.Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Ledwożyw-Smoleń I., Liszka-Skoczylas M., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Czasopismo:
    Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus (rok: 2015, tom: 14, strony: 159-175), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Status:
    Opublikowane
  5. Effects of peeling and cooking on the antioxidant properties and mineral nutrient content in carrot enriched with potassium iodate and/or selenite (SeIV) and selenite (SeVI). IF: 1,206
    Autorzy:
    Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Kapusta-Duch J., Kopeć A., Smoleń S., Koronowicz A., Piątkowska E., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Leszczyńska T.
    Czasopismo:
    Journal of Food Sciences and Nutrition (rok: 2016, tom: on line first, strony: on line first), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1080/09637486.2016.1205550 - link do publikacji
  6. Transcriptome profiling of Caco-2 cancer cell line following treatment with extracts from iodine-biofortified lettuce (Lactuca sativa L.). IF: 3,234
    Autorzy:
    4.Koronowicz A.., Kopeć A., Master A., Smoleń S., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Ledwożyw-Smoleń I., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Leszczyńska T., Kapusta-Duch J., Pysz M.
    Czasopismo:
    PLoS ONE (rok: 2016, tom: 11, strony: e0147336.), Wydawca: PLOS
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1371/journal.pone.0147336 - link do publikacji
  7. Biofortification of carrot (Daucus carota L.) with iodine and selenium in a field experiment. IF: 4,495
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Czasopismo:
    Frontiers in Plant Science (rok: 2016, tom: 7, strony: 0,798611111111111), Wydawca: Frontiers
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.3389/fpls.2016.00730 - link do publikacji
  8. Mineral composition of field-grown lettuce (Lactuca sativa L.) depending on the diversified fertilization with iodine and selenium compounds. IF: ,552
    Autorzy:
    3.Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Ledwożyw-Smoleń I., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Czasopismo:
    Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus (rok: 2015, tom: 14, strony: 97-114.), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Status:
    Opublikowane
  9. The effect of preliminary processing and different method of cooking on iodine content and selected antioxidative properties of carrot (Daucus Carota L.) biofortified with (potassium) iodine IF: ,359
    Autorzy:
    Kapusta-Duch J., Bieżanowska-Kopeć R., Smoleń S., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Rakoczy R., Koronowicz A., Skoczylas Ł., Leszczyńska T.
    Czasopismo:
    Folia Horticulturae (rok: 2017, tom: 29(1), strony: 44159), Wydawca: Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1515/fhort-2017-0002 - link do publikacji
  10. The impact of iodine enriched by soil fertilization carrot on iodine concentration and selected biochemical parameters in Wistar rats. IF: 3,234
    Autorzy:
    Piątkowska E., Kopeć A, Bieżanowska-Kopeć R., Pysz P., Kapusta-Duch J., Koronowicz A., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-SmoleńI., Rakoczy R., Maślak E.
    Czasopismo:
    PLOS One (rok: 2016, tom: 11 (4), strony: e0152680), Wydawca: PLOS
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1371/journal.pone.0152680 - link do publikacji
  11. The quality of carrot (Daucus carota L.) cultivated in the field depending on iodine and selenium fertilization IF: ,359
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Liszka-Skoczylas M., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Czasopismo:
    Folia Horticulturae (rok: 2016, tom: 28 (2), strony: 151-164), Wydawca: Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1515/fhort-2016-0018 - link do publikacji
  1. Biofortyfikacja marchwi (Daucus carota L.) w jod i selen z zastosowaniem różnorodnych związków tych pierwiastków.
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Konferencja:
    Ogólnopolska Jubileuszowa Konferencja Naukowa "WSPÓŁCZESNE TRENDY W UPRAWIE I ŻYWIENIU ROŚLIN OGRODNICZYCH" XVI Zjazd Katedr Uprawy Roli i Nawożenia Roślin Ogrodniczych. (rok: 2016, ), Wydawca: SGGW Warszawa
    Data:
    konferencja 15-16 września
    Status:
    Opublikowane
  2. Ocena in vitro cytotoksyczności ekstraktu z marchwi biofortyfikowanej w jod.
    Autorzy:
    Koronowicz A., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
    Data:
    konferencja 05-12-2015r.
