Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zastosowanie sprzężonych wielowymiarowych technik separacyjnych w analizie i identyfikacji kwasów z grupy omega 3 i omega 6.

2013/11/N/ST4/01838

Słowa kluczowe:

fosfolipidy kwasy tłuszczowe wysokosprawna chromatografia cieczowa spektrometria mas

Deskryptory:

  • ST4_8: Metody instrumentalne w chemii
  • ST4_6: Chemia analityczna

Panel:

ST4 - Chemia analityczna i fizyczna: chemia analityczna, metody teoretyczne w chemii, chemia fizyczna/fizyka chemiczna

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Wydział Chemii

woj. kujawsko-pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Justyna Walczak 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 6 - ogłoszony 2013-09-16

Przyznana kwota: 99 994 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-09-02

Zakończenie projektu: 2016-09-01

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. laptop. Za kwotę 4 514 PLN
  2. Lodówka. Za kwotę 1 000 PLN
  3. pH-metr laboratoryjny. Za kwotę 3 950 PLN
  4. pompa do HPLC. Za kwotę 25 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  1. Analytical Techniques in Lipidomics: State of the Art
    Autorzy:
    Kamil Jurowski, Kamila Kochan, Justyna Walczak, Małgorzata Barańska, Wojciech Piekoszewski, Bogusław Buszewski
    Czasopismo:
    Critical Reviews in Analytical Chemistry (rok: 2017, tom: 47, strony: 418-437), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10408347.2017.1310613 - link do publikacji
  2. Determination of Omega Fatty Acid Profiles in Egg Yolk by HILIC-LC-MS and GC-MS
    Autorzy:
    Justyna Walczak, Szymon Bocian, Tomasz Kowalkowski, Tadeusz Trziszka, Bogusław Buszewski
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2017, tom: 10, strony: 1264–1272), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-016-0655-7 - link do publikacji
  3. Hyphenated Analytical Methods in Determination of Biologically Active Compounds in Hen's Eggs
    Autorzy:
    Justyna Walczak, Szymon Bocian, Tadeusz Trziszka, Bogusław Buszewski
    Czasopismo:
    Critical Reviews in Analytical Chemistry (rok: 2016, tom: 46, strony: 201-212), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10408347.2015.1023428 - link do publikacji
  4. Comprehensive review of trends and analytical strategies applied for biological samples preparation and storage in modern medical lipidomics: State of the art
    Autorzy:
    Kamil Jurowski, Kamila Kochan, Justyna Walczak, Małgorzata Barańska, Wojciech Piekoszewski, Bogusław Buszewski
    Czasopismo:
    Trends in Analytical Chemistry (rok: 2017, tom: 86, strony: 276-289), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  5. Determination of phospholipids in milk using a new phosphodiester stationary phase by liquid chromatography-matrix assisted desorption ionization mass spectrometry
    Autorzy:
    Justyna Walczak, Paweł Pomastowski, Szymon Bocian, Bogusław Buszewski
    Czasopismo:
    Journal of Chromatography A (rok: 2016, tom: 1432, strony: 39-48), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.chroma.2015.12.083 - link do publikacji
  6. Non-target analysis of phospholipid species in egg yolk using liquid chromatography/triple quadrupole tandem mass spectrometry
    Autorzy:
    Bogusław Buszewski, Justyna Walczak, Petar Žuvela, J. Jay Liu
    Czasopismo:
    Journal of Chromatography A (rok: 2017, tom: 1487, strony: 179-186), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.chroma.2017.01.055. - link do publikacji