Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania nad możliwością regulacji poziomu potencjalnie szkodliwych produktów reakcji Maillarda i karmelizacji w pieczywie bezglutenowym

2017/27/N/NZ9/00905

Słowa kluczowe:

produkty reakcji Maillarda i karmelizacji związki dikarbonylowe pieczywo bezglutenowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Maria Różańska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 14 - ogłoszony 2017-09-15

Przyznana kwota: 185 700 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-06-29

Zakończenie projektu: 2022-12-28

Planowany czas trwania projektu: 54 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Minichiller 300, Donserv.
  2. Lampa do detektora Waters 474 (Waters Alliance HPLC System 600, Milord, MA, USA). Za kwotę 10 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Maillard Reaction Products in Gluten-Free Bread Made from Raw and Roasted Buckwheat Flour
    Autorzy:
    Różańska M.B.; Siger A.; Szwengiel A.; Dziedzic K.; Mildner-Szkudlarz S.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 25, strony: 1361), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26051361 - link do publikacji
  2. Changes in chemical composition and oxidative stability of cold-pressed oils obtained from by-product roasted berry seeds
    Autorzy:
    Mildner-Szkudlarz S., Różańska M., Siger A., Kowalczewski P., Rudzińska M.
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2019, tom: 111, strony: 541-547), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2019.05.080 - link do publikacji
  3. Changes in volatile compound profiles of cold-pressed berry seed oils induced by roasting
    Autorzy:
    Mildner-Szkudlarz S., Różańska M. Gaca A., Jeleń H.H.
    Czasopismo:
    LWT- Food Science and Technology (rok: 2021, tom: 148(3), strony: 111718), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2021.111718 - link do publikacji
  4. Seed-Roasting Process Affects Oxidative Stability of Cold-Pressed Oils
    Autorzy:
    Różańska, M.B.; Kowalczewski, P.Ł.; Tomaszewska-Gras, J.; Dwiecki, K.; Mildner-Szkudlarz, S
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2019, tom: 8, strony: 313), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox8080313 - link do publikacji