Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Eksperymentalna i numeryczna analiza zjawisk wymiany ciepła i masy podczas procesu zamrażania metodą cieczowej fluidyzacji uderzeniowej

2016/22/E/ST8/00517

Słowa kluczowe:

cieczowa fluidyzacja uderzeniowa mrożenie żywności wymiana ciepła i masy model sprzężony CFD PIV

Deskryptory:

  • ST8_3: Inżynieria obliczeniowa, komputerowe wspomaganie modelowania, projektowania i produkcji
  • ST8_4: Mechanika ciała stałego, mechanika płynów, termodynamika

Panel:

ST8 - Inżynieria procesów i produkcji: projektowanie wyrobów, projektowanie i sterowanie procesami produkcji, konstrukcje i procesy budowlane, inżynieria materiałowa, systemy energetyczne

Jednostka realizująca:

Politechnika Śląska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

woj. śląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Jacek Smołka 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: SONATA BIS 6 - ogłoszony 2016-06-15

Przyznana kwota: 1 473 447 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-07-10

Zakończenie projektu: 2022-01-09

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  1. Experimental investigation of the fluid flow inside hydrofluidisation freezing chamber IF: 3,177
    Autorzy:
    Michal Palacz,Wojciech Adamczyk, Edyta Piechnik, Michal Stebel, Jacek Smolka
    Czasopismo:
    International Journal of Refrigeration (rok: 2019, tom: 107, strony: 52-62), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijrefrig.2019.08.009 - link do publikacji
  2. Numerical modelling of conjugate heat and mass transfer during hydrofluidisation food freezing in different water solutions IF: 5,916
    Autorzy:
    Michal Stebel, Jacek Smolka, Michal Palacz, Trygve M. Eikevik, Ignat Tolstorebrov
    Czasopismo:
    Innovative Food Science and Emerging Technologies (rok: 2022, tom: 75, strony: 102898), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ifset.2021.102898 - link do publikacji
  3. Experimental analysis of the freezing process of stationary food samples inside a hydrofluidisation freezing chamber IF: 3,629
    Autorzy:
    Michał Palacz, Edyta Piechnik; Michal Halski; Michal Stebel; Wojciech Adamczyk; Trygve M. Eikevik; Jacek Smołka
    Czasopismo:
    International Journal of Refrigeration (rok: 2021, tom: 131, strony: 68-77), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijrefrig.2021.06.034 - link do publikacji
  4. Numerical investigation of the fluid flow distribution for the hydrofluidisation food freezing method IF: 3,488
    Autorzy:
    Michal Stebel, Jacek Smolka, Michal Palacz,Wojciech Adamczyk, Edyta Piechnik
    Czasopismo:
    International Journal of Thermal Sciences (rok: 2020, tom: 151, strony: 106284), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijthermalsci.2020.106284 - link do publikacji
  5. Numerical modelling of the food freezing process in a quasi-hydrofluidisation system IF: 5,916
    Autorzy:
    Michal Stebel, Jacek Smolka, Michal Palacz, Edyta Piechnik, Michal Halski, Magdalena Knap, Ewa Felis, Trygve M. Eikevik, Ignat Tolstorebrov, Juan M. Peralta, Susana Zorilla
    Czasopismo:
    Innovative Food Science and Emerging Technologies (rok: 2021, tom: 74, strony: 102834), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ifset.2021.102834 - link do publikacji
  6. Numerical analysis of hydrofluidisation food freezing with moving products in different aqueous solutions by using CFD and MPM approaches IF: 3,629
    Autorzy:
    M. Stebel, J. Smolka, M. Palacz, M. Halski, A. Widuch, T.M. Eikevik, I. Tolstorebrov
    Czasopismo:
    International Journal of Refrigeration (rok: 2022, tom: 135, strony: 261-275), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijrefrig.2021.12.008 - link do publikacji
  1. Badania eksperymentalne i numeryczne procesu mrożenia produktów spożywczych metodą cieczowej fluidyzacji uderzeniowej
    Autorzy:
    Michał Stebel, Michał Palacz, Jacek Smołka, Wojciech Adamczyk, Edyta Piechnik
    Konferencja:
    50. Dni Chłodnictwa (rok: 2018, ), Wydawca: Sysyterm
    Data:
    konferencja 27-28/11/2018
    Status:
    Opublikowana
  2. Experimental and numerical study on hydrofluidisation food freezing
    Autorzy:
    Michal Stebel, Jacek Smolka, Michal Palacz, Edyta Piechnik, Wojciech Adamczyk
    Konferencja:
    Symposium of Heat and Mass Transfer (rok: 2019, ), Wydawca: Politechnika Koszalinska
    Data:
    konferencja 2019-09-15-2019-09-20
    Status:
    Opublikowana
  3. Experimental analysis of the hydrofluidisation freezing system for small fruits and vegetables
    Autorzy:
    Michal PALACZ(a), Edyta PIECHNIK(a), Wojciech ADAMCZYK(a), Michal STEBEL(a), Jacek SMOLKA
    Konferencja:
    ICR 2019, The 25th International Congress of Refrigeration (rok: 2019, ), Wydawca: International Institute of Refrigeration
    Data:
    konferencja 2019-08-24-2019-08-24
    Status:
    Opublikowana
  4. Numerical modelling of refrigerant flow field inside hydrofluidisation food freezing system
    Autorzy:
    Michal Stebel, Jacek Smolka, Michal Palacz, Wojciech Admczyk, Edyta Piechnikq
    Konferencja:
    ECOS 2019 -The 32nd International Conference on Efficiency, Cost, Optimization and Simulation and Environmental Impact of Energy Systems (rok: 2019, ), Wydawca: Politechnika Wrocławska
    Data:
    konferencja 2019-06-23-2019-06-26
    Status:
    Opublikowana