Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Charakterystyka hydrolizatów i peptydów otrzymanych z białek ziarniaków owsa w kontekście ich aktywności biologicznej w chorobach zespołu metabolicznego.

2018/31/N/NZ9/01280

Słowa kluczowe:

białka owsa peptydowe inhibitory enzymów: ACE DPP-IV α-glukozydazy α-amylazy lipazy peptydy antyoksydacyjne trawienie in vitro

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Monika Pliszka 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 16 - ogłoszony 2018-09-14

Przyznana kwota: 210 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-07-01

Zakończenie projektu: 2024-06-30

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Multi-Bioactivity of Protein Digests and Peptides from Oat (Avena sativa L.) Kernels in the Prevention of the Cardiometabolic Syndrome
    Autorzy:
    Darewicz M., Pliszka M., Borawska-Dziadkiewicz J., Minkiewicz P., Iwaniak A.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2022, tom: 27, strony: 45314), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules27227907 - link do publikacji
  1. Badania in silico oraz in vitro peptydów z hydrolizatów białek żywności w aspekcie profilaktyki zespołu metabolicznego
    Autorzy:
    Monika Pliszka, Małgorzata Darewicz
    Książka:
    Żywność w XXI wieku. Od producenta do konsumenta (rok: 2021, tom: 1, strony: 278-288), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Status:
    Opublikowana