Badania nad biofortyfikacją roślin w jod i selen w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie - analiza osiągnięć i cele na przyszłość.
Autorzy:
Smoleń S., Halka M.
Konferencja:
Konferencja Naukowa, Sekcja Żywienia Roślin, Komitetu Nauk Ogrodniczych, Polskiej Akademii Nauk - "Postęp w żywieniu roślin ogrodniczych." (rok: 2015, ), Wydawca: PAN
Data:
konferencja 20-11-2015r.
Efficiency of biofortification of lettuce and carrot with iodine and selenium depending on the fertilization with various compounds of these element
Autorzy:
Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Sady W., Wierzbińska J.
Konferencja:
COST Action Project FA 0905-"Mineral Improved Crop Production for Healthy Food and Feed" (rok: 2014, ), Wydawca: Sabanci University, Istanbul, Turkey.
Data:
konferencja 17-19 March 2014
Global changes in gene expression in Caco-2 cell line treated with extracts from iodine-biofortified carrot.
Autorzy:
Piątkowska E., Koronowicz A., Uczkiewicz M., Kopeć A., Rakoczy R., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Pysz M., Smoleń S., Skoczylas Ł.
Konferencja:
12th European Nutrition Conference FENS Berlin (rok: 2015, ), Wydawca: Annals Nutrition and Metabolism, Karger
Data:
konferencja October 20–23, 2015
Zawartość wybranych kwasów organicznych w sałacie i marchwi biofortyfikowanej w jod i selen, a oznaczanych przy zastosowaniu techniki elektroforezy kapilarnej.
Autorzy:
Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Wierzbińska J., Sady W., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
Konferencja:
Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w uprawie i żywieniu roślin ogrodniczych" (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Data:
konferencja 12-13 czerwca 2014
Profil lipidowy surowicy krwi szczurów żywionych dietą z dodatkiem sałaty biofortyfikowanej jodem.
Autorzy:
Piątkowska E., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Leszczyńska T.
Konferencja:
XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku. (rok: 2014, ), Wydawca: ZHŻiŻKNoZCz PAN, UJ Kraków
Data:
konferencja 10-12 września 2014r.
The effect of carrots biofortified with iodine on thyroid hormons level in rats' serum.
Autorzy:
Piątkowska E., Koronowicz A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., KopećA., Leszczyńska T., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
Konferencja:
12th European Nutrition Conference FENS Berlin 2015 (rok: 2015, ), Wydawca: Annals Nutrition and Metabolism, Karger
Data:
konferencja October 20–23, 2015
Wpływ obierania i gotowania na właściwości antyoksydacyjne, zawartość polifenoli oraz karotenoidów w marchwi wzbogaconej podczas uprawy w jodan potasu i/lub selenian(SeIV) i selenin (SeVI).
Autorzy:
Bieżanowska-Kopeć R., Kapusta-Duch J., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Koronowicz A., Skoczek A., Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł, Ledwożyw-Smoleń I.
Konferencja:
"Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie
Data:
konferencja 05-12-2015r
Wpływ obróbki wstępnej i wybranych metod obróbki termicznej na zmiany aktywności antyoksydacyjnej marchwi (Daucus carota L.) Biofortyfikowanej jodem.
Autorzy:
Kapusta-Duch J., Bieżanowska-Kopeć R., Smoleń S., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Rakoczy R., Koronowicz A., Skoczylas Ł.
Konferencja:
"Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
Data:
konferencja 05-12-2015r.
Wstępna ocena wpływu doglebowej aplikacji związków jodu i selenu na plonowanie i skład mineralny roślin sałaty.
Autorzy:
3.Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Ledwożyw-Smoleń I.
Konferencja:
Ziemia, Roślina Człowiek– Ogólnopolska Ogrodnicza Konferencja Naukowa (rok: 2013, ), Wydawca: UR Kraków
Data:
konferencja 11-12 września
Zawartość glukozy i poziom enzymów wątrobowych w organizmie szczurów laboratoryjnych żywionych dietą z dodatkiem marchwi biofortyfikowanej w jod.
Autorzy:
Piątkowska E., Kopeć A., Koronowicz A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R.
Konferencja:
"Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
Data:
konferencja 05-12-2015r.
Efektywność biofortyfikacji sałaty (Lactuca sativa L.) w jod i selen z zastosowaniem różnorodnych związków tych pierwiastków.
Autorzy:
Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R. Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Sady W.
