Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Aktywność biologiczna etanolowego ekstraktu miejskiego propolisu i pullulanowego filmu jadalnego z jego dodatkiem

2018/31/N/NZ9/00956

Słowa kluczowe:

propolis właściwości przeciwdrobnoustrojowe właściwości przeciwutleniające mechanizmy działania

Deskryptory:

  • NZ3_1: Biologia komórki
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_8: Mikrobiologia środowiskowa

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywności

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Katarzyna Pobiega 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 16 - ogłoszony 2018-09-14

Przyznana kwota: 140 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-07-08

Zakończenie projektu: 2022-07-07

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Spektrofotometr płytkowy UV-VIS. Za kwotę 28 700 PLN
  2. Mikroskop z wyświetlaczem ciekłokrystalicznym. Za kwotę 1 300 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. CHARACTERISTICS OF RAW PROPOLIS FROM URBAN APIARIES
    Autorzy:
    Katarzyna Pobiega, Anna M. Kot, Małgorzata Gniewosz
    Czasopismo:
    Carpathian Journal of Food Science and Technology , Wydawca: Chemistry-Biology Department of North University of Baia Mare Romania
    Status:
    Złożona
  2. Biological activity and physical properties of pullulan films supplemented with urban propolis extract
    Autorzy:
    Katarzyna Pobiega, Anna M. Kot, Katarzyna Rybak, Małgorzata Gniewosz
    Czasopismo:
    Journal of Food and Nutrition Research , Wydawca: Výskumný ústav potravinársky NPPC
    Status:
    Złożona
  3. Comparison of the chemical composition and antioxidant properties of propolis from urban apiaries
    Autorzy:
    Katarzyna Pobiega, Anna M. Kot, Jarosław L. Przybył, Alicja Synowiec, Małgorzata Gniewosz
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2023, tom: 28, strony: 6744), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules28186744 - link do publikacji