Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Biochemiczne, fizjologiczne i anatomiczne czynniki modyfikujące podatność kukurydzy cukrowej na infekcję wywołaną patogenicznymi grzybami rodzaju Fusarium

2014/15/B/NZ9/02169

Słowa kluczowe:

kukurydza Fusarium podatność okrywa owocowo-nasienna mykotoksyny związki fenolowe wolne i maskowane formy fumonizyn

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_8: Mikrobiologia środowiskowa
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Leśny i Technologii Drewna

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Agnieszka Waśkiewicz 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 8 - ogłoszony 2014-09-15

Przyznana kwota: 816 360 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-09-18

Zakończenie projektu: 2020-09-17

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Occurrence of Mycotoxigenic Fusarium Species and Competitive Fungi on Preharvest Maize Ear Rot in Poland IF: 3,895
    Autorzy:
    Gromadzka K, , Błaszczyk L, Chełkowski J, Waskiewicz A.
    Czasopismo:
    Toxins (rok: 2019, tom: 11(4), strony: 224), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/toxins11040224 - link do publikacji
  2. Effects of pH and temperature on the stability of fumonisins in maize products IF: 3,03
    Autorzy:
    Bryła M, Waśkiewicz A, Szymczyk K, Jedrzejczak R
    Czasopismo:
    Toxins (rok: 2017, tom: 9, strony: 88), Wydawca: MDPI AG
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/toxins9030088 - link do publikacji
  3. Mycotoxins and related Fusarium species in preharvest maize ear rot in Poland IF: 1,039
    Autorzy:
    K. Gromadzka, K. Górna, J. Chełkowski, A. Waśkiewicz
    Czasopismo:
    Plant, Soil and Environment (rok: 2016, tom: 62, strony: 348–354), Wydawca: Czech Academy of Agricultural Sciences
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17221/119/2016-PSE - link do publikacji
  4. The Inhibitory Potential of Selected Essential Oils on Fusarium spp. Growth and Mycotoxins Biosynthesis in Maize Seeds IF: 3,018
    Autorzy:
    Perczak A, Gwiazdowska D, Gwiazdowski R, Jus K, Marchwinska K, Waskiewicz A.
    Czasopismo:
    Pathogens (rok: 2020, tom: 9(1), strony: 23), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/pathogens9010023 - link do publikacji
  5. Fumonisins and Related Fusarium Species in Pre-harvest Maize Ear Rot in Poland IF: 0,496
    Autorzy:
    Gromadzka K, Wit M, Górna K, Chełkowski J, Waśkiewicz A, Ochodzki P, Warzecha R
    Czasopismo:
    Cereal Research Communications (rok: 2017, tom: 45(1), strony: 93-103), Wydawca: Akadémiai Kiadó
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1556/0806.44.2016.048 - link do publikacji