Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania nad możliwością wykorzystania matrycy roślinnej wzbogaconej w wapń w prewencji i terapii osteoporozy.

2018/29/B/NZ9/00461

Słowa kluczowe:

dynia wapń wzbogacanie antyoksydanty osteoporoza model postmenopauzalny odwadnianie osmotyczne żywność funkcjonalna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Anna Gramza-Michałowska 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 15 - ogłoszony 2018-03-15

Przyznana kwota: 717 140 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-02-01

Zakończenie projektu: 2023-02-05

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Pompa próżniowa (2 szt.). Za kwotę 14 000 PLN
  2. Komputer wraz z oprogramowaniem do archiwizacji danych wyników laboratoryjnych oraz analizy statystycznej. Za kwotę 5 200 PLN
  3. Zamrażarka niskotemperaturowa. Za kwotę 30 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (12)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Calcium carbonate‑enriched pumpkin affects calcium status in ovariectomized rats
    Autorzy:
    Wawrzyniak N., Gramza‑Michałowska A., Kurzawa P., Kołodziejski P., Suliburska J.
    Czasopismo:
    J Food Sci Technol (rok: 2023, tom: -, strony: -), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s13197-023-05686-3 - link do publikacji
  2. Calcium-Deficit Diet Improves Iron Content in Ovariectomized Rats.
    Autorzy:
    Suliburska, J., Wawrzyniak, N., Gramza-Michałowska, A. Kurzawa, P.
    Czasopismo:
    Biological Trace Element Research (rok: 2023, tom: -, strony: -), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12011-023-03556-9 - link do publikacji
  3. Effects of Calcium Lactate-Enriched Pumpkin on Calcium Status in Ovariectomized Rats
    Autorzy:
    Wawrzyniak N., Gramza-Michałowska A., Pruszynska-Oszmałek E., Sassek M., Suliburska J.
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2022, tom: 11, strony: 2084), Wydawca: mdpi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods11142084 - link do publikacji
  4. Optimization of Extraction Conditions for the Antioxidant Potential of Different Pumpkin Varieties (Cucurbita maxima)
    Autorzy:
    Kulczyński Bartosz, Gramza-Michałowska Anna, Królczyk Jolanta
    Czasopismo:
    Sustainability (rok: 2020, tom: 12, strony: 1305), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/su12041305 - link do publikacji
  5. The effect of osmotic dehydration conditions on the calcium content in plant matrice
    Autorzy:
    Kulczyński Bartosz, Suliburska Joanna, Rybarczyk Monika, Gramza-Michałowska Anna
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2021, tom: 343, strony: 128519), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2020.128519 - link do publikacji
  6. The profile of secondary metabolites and other bioactive compounds in Cucurbita pepo L. and Cucurbita moschata pumpkin cultivars
    Autorzy:
    Kulczyński Bartosz, Gramza-Michałowska Anna
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24, strony: 2945), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24162945 - link do publikacji
  7. Calcium-Enriched Pumpkin Affects Serum Leptin Levels and Fat Content in a Rat Model of Postmenopausal Osteoporosis
    Autorzy:
    Wawrzyniak Natalia, Suliburska Joanna, Kulczyński Bartosz, Kołodziejski Paweł, Kurzawa Pawełchałowska Anna
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13, strony: 2334), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu13072334 - link do publikacji
  8. The profile of carotenoids and other bioactive molecules in various pumpkin fruits (Cucurbita maxima Duchesne) cultivars.
    Autorzy:
    Kulczyński Bartosz, Gramza-Michałowska Anna
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24, strony: 3212), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24183212 - link do publikacji
  9. Wpływ wzbogaconej w wapń dyni na wybrane parametry biochemiczne krwi szczurów po owariektomii
    Autorzy:
    Wawrzyniak Natalia, Gramza-Michałowska Anna, Kulczyński Bartosz, Kołodziejski Piotr, Suliburska Joanna
    Czasopismo:
    ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość (rok: 2021, tom: 28, strony: 95-107), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15193/zntj/2021/128/392 - link do publikacji
  10. Effect of calcium lactate in standard diet on selected markers of oxidative stress and inflammation in ovariectomized rats.
    Autorzy:
    Wawrzyniak, N., Gramza-Michałowska, A., Kołodziejski, P.
    Czasopismo:
    Open Chemistry (rok: 2022, tom: 20, strony: 1357-1364), Wydawca: De Gruyter
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/chem-2022-0236 - link do publikacji
  11. Antioxidant potential of phytochemicals in pumpkin varieties belonging to Cucurbita moschata and Cucurbita pepo species
    Autorzy:
    Kulczyński Bartosz, Sidor Andrzej, Gramza-Michałowska Anna
    Czasopismo:
    CyTA - Journal of Food (rok: 2020, tom: 18, strony: 472-484), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/19476337.2020.1778092 - link do publikacji
  12. The calcium deficit diet does not affect body composition, glucose, and lipid status in ovariectomized rats.
    Autorzy:
    Suliburska Joanna, Harahap Iskandar, Wawrzyniak Natalia, Gramza-Michałowska Anna
    Czasopismo:
    Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria (rok: 2021, tom: 20(4), strony: 459-464), Wydawca: University of Life Sciences in Poznań, Poland
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17306/J.AFS.2021.1004 - link do publikacji
  1. Matryca roślinna jako nośnik jonów wapnia i prebiotyku
    Autorzy:
    Wawrzyniak Natalia, Kulczyński Bartosz, Rybarczyk Monika, Suliburska Joanna, Gramza-Michałowska Anna
    Książka:
    Matryca roślinna jako nośnik jonów wapnia i prebiotyku. W: Przyszłość w żywności – żywność w przyszłości (rok: 2020, tom: ISSN 2083-5531, strony: 95-102), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego We Wrocławiu
    Status:
    Opublikowana