Konferencja:
XVI Międzynarodowa Konferencja Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza "Jawny i Utajony Niedobór Magnezu" oraz XIII Sympozjum z cyklu Pierwiastki Śladowe w Środowisku – Problemy Ekologiczne i Analityczne (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Magnezologiczne, Komitet Chemii Analitycznej Polskiej Akademii Nauk,
Data:
konferencja 4-6 września 2016 r.
Ocena in vitro cytotoksyczności ekstraktu z marchwi biofortyfikowanej w jod.
Autorzy:
Koronowicz A., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Kapusta-Duch J., Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
Konferencja:
"Chemoprewencje i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków." Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie". (rok: 2015, ), Wydawca: Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie".
Data:
konferencja 05-12-2015r.
Wpływ aplikacji jodu i selenu na zawartość azotanów i chlorków oznaczanych dwoma metodami w sałacie i marchwi.
Autorzy:
Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Rakoczy R., Wierzbińska J., Sady W., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
Konferencja:
Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w uprawie i żywieniu roślin ogrodniczych" (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Data:
konferencja 12-13 czerwca 2014
Wpływ ekstraktu z sałaty biofortyfikowanej w jod na proliferację komórek jelita grubego.
Autorzy:
Koronowicz A., Rakoczy R., Piątkowska E., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Kapusta-Duch J., Ledwożyw-Smoleń I., Smoleń S., Skoczylas Ł., Wierzbińska J., Leszczyńska T.
Konferencja:
XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku. (rok: 2014, ), Wydawca: ZHŻiŻKNoZCz PAN, UJ Kraków
Data:
konferencja 10-12 września 2014r
Biofortyfikacja marchwi (Daucus carota L.) w jod i selen z zastosowaniem różnorodnych związków tych pierwiastków.
Autorzy:
Smoleń S., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I., Rakoczy R., Kopeć A., Piątkowska E., Bieżanowska-Kopeć R., Koronowicz A., Kapusta-Duch J.
Konferencja:
Ogólnopolska Jubileuszowa Konferencja Naukowa "WSPÓŁCZESNE TRENDY W UPRAWIE I ŻYWIENIU ROŚLIN OGRODNICZYCH" XVI Zjazd Katedr Uprawy Roli i Nawożenia Roślin Ogrodniczych. (rok: 2016, ), Wydawca: SGGW Warszawa
Data:
konferencja 15-16 września
Cooking process decreases iodine content but not phenolic compounds in iodine supplemented carrots.
Autorzy:
Kapusta-Duch R., Bieżanowska-Kopeć, Smoleń S., Pysz M., Kopeć A., Piątkowska E., Rakoczy R., Koronowicz A., Skoczylas Ł.
Konferencja:
20th International Congress of Nutrition (rok: 2013, ), Wydawca: Karger
Data:
konferencja September 15-20
Skład podstawowy i właściwości antyoksydacyjne marchwi wzbogaconej w jod i selen.
Autorzy:
Bieżanowska-Kopeć R., Kapusta-Duch J., Piątkowska E., Pysz M., Kopeć A., Koronowicz A., Skoczek A, Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Ledwożyw-Smoleń I.
Konferencja:
XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność a Bezpieczeństwo Zdrowotne" (rok: 2014, ), Wydawca: PTTŻ; UR Kraków; KNŻ PAN
Data:
konferencja 18-19 września 2014
Zawartość cukrów w surowcach roślinnych wzbogacanych jodem i selenem.
Autorzy:
Skoczylas Ł., Smoleń S., Liszka-Skoczylas M., Rakoczy R., Ledwożyw-Smoleń I., Kopeć A., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz M., Piątkowska E., Koronowicz A., Kapusta-Duch J., Wierzbińska J.
Konferencja:
VII Ogólnopolska Konferencja naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw. "Przetwórstwo owoców, warzyw i grzybów – Nauka i Przemysł." (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Data:
konferencja 9-10 czerwca 2014r
Double biofortification with iodine and selenium of lettuce cultivated in field – preliminary analysis of the problem.
Autorzy:
Smoleń S., Rakoczy R., Skoczylas Ł., Wierzbińska J., Sady W., Ledwożyw-Smoleń I.
Konferencja:
XVII. International Plant Nutrition Colloquium and Boron Satellite Meeting (rok: 2013, ), Wydawca: Sabanci University Orhanli, Tuzla, 34956 Istanbul, Turkey
Data:
konferencja 19-22 August 2013