Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Interactions of quantum dots with natural plant polyphenols and their application in flavonoids and phenolic acids determination in biological systems

2011/01/B/NZ9/02976

Keywords:

plant polyphenols food analysis quantum dots

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

prof. Małgorzata Nogala-Kałucka 

Number of co-investigators in the project: 6

Call: OPUS 1 - announced on 2011-03-15

Amount awarded: 398 150 PLN

Project start date (Y-m-d): 2011-12-12

Project end date (Y-m-d): 2014-12-11

Project duration:: 36 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Reaktor do syntezy kropek kwantowych z możliwością osiągnięcia temperatury 320 ºC i doprowadzenia gazu inertnego. (45 000 PLN)
  2. Zetasizer - przyrząd do pomiaru rozmiarów i dystrybucji rozmiarów cząsteczek emulsji i molekuł zdyspergowanych w cieczach (miceli, nanocząstek, układów koloidalnych, emulsji i mikroemulsji) oraz do pomiaru potencjału zeta. (100 000 PLN)
  3. Pompa do wyparki próżniowej (12 000 PLN)
  4. Termostat do kolumn HPLC 4-85 C (Peltier) (13 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (5)
  • Articles in post-conference publications (1)
  1. Zastosowanie kropek kwantowych do oznaczania składników i zanieczyszczeń żywności
    Authors:
    Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Academic press:
    ŻYWNOŚĆ . Nauka. Technologia. Jakość (rok: 2014, tom: 3(94), strony: 45425), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Status:
    Published
    DOI:
    10.15193/zntj/2014/94/005-013 - link to the publication
  2. Determination of quercetin in onion ( Allium cepa ) using β-cyclodextrin coated CdSe/ZnS quantum dots-based fluorescence spectroscopic technique
    Authors:
    Krzysztof Dwiecki, Paulina Kwiatkowska, Aleksander Siger, Halina Staniek, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Academic press:
    International Journal of Food Science & Technology (rok: 2015, tom: 50, strony: 1366-1373), Wydawca: John Wiley & Sons, Inc.
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1111/ijfs.12772 - link to the publication
  3. Determination of total phenolic compounds in common beverages using CdTe quantum dots
    Authors:
    Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Academic press:
    Journal of Food Processing and Preservation (rok: 2016, tom: -, strony: -), Wydawca: John Wiley & Sons, Inc.
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1111/jfpp.12863 - link to the publication
  4. Fluorescence quenching studies on the interaction of catechin-quinone with CdTe quantum dots. Mechanism elucidation and feasibility studies
    Authors:
    Krzysztof Dwiecki, Grażyna Neunert, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Academic press:
    Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy (rok: 2015, tom: 149, strony: 523-530), Wydawca: Elsevier B.V.
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.saa.2015.04.100 - link to the publication
  5. Novel method of propyl gallate determination in rapeseed oil using CdSe/ZnS quantum dots
    Authors:
    Krzysztof Dwiecki, Łukasz Tomczyk, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Academic press:
    European Journal of Lipid Science and Technology (rok: 2016, tom: 118, strony: -), Wydawca: John Wiley & Sons, Inc.
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1002/ejlt.201500453 - link to the publication
  1. The application of CdTe quantum dots for polyphenols determination
    Authors:
    Krzysztof Dwiecki, Agnieszka Łuczak, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Conference:
    EuroFoodChem XVII, Stambuł 2013 (rok: 2013, ), Wydawca: Hacettepe University, Food Engineering Department
    Data:
    konferencja 7-10.05.2013
    Status:
    Published