Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Właściwości chemiczne ziarniaków zbóż wpływające na rozwój, metabolizm i mikrobiom kapturnika zbożowca (Rhyzopertha dominica F.) i wołka ryżowego (Sitophilus oryzae L.)

2021/41/N/NZ9/00364

Słowa kluczowe:

wołek ryżowy kapturnik zbożowiec jęczmień pszenica mikrobiota układu pokarmowego metabolizm bezpieczeństwo żywności

Deskryptory:

  • NZ9_001: Naukowe podstawy agronomii

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Rolnictwa i Leśnictwa

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Olga Kosewska 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 20 - ogłoszony 2021-03-15

Przyznana kwota: 137 943 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-01-03

Zakończenie projektu: 2024-09-02

Planowany czas trwania projektu: 32 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. The Effect of Antibiotics on Bacteriome of Sitophilus oryzae and Rhyzopertha dominica as a Factor Determining the Success of Foraging: A Chance for Antibiotic Therapy in Grain Stores
    Autorzy:
    Kosewska Olga, Sebastian Wojciech Przemieniecki, Mariusz Nietupski.
    Czasopismo:
    Applied Sciences (rok: 2023, tom: 13(3):1576, strony: 45674), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/app13031576 - link do publikacji
  2. Influence of the Chemical Properties of Cereal Grains on the Structure and Metabolism of the Bacteriome of Rhyzopertha dominica (F.) and Its Development: A Cause–Effect Analysis
    Autorzy:
    Olga Kosewska, Sebastian Wojciech Przemieniecki, Mariusz Nietupski
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2024, tom: 25(18), strony: 10130), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms251810130 - link do publikacji
  3. Effect of different chemical properties of cereal grains on the foraging and microbiome of the rice weevil (Sitophilus oryzae L.)
    Autorzy:
    Olga Kosewska, Sebastian Wojciech Przemieniecki, Stanisława Koronkiewicz, Mariusz Nietupski
    Czasopismo:
    International Agrophysics (rok: 2024, tom: 38 (2), strony: 165-176), Wydawca: Institute of Agrophysics, Polish Academy of Sciences
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31545/intagr/185216 - link do publikacji
  4. The chemical grain composition of wheat and barley affects the development of the lesser grain borer (Rhyzopertha dominica F.) and the rice weevil (Sitophilus oryzae L.)
    Autorzy:
    Olga Kosewska, Mariusz Nietupski, Stanisława Koronkiewicz, Sebastian Wojciech Przemieniecki
    Czasopismo:
    Journal of Plant Protection Research (rok: 2024, tom: 64(3), strony: 275-287), Wydawca: Polish Academy of Sciences, Other organisation National Research Institute, Institute of Plant Protection
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.24425/jppr.2024.150254 - link do publikacji