    Status:
    Opublikowane
  3. Wpływ obróbki wstępnej i wybranych metod obróbki termicznej na zmiany aktywności antyoksydacyjnej marchwi (Daucus carota L.) Biofortyfikowanej jodem.
    Autorzy:
    Kapusta-Duch J., Bieżanowska-Kopeć R., Smoleń S., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Rakoczy R., Koronowicz A., Skoczylas Ł.
    Konferencja:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
    Data:
    konferencja 05-12-2015r.
    Status:
    Opublikowane
  4. Wstępna ocena wpływu doglebowej aplikacji związków jodu i selenu na plonowanie i skład mineralny roślin sałaty.
    Autorzy:
    3.Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    Ziemia, Roślina Człowiek– Ogólnopolska Ogrodnicza Konferencja Naukowa (rok: 2013, ), Wydawca: UR Kraków
    Data:
    konferencja 11-12 września
    Status:
    Opublikowane
  5. Efektywność biofortyfikacji sałaty (Lactuca sativa L.) w jod i selen z zastosowaniem różnorodnych związków tych pierwiastków.
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R. Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
    Konferencja:
    XVI Międzynarodowa Konferencja Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza "Jawny i Utajony Niedobór Magnezu" oraz XIII Sympozjum z cyklu Pierwiastki Śladowe w Środowisku – Problemy Ekologiczne i Analityczne (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Magnezologiczne, Komitet Chemii Analitycznej Polskiej Akademii Nauk,
    Data:
    konferencja 4-6 września 2016 r.
    Status:
    Opublikowane
  6. Profil lipidowy surowicy krwi szczurów żywionych dietą z dodatkiem sałaty biofortyfikowanej jodem.
    Autorzy:
    Piątkowska E., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Leszczyńska T.
    Konferencja:
    XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku. (rok: 2014, ), Wydawca: ZHŻiŻKNoZCz PAN, UJ Kraków
    Data:
    konferencja 10-12 września 2014r.
    Status:
    Opublikowane
  7. Zawartość wybranych kwasów organicznych w sałacie i marchwi biofortyfikowanej w jod i selen, a oznaczanych przy zastosowaniu techniki elektroforezy kapilarnej.
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Wierzbińska J., Sady W., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Konferencja:
    Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w uprawie i żywieniu roślin ogrodniczych" (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Data:
    konferencja 12-13 czerwca 2014
    Status:
    Opublikowane
  8. Badania nad biofortyfikacją roślin w jod i selen w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie - analiza osiągnięć i cele na przyszłość.
    Autorzy:
    Smoleń S., Halka M.
    Konferencja:
    Konferencja Naukowa, Sekcja Żywienia Roślin, Komitetu Nauk Ogrodniczych, Polskiej Akademii Nauk - "Postęp w żywieniu roślin ogrodniczych." (rok: 2015, ), Wydawca: PAN
    Data:
    konferencja 20-11-2015r.
    Status:
    Opublikowane
  9. Cooking process decreases iodine content but not phenolic compounds in iodine supplemented carrots.
    Autorzy:
    Kapusta-Duch R., Bieżanowska-Kopeć, Smoleń S., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Rakoczy R., Koronowicz A., Skoczylas Ł.
    Konferencja:
    20th International Congress of Nutrition (rok: 2013, ), Wydawca: Karger
    Data:
    konferencja September 15-20
    Status:
    Opublikowane
  10. Efficiency of biofortification of lettuce and carrot with iodine and selenium depending on the fertilization with various compounds of these element
    Autorzy:
    Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Sady W., Wierzbińska J.
    Konferencja:
    COST Action Project FA 0905-"Mineral Improved Crop Production for Healthy Food and Feed" (rok: 2014, ), Wydawca: Sabanci University, Istanbul, Turkey.
    Data:
    konferencja 17-19 March 2014
    Status:
    Opublikowane
  11. Global changes in gene expression in Caco-2 cell line treated with extracts from iodine-biofortified carrot.
    Autorzy:
    Piątkowska E., Koronowicz A., Uczkiewicz M., Kopeć A., Rakoczy R., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Pysz M., Smoleń S., Skoczylas Ł.
