Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Charakterystyka bioaktywnych peptydów z keratyny z piór drobiowych oraz produktów ich przemian zachodzących w trakcie reakcji Maillarda

2021/41/N/NZ9/04466

Słowa kluczowe:

keratyna piór drobiowych bioaktywne peptydy produkty reakcji Maillarda zespół metaboliczny

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ1_2: Biochemia
  • ST4_10: Chemia polimerów, biopolimerów

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Antoni Taraszkiewicz 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 20 - ogłoszony 2021-03-15

Przyznana kwota: 209 920 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-01-03

Zakończenie projektu: 2025-01-02

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. The biological role of prolyl oligopeptidase and the procognitive potential of its peptidic inhibitors from food proteins
    Autorzy:
    Antoni Taraszkiewicz, Izabela Sinkiewicz, Agata Sommer, Hanna Staroszczyk
    Czasopismo:
    Critical Reviews in Food Science and Nutrition (rok: 2023, ), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10408398.2023.2170973 - link do publikacji
  2. The biological role of prolyl oligopeptidase and the procognitive potential of its peptidic inhibitors from food proteins
    Autorzy:
    Antoni Taraszkiewicz, Izabela Sinkiewicz, Agata Sommer, Hanna Staroszczyk
    Czasopismo:
    Critical Reviews in Food Science and Nutrition (rok: 2023, ), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10408398.2023.2170973 - link do publikacji