Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ kwasu masłowego wypływającego ze żwacza na strukturę i funkcje ksiąg, trawieńca oraz jelita cienkiego

2013/11/B/NZ9/01938

Słowa kluczowe:

zwierzęta przeżuwające księgi trawieniec jelito cienkie kwas masłowy

Deskryptory:

  • NZ9_2: Naukowe podstawy zootechniki

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Paweł Górka 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 6 - ogłoszony 2013-09-16

Przyznana kwota: 689 926 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-08-01

Zakończenie projektu: 2017-12-07

Planowany czas trwania projektu: 40 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Gastroskop optyczny (np. FUJINON, Endo Elektronik Sp. z o.o., Kanie, Polska).. Za kwotę 54 000 PLN
  2. Autoklaw laboratoryjny.
  3. Pompa perystaltyczna (Gilson Minipuls; moduł kontrolny).
  4. Pompa perystaltyczna (Watson Marlow 205S lub Gilson Miniplus) wyposażona w 12 kartridży. (2 szt.). Za kwotę 40 000 PLN
  5. Rejestrator pH płynu żwacza (DASCOR, Escondido, CA, UAS, model T9). (9 szt.). Za kwotę 54 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (7)
  1. Effect of exogenous butyrate on the gastrointestinal tract of sheep. I. Structure and function of the rumen, omasum, and abomasum
    Autorzy:
    Górka P., Śliwiński B., Flaga J., Olszewski J., Wojciechowski M., Krupa K., Godlewski M.M., Zabielski R., Kowalski Z.M.
    Czasopismo:
    Journal of Animal Science (rok: 2018, tom: 96, strony: 5311-5324), Wydawca: American Society of Animal Science/Oxford University Press
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1093/jas/sky367 - link do publikacji
  2. Effect of butyrate infusion into the rumen on butyrate flow to the duodenum, selected gene expression in the duodenum epithelium, and nutrient digestion in sheep
    Autorzy:
    Górka P., Śliwiński B., Flaga J., Wieczorek J., Godlewski M.M., Wierzchoś E., Zabielski R., Kowalski Z.M.
    Czasopismo:
    Journal of Animal Science (rok: 2017, tom: 95, strony: 2144-2155), Wydawca: American Society of Animal Science
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.2527/jas.2016.1218 - link do publikacji
  3. Effect of exogenous butyrate on the gastrointestinal tract of sheep. II. Hydrolytic activity in the rumen and structure and function of the small intestine
    Autorzy:
    Górka P., Śliwiński B., Flaga J., Olszewski J., Nawrocka P., Sobkowiak K., Miltko R., Godlewski M.M., Zabielski R., Kowalski Z.M.
    Czasopismo:
    Journal of Animal Science (rok: 2018, tom: 96, strony: 5325-5335), Wydawca: American Society of Animal Sience/Oxford University Press
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1093/jas/sky368 - link do publikacji
  1. Effect of supplemental sodium butyrate on gastrointestinal tract measurements in sheep
    Autorzy:
    Górka P., Śliwiński B., Flaga J., Barć J., Olszewski J., Godlewski M.M., Zabielski R., Kowalski Z.M.
    Konferencja:
    ASAS-CSAS 2017 Annual Meeting and Trade Show (rok: 2017, ), Wydawca: American Society of Animal Science
    Data:
    konferencja 8-12 lipca
    Status:
    Opublikowana
  2. Wpływ egzogennego kwasu masłowego na aktywność hydrolityczną w żwaczu owiec
    Autorzy:
    Miltko R., Górka P., Śliwiński B., Bełżecki G., Kędzierska A., Kowalski Z.M.
    Konferencja:
    XLVI Sesja Naukowa Sekcji Żywienia Zwierząt, Komitet Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk (rok: 2017, ), Wydawca: Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwerystet Przyrodniczy w Lublinie
    Data:
    konferencja 21-23 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  3. Wpływ dodatku maślanu sodu do paszy na powierzchnię wchłaniania w żwaczu i wybrane wskaźniki biochemiczne krwi owiec
    Autorzy:
    Górka P., Śliwiński B., Flaga J., Barć J., Olszewski J., Godlewski M.M., Zabielski R., Kowalski Z.M.
    Konferencja:
    XLVI Sesja Naukowa Sekcji Żywienia Zwierząt, Komitet Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk (rok: 2017, ), Wydawca: Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwerystet Przyrodniczy w Lublinie
    Data:
    konferencja 21-23 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  4. Wpływ egzogennego kwasu masłowego na pH płynu żwacza owiec
    Autorzy:
    Górka P., Śliwiński B., Wieczorek J., Godlewski M.M., Wierzchoś E., Zabielski R., Kowalski Z.M.
    Konferencja:
    XLV Sesja Naukowa Sekcji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk (rok: 2016, ), Wydawca: Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (druk: Zakład Poligraficzny UWM w Olsztynie)
    Data:
    konferencja 21-22 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  5. Effect of supplemental sodium butyrate on the activity of carbohydrate-digesting enzymes in the reticulo-ruminal digesta and brush border enzymes in sheep
    Autorzy:
    Górka P., Śliwiński B., Miltko R., Flaga J., Barć J., Godlewski M.M., Zabielski R., Kowalski Z.M.
    Konferencja:
    ASAS-CSAS 2017 Annual Meeting and Trade Show (rok: 2017, ), Wydawca: American Society of Animal Science
    Data:
    konferencja 8-12 lipca
    Status:
    Opublikowana
  6. Wpływ egzogennego maślanu na aktywność butyryl-CoA dehydrogenazy i hydroksybutyryl-CoA dehydrogenazy w nabłonku przewodu pokarmowego owiec
    Autorzy:
    Górka P., Barć J., Śliwiński B., Godlewski M.M., Zabielski R., Kowalski Z.M.
    Konferencja:
    XLVII Sesja Naukowa Sekcji Żywienia Zwierząt KNZiA PAN (rok: 2018, ), Wydawca: Komitet Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk
    Data:
    konferencja 28-29 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  7. Wpływ infuzji kwasu masłowego do żwacza na stężenie lotnych kwasów tłuszczowych, insuliny oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu typu 1 we krwi owiec
    Autorzy:
    Górka P., Śliwiński B., Flaga J., Wieczorek J., Godlewski M.M., Zabielski R., Kowalski Z.M.
    Konferencja:
    XLVI Sesja Naukowa Sekcji Żywienia Zwierząt, Komitet Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk (rok: 2017, ), Wydawca: Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwerystet Przyrodniczy w Lublinie
    Data:
    konferencja 21-23 czerwca
    Status:
    Opublikowana