Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Ocena możliwości wykorzystania produktów pszczelich oraz bakteriocyn syntetyzowanych przez mikroflorę tych produktów jako alternatywę lub uzupełnienie klasycznej antybiotykoterapii

2015/18/E/NZ6/00700

Słowa kluczowe:

produkty pszczele miód pierzga pyłek propolis Lactobacillus bakteriocyny

Deskryptory:

  • NZ6_4: Bakteriologia
  • NZ9_8: Mikrobiologia środowiskowa
  • NZ7_14: Farmacja, farmakoterapia, farmakologia

Panel:

NZ6 - Immunologia i choroby zakaźne ludzi i zwierząt: odporność, choroby immunologiczne, immunoterapia, choroby zakaźne i inwazyjne

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Piotr Szweda 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: SONATA BIS 5 - ogłoszony 2015-06-15

Przyznana kwota: 1 572 520 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-04-21

Zakończenie projektu: 2021-08-20

Planowany czas trwania projektu: 64 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Wytrząsarka powietrzna. Za kwotę 90 000 PLN
  2. Chromatograf cieczowy. Za kwotę 280 000 PLN
  3. Komora laminarna.
  4. Wirówka laboratoryjna z chłodzeniem. Za kwotę 75 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (10)
  • Publikacje książkowe (2)
  1. Bee Bread Exhibits Higher Antimicrobial Potential Compared to Bee Pollen
    Autorzy:
    Karolina Pełka; Olga Otłowska, Randy Worobo; Piotr Szweda
    Czasopismo:
    Antibiotics (rok: 2021, tom: 10, strony: artykuł w wersji elektronicznej: 10, no. 2: 125), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antibiotics10020125 - link do publikacji
  2. Effect of Ethanol Extracts of Propolis (EEPs) against Staphylococcal Biofilm—Microscopic Studies
    Autorzy:
    Grecka Katarzyna, Xiong Zirui Ray, Chen Hanyu, Pełka Karolina, Worobo Randy, Szweda Piotr
    Czasopismo:
    Pathogens (rok: 2020, tom: 9(8), strony: artykuł 2020 - wersja elektroniczna), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/pathogens9080646 - link do publikacji
  3. Draft genome sequence of antimicrobial producing Paenibacillus alvei strain MP1 reveals putative novel antimicrobials
    Autorzy:
    Pajor Magdalena, Sogin Jonathan, Worobo Randy, Szweda Piotr
    Czasopismo:
    BMC Research Notes (rok: 2020, tom: 13(1), strony: artykuł w wersji elektronicznej - 13(1):280), Wydawca: BMC
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s13104-020-05124-z - link do publikacji
  4. Paenibacillus alvei MP1 as a Producer of the Proteinaceous Compound with Activity against Important Human Pathogens, Including Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes
    Autorzy:
    Pajor Magdalena, Zirui Ray Xiong, Worobo Randy, Szweda Piotr
    Czasopismo:
    Pathogens (rok: 2020, tom: 9(5), strony: artykuł w wersji elektronicznej - 2020,9(5),319), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/pathogens9050319 - link do publikacji
  5. Honey antibacterial activity: A neglected aspect of honey quality assurance as functional food
    Autorzy:
    Juraj Majtan; Marcela Bucekova; Ioannis Kafantaris; Piotr Szweda; Katherine Hammer; Dimitris Mossialos
    Czasopismo:
    Trends in Food Science and Technology (rok: 2021, tom: 118, strony: 870-886), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.tifs.2021.11.012 - link do publikacji
  6. Synergistic Effects of Propolis Combined with 2-Phenoxyethanol and Antipyretics on the Growth of Staphylococcus aureus
    Autorzy:
    Katarzyna Grecka, Piotr Szweda
    Czasopismo:
    Pharmaceutics (rok: 2021, tom: 13(2), 215, strony: artykuł w wersji elektronicznej: 13(2), 215), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/pharmaceutics13020215 - link do publikacji
  7. Bee Pollen and Bee Bread as a Source of Bacteria Producing Antimicrobials
    Autorzy:
    Karolina Pełka, Randy Worobo, Justyna Walkusz, Piotr Szweda
    Czasopismo:
    Antibiotics (rok: 2021, tom: 10(6), strony: artykuł w wersji elektronicznej: 10(6), 713), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antibiotics10060713 - link do publikacji
  8. The Antimicrobial Potential of Bacteria Isolated from Honey Samples Produced in the Apiaries Located in Pomeranian Voivodeship in Northern Poland.
    Autorzy:
    Pajor Magdalena; Randy Worobo; Sławomir Milewski; Piotr Szweda
    Czasopismo:
    International Journal of Environmental Research and Public Health (rok: 2018, tom: 15(9), strony: artukuł 2002 - wersja elektroniczna), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijerph15092002. - link do publikacji
  9. Study of the Anti-Staphylococcal Potential of Honeys Produced in Northern Poland
    Autorzy:
    Grecka Katarzyna, Kuś Piotr Marek, Worobo Randy, Szweda Piotr
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2018, tom: 23(2), strony: artykuł nr 260 - wersja elektroniczna), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules23020260 - link do publikacji
  10. The Anti-Staphylococcal Potential of Ethanolic Polish Propolis Extracts
    Autorzy:
    Grecka Katarzyna, Kuś Piotr, Okińczyc Piotr, Worobo Randy, Walkusz Justyna, Szweda Piotr
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24(9), strony: artykuł 1732 - wersja elektroniczna), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24091732 - link do publikacji
  1. Antimicrobial Activity of Honey
    Autorzy:
    Piotr SZweda
    Książka:
    Honey analysis (rok: 2017, tom: 1, strony: 215-232), Wydawca: InTech
    Status:
    Opublikowana
  2. Bee Products and Essential Oils as Alternative Agents for Treatment of Infections Caused by S. aureus
    Autorzy:
    Szweda Piotr, Kot Barbara
    Książka:
    Frontiers in Staphylococcus aureus (rok: 2017, tom: 1, strony: 203-223), Wydawca: InTech
    Status:
    Opublikowana