Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Woski rodzimych owoców jako źródło naturalnych substancji o działaniu farmakologicznym.

2016/21/N/NZ9/03442

Słowa kluczowe:

woski terpeny przeciwutleniacze własności prozdrowotne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Łukasz Woźniak 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 95 200 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-02-23

Zakończenie projektu: 2019-12-22

Planowany czas trwania projektu: 34 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  1. Triterpenoids of Three Apple Cultivars—Biosynthesis, Antioxidative and Anti-Inflammatory Properties, and Fate during Processing
    Autorzy:
    Woźniak Ł, Szakiel A, Głowacka A, Rozpara E, Marszałek K, Skąpska S
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2023, tom: 28(6), strony: 2584), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules28062584 - link do publikacji
  1. Badanie składu i własności związków występujących w woskach okrywających liście i owoce borówki wysokiej (Vaccinium corymbosum L.)
    Autorzy:
    Łukasz Woźniak, Sylwia Skąpska, Anna Szakiel, Cezary Pączkowski
    Konferencja:
    X Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw (rok: 2017, ), Wydawca: Instytut Ogrodnictwa
    Data:
    konferencja 25-26.05.2017
    Status:
    Opublikowana
  2. Pomiar potencjału antyoksydacyjnego z zastosowaniem komórek drożdży
    Autorzy:
    Łukasz Woźniak
    Konferencja:
    XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN (rok: 2019, ), Wydawca: PAN
    Data:
    konferencja 3-4.7.2019
    Status:
    Opublikowana
  3. A novel yeast-based approach to an evaluation of antioxidative activity of natural compounds and plant extracts
    Autorzy:
    Łukasz Woźniak
    Konferencja:
    3rd International Symposium on Phytochmicals in Medicine and Food (rok: 2018, ), Wydawca: Phytochemical Society of Asia (i inni)
    Data:
    konferencja 25-30.8.2018
    Status:
    Opublikowana
  4. A novel approach to the estimation of antioxidant capacity: screening of proteins modified by 4-hydroxynonenal in yeast cell model
    Autorzy:
    Łukasz Woźniak
    Konferencja:
    20th ISANH International Conference on Oxidative Stress, Redox Homeostasis and Antioxidants (rok: 2018, ), Wydawca: International Society of Antioxidants
    Data:
    konferencja 25-26.6.2018
    Status:
    Opublikowana