Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Kultura picia w Polsce w drugiej połowie XVIII wieku. Alkohol, wzorce konsumpcji i wyobrażenia o piciu.

2016/20/S/HS3/00107

Słowa kluczowe:

Deskryptory:

  • HS3_5: Historia kultury (w tym: pamięć historyczna, historia kultury materialnej, historyczne studia kulturowe, zróżnicowanie kulturowe)
  • HS3_1: Historia epok dawnych (starożytna, średniowieczna, wczesnonowożytna), historia nowożytna i najnowsza (XIX-XX w.)

Panel:

HS3 - Wiedza o przeszłości: historia, archeologia, etnologia, antropologia kulturowa

Jednostka realizująca:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Dorota Dias-Lewandowska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: FUGA 5 - ogłoszony 2015-12-15

Przyznana kwota: 461 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-10-01

Zakończenie projektu: 2020-10-08

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Publikacje książkowe (3)
  1. "Pijak [...] kubek w kubek, jak świnia". Przemiany krytycznego dyskursu wobec pijaństwa i alkoholu na ziemiach polskich
    Autorzy:
    Dorota Dias-Lewandowska
    Czasopismo:
    Przegląd Historyczny (rok: 2019, tom: CX, strony: 657-706), Wydawca: DiG
    Status:
    Opublikowana
  2. Czy alkohol jest używką? Wstęp do badań nad kulturą picia w Polsce w czasach nowożytnych*
    Autorzy:
    Dorota Dias-Lewandowska
    Czasopismo:
    Przegląd Historyczny (rok: 2017, tom: CVIII, strony: 263-277), Wydawca: DiG
    Status:
    Opublikowana
  3. From the cellar to the table. Modesty, moderation and economy of Polish nobles' drinking culture in the second half of the 18th century (based on inventories of drinks served in noble and aristocratic households)
    Autorzy:
    Dorota Dias-Lewandowska
    Czasopismo:
    Kwartalnik historii kultury materialnej (rok: 2019, tom: 67(3), strony: 359-370), Wydawca: Instytut Archeologii i Etnologii PAN
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.23858/KHKM67.2019.3.005 - link do publikacji
  1. Altered States: Changing Conditions of Excess in European Drinking Cultures
    Autorzy:
    Dorota Dias-Lewandowska, Laura Fenton, Sam Goodman, Beat Kümin
    Książka:
    Routledge Handbook of Intoxicants and Intoxication (red. G. Hunt, T. Antin, V. Asmussen Frank) (rok: 2020, tom: 1, strony: ), Wydawca: Routledge
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  2. Spisy trunków wydanych na stół jako źródło do badania kultury picia w Polsce
    Autorzy:
    Dorota Dias-Lewandowska
    Książka:
    Wino i historia. Studia z historii wina w Polsce (rok: 2018, tom: t.2, strony: 80-95), Wydawca: Stowarzyszenie Historyków Sztuki
    Status:
    Opublikowana
  3. Wine as part of Polish identity in early modern times. Constructing wine culture in non-wine countries
    Autorzy:
    Dorota Dias-Lewandowska
    Książka:
    The Routledge Handbook of Wine and Culture (red. S. Charters, M. Demossier, J. Dutton, G. Harding, D. Marks, J. Smith Maguire, T. Unwin) (rok: 2021, ), Wydawca: Routledge
    Status:
    Przyjęta do publikacji