Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ kwasów tłuszczowych żółtka jaja wzbogaconego w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) na apoprozę - badanie proapoptotycznych mechanizmów działania CLA na wybrane linie komórek nowotworowych

2016/21/N/NZ9/01331

Słowa kluczowe:

sprzężony kwas linolowy (CLA) apoptoza nowotwór przeciwnowotworowe właściwości CLA cis9,trans11-CLA trans10,cis12-CLA,

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka
  • NZ3_1: Biologia komórki

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Dominik Domagała 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 149 960 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-03-03

Zakończenie projektu: 2021-09-02

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  1. Mechanisms of Anticancer Activity of a Fatty Acid Mixture Extracted from Hen Egg Yolks Enriched in Conjugated Linoleic Acid Diene (CLA) against WM793 Melanoma Cells IF: 5,717
    Autorzy:
    Dominik Domagała,Teresa Leszczyńska, Aneta Koronowicz, Barbara Domagała, Mariola Drozdowska, Ewelina Piasna-Słupecka
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13, strony: 17), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu13072348 - link do publikacji