Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Czy nowe syntetyczne amfifilowe antyoksydanty są bezpieczne?

2018/29/N/NZ9/02748

Słowa kluczowe:

fenolipidy aktywność przeciwutleniająca cytotoksyczność oleje roślinne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ7_15: Toksykologia
  • ST4_3: Metody spektroskopowe i spektrometryczne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Chemii

woj. kujawsko-pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Dobrochna Rabiej-Kozioł 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 15 - ogłoszony 2018-03-15

Przyznana kwota: 139 580 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-02-11

Zakończenie projektu: 2022-02-10

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. łaźnia wodna do wyparki. Za kwotę 1 965 PLN
  2. Dwuzakresowa lampa UV. Za kwotę 3 000 PLN
  3. Pipeta elektroniczna (2 szt.). Za kwotę 3 500 PLN
  4. Suszarka laboratoryjna. Za kwotę 4 600 PLN
  5. inkubator z wytrząsaniem. Za kwotę 10 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (3)
  1. Effect of new antioxidants – phenolipids on quality of fried French fries and rapeseed oil
    Autorzy:
    Aleksandra Szydłowska Czerniak, Dobrochna Rabiej
    Czasopismo:
    Journal of Food Science and Technology (rok: 2021, tom: 58(7), strony: 2589-2598), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s13197-020-04765-z - link do publikacji
  2. Antioxidant activity of rapeseed oil with octyl sinapate, an amphiphilic antioxidant, stored in various types of packages under various conditions
    Autorzy:
    Dobrochna Rabiej, Aleksandra Szydłowska-Czerniak
    Czasopismo:
    Journal of Food and Nutrition Research (rok: 2020, tom: 59, strony: 16-22), Wydawca: VÚP Food Research Institute NAFC
    Status:
    Opublikowana
  3. Phenolipids as new food additives: From synthesis to cell-based antioxidant/biological activities
    Autorzy:
    Dobrochna Rabiej-Kozioł, Katarzyna Roszek, Marek P. Krzemiński, Aleksandra Szydłowska-Czerniak
    Czasopismo:
    Food Additives & Contaminants: Part A. , Wydawca: Tayloe & Francis Online
    Status:
    Złożona
  4. Fluorescence and UV-VIS spectroscopy to determine the quality changes of rapeseed oil fortified with new antioxidant after storage under various conditions.
    Autorzy:
    Rabiej Dobrochna, Szydłowska-Czerniak Aleksandra
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2020, tom: 13, strony: 1973-1982), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-020-01804-5 - link do publikacji
  5. Synthesis of steryl hydroxycinnamates to enhance antioxidant activity of rapeseed oil and emulsions.
    Autorzy:
    Rabiej-Kozioł Dobrochna, Krzemiński Marek P., Szydłowska-Czerniak Aleksandra
    Czasopismo:
    Materials (rok: 2020, tom: 13, strony: 45304), Wydawca: MPDI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ma13204536 - link do publikacji
  6. Steryl sinapate as a new antioxidant to improve rapeseed oil quality during accelerated shelf life
    Autorzy:
    Rabiej-Kozioł Dobrochna, Krzemiński Marek P., Szydłowska-Czerniak Aleksandra
    Czasopismo:
    Materials (rok: 2021, tom: 14, strony: 45307), Wydawca: MPDI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ma14113092 - link do publikacji
  1. Estry kwasu ferulowego jako dodatki do żywności
    Autorzy:
    Dobrochna Rabiej-Kozioł, Marek Krzemiński, Aleksandra Szydłowska-Czerniak
    Konferencja:
    Kopernikańskie E-Seminarium Doktoranckie (rok: 2021, ), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
    Data:
    konferencja Na pograniczu chemii, biologii i fizyki - rozwój nauk. Tom 2
    Status:
    Opublikowana
  2. Wpływ estrów kwasów fenolowych - kafeinianu i ferulanu oktylu na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego podczas przyspieszonego testu przechowalniczego
    Autorzy:
    Rabiej Dobrochna, Szydłowska-Czerniak Aleksandra
    Konferencja:
    Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie. Na pograniczu chemii, biologii i fizyki - rozwój nauk. Tom 1. (rok: 2020, ), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
    Data:
    konferencja 16-18.06.2019
    Status:
    Opublikowana
  3. Bioavailability of rapeseed oil fortified with ethyl sinapate
    Autorzy:
    Rabiej-Kozioł Dobrochna , Krzemiński Marek P., Wiśniewska Iwona, Szydłowska-Czerniak Aleksandra
    Konferencja:
    25th International Electronic Conference on Synthetic Organic Chemistry (ECSOC-25), (rok: 2021, ), Wydawca: MPDI
    Data:
    konferencja 15-30.11.2021
    Status:
    Przyjęta do publikacji