Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ składników owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus) na metabolizm lipidów i adipogenezę - badania in vitro.

2016/23/B/NZ9/03629

Słowa kluczowe:

kalina koralowa polifenole iridoidy adipogeneza receptory jądrowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Anna Podsędek 

Liczba wykonawców projektu: 8

Konkurs: OPUS 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 700 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-08-04

Zakończenie projektu: 2021-02-03

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Spektrofotometr VIS. Za kwotę 8 000 PLN
  2. Zestaw do analizy Western Blot.
  3. Wytrząsarka z łaźnią wodną. Za kwotę 10 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (10)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. The influence of Viburnum opulus polyphenolic compounds on metabolic activity and migration of HeLa and MCF cells
    Autorzy:
    Małgorzata Zakłos-Szyda, Nina Pawlik
    Czasopismo:
    Acta Innovations (rok: 2019, tom: 31, strony: 33-42), Wydawca: Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.32933/ActaInnovations.31.4 - link do publikacji
  2. Effects of Viburnum opulus fruit extracts on adipogenesis of 3T3-L1 cells and lipase activity
    Autorzy:
    Anna Podsędek, Małgorzata Zakłos-Szyda, Dominika Polka, Dorota Sosnowska
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2020, tom: 73, strony: 10 stron), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2020.104111 - link do publikacji
  3. Phenolics composition and antioxidant capacity of guelder rose fruit, flower and bark extracts
    Autorzy:
    Dominika Polka, Anna Podsędek
    Czasopismo:
    Biotechnology and Food Science (rok: 2019, tom: 83, strony: 37-47), Wydawca: Lodz University of Technology Press
    Status:
    Opublikowana
  4. Viburnum opulus L. - A review of phytochemistry and biological effects
    Autorzy:
    Dominika Kajszczak, Małgorzata Zakłos-Szyda, Anna Podsędek
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2020, tom: 12, strony: 30 stron), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu12113398 - link do publikacji
  5. Viburnum opulus fruit phenolic compounds as cytoprotective agents able to decrease free fatty acids and glucose uptake by Caco-2 cells
    Autorzy:
    Małgorzata Zakłos-Szyda, Nina Pawlik, Dominika Polka, Adriana Nowak, Maria Koziołkiewicz, Anna Podsędek
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2019, tom: 8, strony: 25 stron), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox8080262 - link do publikacji
  6. Comparison of chemical composition and antioxidant capacity of fruit, flower and bark of Viburnum opulus
    Autorzy:
    Dominika Polka, Anna Podsędek, Maria Koziołkiewicz
    Czasopismo:
    Plant Foods for Human Nutrition (rok: 2019, tom: 74, strony: 436-442), Wydawca: Springer Nature
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11130-019-00759-1 - link do publikacji
  7. Evaluation of Viburnum opulus L. fruits phenolics cytoprotective potential on insulinoma MIN6 cells relevant for diabetes mellitus and obesity
    Autorzy:
    Małgorzata Zakłos-Szyda, Agnieszka Kowalska-Baron, Nina Pietrzyk, Anna Drzazga, Anna Podsędek
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2020, tom: 9, strony: 26 stron), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox9050433 - link do publikacji
  8. Viburnum opulus L. juice phenolics inhibit mouse 3T3-L1 cells adipogenesis and pancreatic lipase activity
    Autorzy:
    Małgorzata Zakłos-Szyda, Nina Pietrzyk, Marcin Szustak, Anna Podsędek
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2020, tom: 12, strony: 29 stron), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu12072003 - link do publikacji
  9. Viburnum opulus L. juice phenolic compounds influence osteogenic differentiaion in human osteosarcoma Saos-2 cells
    Autorzy:
    Małgorzata Zakłos-Szyda, Adriana Nowak, Nina Pietrzyk, Anna Podsędek
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2020, tom: 21, strony: 26 stron), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms21144909 - link do publikacji
  10. Viburnum opulus L. fruit phenolic compounds protect against FFA-induced steatosis of HepG2 cells via AMPK pathway
    Autorzy:
    Nina Pietrzyk, Małgorzata Zakłos-Szyda, Maria Koziołkiewicz, Anna Podsędek
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2021, tom: -, strony: -), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  1. Związki fenolowe i potencjał antyoksydacyjny owoców kaliny koralowej
    Autorzy:
    Dominika Polka, Anna Podsędek
    Książka:
    Współczesne trendy badań w świecie flawonoidów (rok: 2018, tom: brak, strony: 319-330), Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej
    Status:
    Opublikowana