Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Biotechnologiczny i farmakologiczny potencjał mikrobioty produktów pszczelich.

2021/41/B/NZ9/03929

Słowa kluczowe:

miód pyłek pierzga bakteriocyny enzymy biopolimery bakterie

Deskryptory:

  • NZ9_007: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Piotr Szweda 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: OPUS 21 - ogłoszony 2021-03-15

Przyznana kwota: 1 751 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-08-01

Zakończenie projektu: 2026-07-31

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. In Silico Safety Assessment of Bacillus Isolated from Polish Bee Pollen and Bee Bread as Novel Probiotic Candidates.
    Autorzy:
    Bin Hafeez A, Pełka K, Worobo R, Szweda P.
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2024, tom: 4;25(1):666, strony: wersja elektroniiczna), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms25010666 - link do publikacji
  2. In Silico Functional Annotation and Structural Characterization of Hypothetical Proteins in Bacillus paralicheniformis and Bacillus subtilis Isolated from Honey
    Autorzy:
    Ahmer Bin Hafeez, Subrahmanyam Sappati , Radoslaw Krzemieniecki , Randy Worobo, Piotr Szweda
    Czasopismo:
    ACS Omega (rok: 2025, tom: 27;10(9), strony: 8993-9006), Wydawca: ACS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acsomega.4c07105 - link do publikacji
  3. Whole-genome sequencing and antimicrobial potential of bacteria isolated from Polish honey.
    Autorzy:
    Hafeez AB, Pełka K, Buzun K, Worobo R, Szweda P.
    Czasopismo:
    Applied Microbiology and Biotechnology (rok: 2023, tom: 107(20), strony: 6389-6406), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00253-023-12732-9 - link do publikacji
  4. Probiotic potential of Bacillus Isolates from Polish Bee Pollen and Bee Bread.
    Autorzy:
    Pełka K, Hafeez AB, Worobo RW, Szweda P.
    Czasopismo:
    Probiotics and Antimicrobial Proteins (rok: 2023, tom: 2023, strony: wersja elektroniczna), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12602-023-10157-4 - link do publikacji
  5. Whole-genome sequencing and antimicrobial potential of bacteria isolated from Polish honey.
    Autorzy:
    Hafeez AB, Pełka K, Buzun K, Worobo R, Szweda P.
    Czasopismo:
    Applied Microbiology and Biotechnology (rok: 2023, tom: 107(20), strony: 6389-6406), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00253-023-12732-9 - link do publikacji