    Konferencja:
    12th European Nutrition Conference FENS Berlin (rok: 2015, ), Wydawca: Annals Nutrition and Metabolism, Karger
    Data:
    konferencja October 20–23, 2015
    Status:
    Opublikowane
  12. Skład podstawowy i właściwości antyoksydacyjne marchwi wzbogaconej w jod i selen.
    Autorzy:
    Bieżanowska-Kopeć R., Kapusta-Duch J., Piątkowska E., Pysz M., Kopeć A., Koronowicz A., Skoczek A, Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność a Bezpieczeństwo Zdrowotne" (rok: 2014, ), Wydawca: PTTŻ; UR Kraków; KNŻ PAN
    Data:
    konferencja 18-19 września 2014
    Status:
    Opublikowane
  13. The effect of carrots biofortified with iodine on thyroid hormons level in rats" serum.
    Autorzy:
    Piątkowska E., Koronowicz A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., KopećA., Leszczyńska T., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    12th European Nutrition Conference FENS Berlin 2015 (rok: 2015, ), Wydawca: Annals Nutrition and Metabolism, Karger
    Data:
    konferencja October 20–23, 2015
    Status:
    Opublikowane
  14. Wpływ aplikacji jodu i selenu na zawartość azotanów i chlorków oznaczanych dwoma metodami w sałacie i marchwi.
    Autorzy:
    Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Sady W., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
    Konferencja:
    Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w uprawie i żywieniu roślin ogrodniczych" (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    Data:
    konferencja 12-13 czerwca 2014
    Status:
    Opublikowane
  15. Zawartość glukozy i poziom enzymów wątrobowych w organizmie szczurów laboratoryjnych żywionych dietą z dodatkiem marchwi biofortyfikowanej w jod.
    Autorzy:
    Piątkowska E., Kopeć A., Koronowicz A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R.
    Konferencja:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
    Data:
    konferencja 05-12-2015r.
    Status:
    Opublikowane
  16. Double biofortification with iodine and selenium of lettuce cultivated in field – preliminary analysis of the problem.
    Autorzy:
    Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Wierzbińska J., Sady W., Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    XVII. International Plant Nutrition Colloquium and Boron Satellite Meeting (rok: 2013, ), Wydawca: Sabanci University Orhanli, Tuzla, 34956 Istanbul, Turkey
    Data:
    konferencja 19-22 August 2013
    Status:
    Opublikowane
  17. Wpływ ekstraktu z sałaty biofortyfikowanej w jod na proliferację komórek jelita grubego.
    Autorzy:
    Koronowicz A., Rakoczy R., Piątkowska E., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Kapusta-Duch J., Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Wierzbińska J., Leszczyńska T.
    Konferencja:
    XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku. (rok: 2014, ), Wydawca: ZHŻiŻKNoZCz PAN, UJ Kraków
    Data:
    konferencja 10-12 września 2014r
    Status:
    Opublikowane
  18. Wpływ obierania i gotowania na właściwości antyoksydacyjne, zawartość polifenoli oraz karotenoidów w marchwi wzbogaconej podczas uprawy w jodan potasu i/lub selenian(SeIV) i selenin (SeVI).
    Autorzy:
    Bieżanowska-Kopeć R., Kapusta-Duch J., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Koronowicz A., Skoczek A., Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł, Ledwożyw-Smoleń I.
    Konferencja:
    "Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie
    Data:
    konferencja 05-12-2015r
    Status:
    Opublikowane
  19. Zawartość cukrów w surowcach roślinnych wzbogacanych jodem i selenem.
    Autorzy:
    Skoczylas Ł., Smoleń S., Liszka-Skoczylas M., Rakoczy R., Ledwożyw-Smoleń I., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Wierzbińska J.
    Konferencja:
    VII Ogólnopolska Konferencja naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw. "Przetwórstwo owoców, warzyw i grzybów – Nauka i Przemysł." (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
    Data:
    konferencja 9-10 czerwca 2014r
    Status:
    Opublikowane