Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Przeciwnowotworowe działanie młodych pędów kapusty głowiastej czerwonej (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) względem komórek nowotworowych gruczołu krokowego, mierzone indeksem proliferacji, apoptozy i analizą cyklu komórkowego

2016/23/N/NZ9/01571

Słowa kluczowe:

młode pędy kapusta głowiasta czerwona chemoprewencja nowotworowa apoptoza linie nowotworowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka
  • NZ3_3: Apoptoza

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Mariola Drozdowska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 150 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-09-08

Zakończenie projektu: 2022-05-07

Planowany czas trwania projektu: 56 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. komputer ASUS VIVO wraz z systemem operacyjnym oraz pakietem biurowym.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Comparative study of young shoots and the mature red headed cabbage as antioxidant food resources with antiproliferative effect on prostate cancer cells
    Autorzy:
    Mariola Drozdowska, Teresa Leszczyńska, Aneta Koronowicz, Ewelina Piasna-Słupecka, Kinga Dziadek
    Czasopismo:
    RSC Advances (rok: 2020, tom: 10, strony: 43021–43034), Wydawca: The Royal Society of Chemistry
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/d0ra07861a - link do publikacji
  2. Young shoots of red cabbage are a better source of selected nutrients and glucosinolates in comparison to the vegetable at full maturity
    Autorzy:
    Mariola Drozdowska, Teresa Leszczyńska, Aneta Koronowicz, Ewelina Piasna-Słupecka, Dominik Domagała, Barbara Kusznierewicz
    Czasopismo:
    European Food Research and Technology (rok: 2020, tom: 246, strony: 2505–2515), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00217-020-03593-x - link do publikacji
  3. Young Shoots and Mature Red Cabbage Inhibit Proliferation and Induce Apoptosis of Prostate Cancer Cell Lines
    Autorzy:
    Mariola Drozdowska, Teresa Leszczyńska, Ewelina Piasna-Słupecka, Dominik Domagała, Aneta Koronowicz
    Czasopismo:
    Applied Sciences (rok: 2021, tom: 11, strony: 11507), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/app112311507 - link do publikacji